Fechet (Mediu), dispoziții pentru primării, în contextul amenințării mega-furtunii: „Avem o zi foarte grea!” – VIDEO

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus o ședință de urgență a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență, având ca scop analiza avertizărilor meteorologice și hidrologice recente, în contextul riscurilor de inundații în zonele afectate, cum ar fi Galați și Vaslui. Cu o stare de alertă maximă instituită la nivel național, Fechet a subliniat importanța pregătirii autorităților și comunicării eficiente cu populația pentru a diminua impactul viiturilor anticipate, avertizând că situația este critică în urma colmatării cursurilor de apă și a inundațiilor recente, informează news.ro.

În cadrul Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă convocat de ministrul Mircea Fechet de la Ministerul Mediului – România a fost informat de specialiştii noştri că în zona Galaţi există fenomenul de colmatare a râurilor afectate de inundaţiile din ultima perioadă. Situaţia este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de exemplu, poduri). De aceea, în zonele încă colmatate din cauza ultimelor inundaţii, au fost consemnaţi de urgenţă toţi deservenţii de utilaje şi se intervine în acest moment cu excavatoare”, au arătat reprezentanţii Administraţiei Apele Române.

Instituţia gestionează 78.905 de kilometri de cursuri de apă şi are 1.505 agenţi hidrotehnici.

„Rezultă că la 52,43 kilometri de curs de apă avem un agent, în vreme ce normativul în vigoare prevede între 12 şi 17 kilometri de albie de supravegheat”, a menţionat sursa citată.

De asemenea, sunt 941 de staţii hidrometrice pe râuri, 123 de staţii hidrometrice pe lacuri, 2.880 de foraje hidrogeologice, 318 izvoare monitorizate hidrometric şi 752 de staţii hidrometrice satelit cu program de monitorizare, în condiţiile în care sunt doar 592 de muncitori hidrometru.

„La nivelul instituţiei noastre, sunt 8.300 de angajaţi (ingineri, tehnicieni, hidrologi, chimişti, laboranţi, biologi, etc.). Dintre aceştia, doar 400 sunt şoferi care conduc nu doar autoturisme, ci şi autoutilitare, basculante sau trailere pentru transportul utilajelor. Ca dotări cu utilaje grele si transport basculabil, avem 313 utilaje şi mijloace de transport (autoutilitare, buldoexcavatoare, trailere, camioane, basculante, excavatoare etc)”, au adăugat reprezentanţii Apele Române.

Ei au prezentat imagini cu un şofer despre care au afirmat că munceşte de mai multe zile fără întrerupere, inclusiv în afara programului de lucru, la montarea digului din zona Baital de pe braţul Borcea. Spre deosebire de alte zone, sacii de aici cântăresc 2 tone şi au dimensiuni de 1,3 metri x 1,5 metri.

Ieri şi astăzi colegii noştri de la Apele Romane Buzău-Ialomiţa – Sistemul de Gospodărire a Apelor Călăraşi au montat în zona localităţii Baital pe braţul Borcea (malul drept al Dunării) 400 de astfel de saci pe o lungime de cel puţin 350 de metri. Preventiv, zilele imediat următoare, se va monta încă un rând de saci astfel încât riscul de inundaţii să fie cât mai redus”, au menţionat reprezentanţii instituţiei.

Potrivit acestora, starea de alertă maximă s-a instituit la nivelul Administraţiilor Bazinale de Apă vizate de avertizările hidrologice, fiind dublat personalul la nivelul serviciilor de dispecerat care asigură fluxul informaţional în situaţii de urgenţă.

„Terţii au fost informaţi să-şi verifice acumulările hidrotehnice şi să fie pregătiţi pentru măsuri operative dacă situaţia o va impune în contextul avertizărilor hidrologice şi a viiturii de pe Dunăre prognozate să ajungă în România între 1-2 octombrie şi să atingă valori de până la 8000 mc/s. În acelaşi timp, din cauza precipitaţiilor suplimentare prognozate în partea de sud a ţării, estimăm că Dunărea să ajungă în aval de Turnu Măgurele la un debit de 9000-9500 mc/s”, au mai arătat specialiştii.

„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea FECHET a convocat, în această dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul M.M.A.P. Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de COD GALBEN şi COD PORTOCALIU transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (A.N.M) dar şi a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A)”, a transmis, sâmbătă, Ministerul Mediului, într-un comunicat de presă.

Ministrul Mircea Fechet a transmis că „este important ca toate instuţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui”.

Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităţilor că există Planuri Locale şi Planuri Judeţene în care sunt trecute zonele critice la inundaţii şi trebuie acţionat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galaţi şi Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul ţării către Est. Orice modificare a evoluţiei hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat”, a menţionat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor.

De asemenea, ministrul Mircea Fechet a facut apel la autorităţile locale „pentru a lua măsuri în acest termen scurt, acolo unde mai este nevoie, pentru decolmatarea cursurilor de apă, curăţarea şanţurilor şi eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei. Primarii vizaţi de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situaţia o impune”.

Speciaşiştii ministerului vorbesc şi despre necesitatea decolmatării şanţurilor şi albiilor de râu.

De asemenea, un alt element deosebit de important este ca deţinătorii depozitelor de deşeuri industriale, haldelor de steril, iazurilor de decantare din zonele vizate de avertizări hidrometeorogice să asigure funcţionalitatea sistemelor de colectare, drenaj şi evacuare a apelor excedentare precum şi personalul de exploatare. Specialiştii ANAR au informat că, deoarece în zona Galaţi există fenomenul de colmatare al râurilor afectate de inundaţiile din ultima perioadă, situaţia este mai dificilă în special în zonele unde sunt lucrări care traversează cursurile de apă (de ex. poduri). Pentru intervenţii în aceste zone au fost consemnaţi toţi deservenţii de utilaje şi se intervine cu excavatoare. La nivelul ANAR s-a instituit starea de permanenţă. De asemenea, terţii care deţin acumulări treuie să monitorizeze situaţia şi să fie pregătiţi, în special dacă sunt ploi fulger sau viituri rapide”, a mai transmis Ministerul Mediului.

ARVE

La şedinţă a participat şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a informat că în zona Galaţi au fost suplimentate, încă de la ultimele inundaţii, forţele de intervenţie cu peste 1000 de pompieri şi răman în zonă, pregătiţi să meargă pentru evacuare preventivă, acolo unde există risc major de inundaţie. De asemenea, este dispusă creşterea capacităţii de intervenţie, prin alocare de forte suplimentare din judeţele care nu sunt sub incidenţa avertizărilor.

În ceea ce priveşte evoluţia fenomenelor hidrometeorologice în Capitală, ANM a informat că riscul de ploi torenţiale rămâne ridicat şi va fi caracterizat prin cantităţi de 40-60 l/mp şi chiar peste 70 l/mp, mai ales începând de duminică după amiaza şi în noaptea de duminică spre luni. În Bucureşti, ANAR prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Bucureşti, împreună cu Apa Nova vor acţiona coordonat pentru preluarea şi tranzitarea apelor pluviale şi, după caz, vor interveni cu manevre la stăvilarele de pe Dâmboviţa”, a mai transmis ministerul.

„Avem o zi foarte grea!”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis un mesaj video, în miez de noapte, în care arată că ciclonul Ashley va mătura România de la vest la est. El arată că vom avea o zi foarte grea și o noapte extrem de complicată, din cauza cantităților foarte mari de precipitații care vor cădea într-un timp foarte scurt.

„Suntem într-o zi foarte specială, pentru că astăzi, la noapte și mâine, România va fi, practic, măturată de acest ciclon, pe care îl numim Ashley. Deocamdată vom avea precipitații foarte mari, ceea ce pune pe toată lumea în alertă, pentru că avem foarte multe județe sub cod galben și sub cod portocaliu. Practic, jumătate din România va fi în cod portocaliu începând din această după-amiază. Nu ne sperie neapărat cantitățile de precipitații, ci timpul foarte scurt în care e posibil să cadă aceste precipitații, motiv pentru care am făcut foarte multe comitete pentru situații de urgență, am făcut foarte multe întâlniri cu colegii mei, mă asigur că toată lumea e la datorie, indiferent de oră, indiferent dacă e weekend sau în timpul săptămânii”, spune Mircea Fechet.

El spune că va fi prezent în regiunile în care va ploua abundent.

Mă asigur că toate instituțiile sunt bine coordonate, autorități publice locale, colegii de la Apele Române, împreună cu colegii de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență și multe alte instituții. Urmează o zi lungă azi și o zi grea cel mai probabil și e posibil să fie o noapte și mai grea pentru că acest ciclon va mătura practic România de la vest către est. Am mare încredere în toți cei care sunt acum pe poziții și voi începe ziua cu județul Brașov, unde așteptăm precipitații și de 70 de litri pe metru pătrat. După care, bineînțeles, mă voi asigura că voi ajunge în cât mai multe locuri unde colegii mei lucrează și nu fac asta neapărat pentru a-i verifica, pentru că toată lumea știe ce are de făcut. Însă încerc să dau exemplu de acel plus de energie de care toată lumea va avea nevoie astăzi”, încheie Fechet.

O alertă meteo cod portocaliu este valabilă de sâmbătă, la ora 10.00, până duminică, la ora 12.00. În nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp. Meteorologii precizează că, începând de duminică dimineața până luni seara, la ora 22.00, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Încep și ninsorile

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis 2 prognoze: una pentru timpul zilei de duminică, a doua pentru noaptea de duminică spre luni. În aproape toată țara vom avea furtuni extrem de puternice, fiind emise avertizări Cod Portocaliu și Cod Galben de ploi. La noapte, județul Galați intră sub incidența unui Cod Roșu de furtuni, fix zonele unde inundațiile au făcut prăpăd în urmă cu 2 săptămâni. De asemenea, la munte și în zonele înalte vom avea parte de lapoviță și ninsori. În toată țara vremea va intra într-un proces accentuat de răcire, iar vântul va sufla cu putere accentuând senzația de frig. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului

În intervalul menționat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Notă: Vremea se va răci accentuat în toată țara.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 10 – 29 septembrie, ora 20

Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente

Zone afectate: nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Transilvaniei

În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

content-image

Prognoza pentru noaptea de duminică spre luni

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10

Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului

Zone afectate: cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10

Fenomene și zone vizate: ninsori și intensificări ale vântului la altitudini în general de peste 1700 m în Carpații Orientali și Meridionali

În Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini în general de peste 1700 m, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, iar vântul va avea intensificări, cu viteze de 70…90 km/h.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 20 – 30 septembrie, ora 10

Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente, intensificări ale vântului

Zone afectate: Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița

În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și local peste 80…100 l/mp.

Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

COD ROȘU

Interval de valabilitate: 30 septembrie, ora 00 – 30 septembrie, ora 09

Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente

Zone afectate: județul Galați

În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40…50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp.

content-image

Megafurtună peste România, alertă maximă

O megafurtună va mătura țara de la vest la est, fiind anunțate acumulări de apă chiar și de 100 de litri pe metru pătrat. Riscul de inundații este cu atât mai mare, cu cât ciclonul se suprapune cu viitura de pe Dunăre, iar autoritățile sunt în alertă. În Dolj, în comuna Rast, inundată masiv acum 18 ani, localnicii retrăiesc momentele de groază. Mii dintre ei au fost atunci evacuați, iar unii au început o viață nouă într-un alt sat. Acum, când pericolul unei inundații devastatoare e din nou iminent, oamenii stau cu teama că drama s-ar putea repeta.

image 19

Pompierii îşi sporesc, începând de sâmbătă seară, tehnica de intervenţie în judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman, iar în judeţele vizate de Codul portocaliu va creşte capacitatea operaţională, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. De altfel, sâmbătă a avut loc, la sediul MAI, o a doua videoconferinţă a ministrului Cătălin Predoiu şi a şefului DSU, Raed Arafat, cu prefecţii şi şefii ISU judeţene, pentru prezentarea măsurilor. Şeful DSU a menţionat, la videoconferinţă, că va fi crescută capacitatea operaţională şi vor fi prealertate două elicoptere dotate cu troliu.

Potrivit IGSU, începând de sâmbătă seară, tehnica de intervenţie din judeţele Dâmboviţa, Giurgiu, Vaslui, Vrancea şi Teleorman va fi suplimentată, pentru eficientizarea misiunilor de sprijin a comunităţilor vizate de avertizările hidro-meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie şi de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Sprijinul logistic provine din inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Bihor, Timiş, Caraş-Severin, Mureş şi Maramureş. Totodată, în toate judeţele vizate de avertizarea meteorologică Cod portocaliu va creşte capacitatea operaţională şi se vor activa Centrele Judeţene de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.

„Pentru preîntâmpinarea situaţiilor deosebite, se vor realiza recunoaşteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundaţii, se va informa populaţia din zonele respective asupra măsurilor şi a modului de comportare în cazul producerii situaţiilor de urgenţă şi se va relaţiona cu autorităţile locale pentru identificarea persoanelor vulnerabile”, a arătat IGSU.

De asemenea, la toate unităţile subordonate IGSU se va asigura operativitatea tehnicii de intervenţie la inundaţii (motopompe remorcabile şi transportabile, bărci, camioane etc.). Potrivit sursei citate, măsurile dispuse sunt esenţiale pentru a asigura rapiditatea şi eficienţa intervenţiilor, în cazul manifestării unor situaţii deosebite.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *