Încă un regulament al spațiilor verzi, RESPINS în Consiliul Local Constanța. Chițac, către consilieri: „NU e treaba voastră dacă un proiect este ILEGAL sau nu!” – DOCUMENT

| |

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a înregistrat vineri o nouă înfrângere în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, prin introducerea unui nou regulament al spațiilor verzi. Până la votul efectiv, consilierii locali au ridicat probleme de legalitate asupra proiectului, care nu a întrunit termenul de 30 de zile lucrătoare privind consultarea publică. Problema a fost ridicată inițial de USR, apoi continuată de PSD – în serios conflict cu edilul Chițac.

Atrag atenția asupra unor aspecte de legalitate. Potrivit art. 7, alin. 2, din Legea 52/2003, proiectul nu a stat în consultare publică 30 de zile lucrătoare, fiind urcat pe site-ul Primăriei pe 31.8.2022. Cu siguranță termenul legal nu a fost îndeplinit. Mai mult, tot pe site este urcat doar regulamentul, fără celelalte elemente prevăzute expres de lege, anume referatul de aprobare și proiectul complet de hotărâre. USR se va abține de la vot la acest proiect”, a spus viceprimarul USR, Florin Cocargeanu.

Deși s-a stabilit clar că proiectul nu întrunește condițiile legale pentru a fi votat, secretarul municipiului a insistat că poate fi pe ordinea de zi… pentru că așa consideră ea:

Termenul de 30 de zile lucrătoare se împlinește la începutul lunii octombrie, este doar o chestiune de câteva zile, s-a justificat necesitatea aprobării acestui regulament având în vedere și celelalte programe pe care le au în derulare. Am considerat că poate fi pus pe ordinea de zi, nu am verificat dacă s-a pus și proiectul de hotărâre, doar regulamentul dacă a fost pus în transparență și dacă a fost respectată perioadă de primire a sesizărilor din partea cetățenilor și a persoanelor juridice. (…) Eu zic că este în regulă. Pentru probleme urgente se poate supune aprobării și înainte de împlinirea termenului de 30 de zile”, a spus Mirabela Călin.

Primarul Vergil Chițac a intervenit ca să scurteze jenanta problemă, susținând faptul că… nu e treaba consilierilor dacă un proiect de hotărâre este ilegal sau nu:

Mă adresez consilierilor cu decență. Dvs. nu dați un vot de legalitate niciodată, ci de oportunitate politică. Legalitatea o stabilește aparatul primarului! Nimic nu ajunge aici fără aviz de la serviciul juridic. Al doilea este secretarul general care nu-și permite să pună pe ordinea de zi un proiect care nu îndeplinește condițiile legale. Dacă voi votați ceva, cenzura de legalitate o poate face Prefectura. Nu vă mai puneți probleme de legalitate, ci de oportunitate. Oricât credeți că știți drept – posibil să aveți – nu aveți dreptul ăsta! După 40 ani de șoferie mă duc la Miga și dirijez circulația, dar nu pot pentru că nu sunt polițist. Ieșiți din paradigma asta a legalității, văd că toți sunteți interesați de legalitate. Nu e treaba dvs să discutăm de legalitate! Dați un vot de oportunitate politică și cu asta basta! (…) Am fost și eu în Parlament niște ani, este ca și când primul ministru are aviz de la Justiție, promovează un proiect de lege, ajunge în Parlament, ia avizele și în plen vine cineva și spune că nu e legal, nu există așa ceva!”, a precizat Chițac.

Replica a venit de la liderul de grup al consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu:

„Cu siguranță, trebuie să fie analizate și din punct de vedere legal. Nu putem noi gira – Consiliul Local – chiar dacă sunt îndreptate de prefect sau instanțe, niște inițiative care nu respectă legea! (…) Avem exemple de proiecte adoptate, care s-au dovedit că au fost ilegale! Vi le-a întors prefectura! Noi, în calitate de consilieri locali, din respect față de instituție, trebuie să ne asigurăm că proiectele pe care le propuneți – sau aparatul executiv – sunt așezate pe Constituție în primul rând, apoi pe legile care se nasc din Constituție, dacă vrem să ne facem într-adevăr datoria onest și corect față de cetățeni! Intră în responsabilitatea CL să facă o selecție!”, a spus Răsăuțeanu.

Referitor la prevederile proiectului, același Răsăuțeanu a criticat faptul că sunt specificate… amenzi pentru cetățenii și operatorii economici care… vor să facă treaba Primăriei:

Nu putem să introducem articole întregi – deși a mai fost un proiect respins din motive legale – și să considerăm că un regulament care poate ar ajuta întreținerea spațiilor verzi… dau un exemplu cu acei operatori economici care ar dori să îngrijească, cu toate că e treaba Primăriei, să zicem că e OK să acceptăm aceste dorințe, nu putem să aducem obligații sau sancțiuni acelor constănțeni sau operatori economici care vor dori din proprie inițiativă. Nu puteți să veniți cu acest regulament care aduce sancțiuni acestor oameni! E o chestiune de morală, de logică simplă. Dacă avem un raționament viciat sau o logică înșelătoare în acest regulament, acelui operator economic care vrea el, deși e responsabilitatea Primăriei! Cum să-l amendez pe acel om, dacă el din proprie inițiativă vrea să facă!. (…) Noi vom vota împotrivă! Nu că e greșit un regulament, dar nu în forma asta!”, a spus Răsăuțeanu.

Primarul Vergil Chițac și-a susținut proiectul, susținând faptul că a adunat prevederi… din toată legislația posibilă, pentru întocmirea acestui regulament:

Tocmai asta e problema, că trebuie să verificăm. Dacă în loc de crizanteme pune roșii, îl sancționăm! (…) Acest regulament vine să preia din toate HCL-urile, din legislația națională – secundară și primară, tot ceea ce este legat de spații verzi și aducem într-un regulament care credem noi că e comprehensive, adică ajungem la amănunte: cum trebuie să se întrețină spațiile verzi, când și cum se fac tăierile, cum se fac udările, responsabilitățile fiecăruia, drepturile, obligațiile, sancțiunile. Am adunat din tot ce ține de spații verzi și să fie un regulament unitar, nu e nici o filosofie aici!”, a spus primarul Chițac.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în municipiul Constanța, deși cu aviz negativ în comisia nr. 2, a fost respins la vot cu 10 voturi pentru – PNL, 8 împotrivă – PSD și 9 abțineri – USR.

Distribuie:

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *