Huţucă (PNL) pune „tunurile” pe Câciu (Finanțe): „La începutul anului, a supraestimat GRAV veniturile statului şi a subestimat cheltuielile!”

hutuca scaled

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, liberalul Bogdan Huţucă, a transmis, marţi seară, un mesaj după demisia lui Lucian Heiuş de la ANAF şi apreciază că, la începutul anului, ministrul de Finanţe de la PSD, Adrian Câciu, „a supraestimat grav veniturile statului şi a subestimat grav cheltuielile”.

Îi mulţumesc lui Lucian Heiuş pentru modul profesionist şi onest în care şi-a exercitat funcţia de preşedinte ANAF. Lucian a avut rezultate remarcabile de fiecare dată când a ocupat o funcţie în statul român – este şi rămâne un exemplu de urmat pentru cei mai tineri din domeniul finanţelor care îşi caută modele de urmat. Din păcate, vedem că demisia lui Lucian Heiuş a fost urmată de numeroase mesaje mincinoase şi necinstite care încearcă să afecteze cariera unui profesionist veritabil”, a scris pe Facebook, Bogdan Huţucă.

Potrivit acestuia, „o selecţie de diletanţi, a căror singură calitate este carnetul de membru PSD, cred că vor reuşi să ascundă adevărul sub preş doar pentru că ţipă mai tare”.

„Adevărul este că, la începutul anului, ministrul de Finanţe a supraestimat grav veniturile statului şi a subestimat grav cheltuielile. Asta înseamnă că responsabilitatea aparţine 100% ministrului de Finanţe şi nu echipei de la ANAF”, a mai afirmat liberalul. Potrivit acestuia, „în 2022, activitatea ANAF a fost una excepţională, instituţia a colectat la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult faţă de anul precedent”.

În acelaşi timp, ANAF a rambursat TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, comparativ cu anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei. În primele 5 luni din 2023, ANAF a încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Cifrele sunt clare şi ele întăresc imaginea unei instituţii care a făcut performanţă”, a mai afirmat liberalul.

Acesta susţine, de asemenea, că „unii de la PSD încearcă să mute reflectoarele de pe adevăratul vinovat, pe care îl ştiu foarte bine, dar îl protejează din calcule politicianiste”.

Acum e zgomot. Dar în curând, nu va mai fi! Şi asta pentru că execuţia bugetară de la finalul anului nu va mai lăsa loc de interpretări politicianiste şi necinste. Şi atunci vom vedea cu toţii cum fix cei care astăzi ţipă mai tare, atunci vor tăcea. Pentru că matematica se face cu cifre exacte şi nu cu opinii. Şi pentru că, aşa cum ştim din bătrâni, minciuna are picioare scurte, iar adevărul are marea calitate de a ieşi mereu la iveală”, a mai transmis Bogdan Huţucă.

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a anunţat, marţi, după demisia şefului ANAF Lucian Heiuş, că Nicoleta Cârciumaru a fost propusă pentru a prelua conducerea ANAF şi că a propus şi schimbarea şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, subliniind că eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară.

Heiuş îi răspunde ministrului Finanţelor: „ANAF a încasat cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net”

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat 148 miliarde lei în primele cinci luni din acest an, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net, a precizat fostul şef al instituţiei, Lucian Heiuş, după ce ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat încasări mai mici cu 8,9 miliarde de lei la ANAF în aceeaşi perioadă.

Îi atrag respectuos atenţia domnului ministru Adrian Câciu, că în declaraţia dumnealui s-a strecurat o eroare. Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziţie energetică, contribuţii de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) şi mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei, cu 5,5 miliarde mai mult faţă de totalul declarat net”, a scris pe Facebook, Lucian Heiuş.

Acesta a demisionat din funcţie luni. Ulterior, în cursul zilei de marţi, ministrul Finanţelor a propus-o pe Nicoleta Cîrciumaru în funcţia de preşedinte interimar al Fiscului.

Eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară. Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte”, a subliniat ministrul Finanţelor, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a ministerului.

Câciu a subliniat că, pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. În condiţiile în care contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât s-a estimat în programare, sumele încasate efectiv de ANAF au fost cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat, a subliniat şeful de la Finanţe.

Ce trebuie ştiut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Aşadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare. Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti. Salut deciziile şi declaraţiile de astăzi ale prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. În acest context, îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, a mai precizat Adrian Câciu.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marţi că l-a demis pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, subliniind că este nevoie de un sistem de colectare mai eficient, prin care bugetul să aibă resursele necesare politicilor publice aşteptate de cetăţeni. În prezent, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru este vicepreşedinte la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, coordonator al activităţii de colectare a veniturilor bugetare.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *