Guvernul a modificat OUG care provoacă cutremur în sistemul bugetar. Americanii au dat indicații privind măsurile fiscale. Ciolacu, bucuros de scăderea prețurilor la alimente – VIDEO

Draftul de OUG prin care se vor reduce prin care se va reorganiza sistemul bugetar a fost modificat. Premierul Marcel Ciolacu a acționat chirurgical și a introdus noi prevederi care vor permite șefilor de instituții să disponibilizeze printr-o decizie personalul. Ca de exemplu: conform acestui OUG multe instituții se vor comasa. Instituțiile mai mari vor înghiți instițiile mai mici, cu rol similar. Noul conducător al instituției poate decide disponibilizarea unui șef din instituția aborbită, dacă acel post era deja ocupat. Asta va conduce la situația în care mii de bugetari vor fi concediați, ca urmare a comasării.
(6) Personalul cu funcții de conducere eliberat din funcție ca urmare a reorganizări activității entităților prevăzute la alin.(2) beneficiază de drepturile prevăzute de lege inclusiv de asigurarea unui post de execuție în cadrul entităților unde acesta și-a desfășurat activitatea. Dacă la nivelul unei structuri organizatorice reorganizate conducătorul entității publice decide să ofere un post de execuție pentru personalul cu funcții de conducere eliberat ca urmare a reorganizării entităților prevăzute la alin.(2), iar în aceea structură nu există posturi vacante, aceasta se va putea realiza numai pe bază de concurs intern, organizat pe baza unei metodologii aprobate prin grija conducătorului entității publice, pentru toate funcțiile publice de execuție din structura organizatorică. Ca urmare a organizării concursului numărul efectiv de posturi ocupate se reduce cu minim unu. Personalul cu funcție de execuție disponibilizat va beneficia de toate drepturile salariale și alte drepturi prevăzute de lege. Dacă conducătorul entității publice nu decide să ofere pentru personalul cu funcții de conducere o funcție de execuție acesta este disponibilizat și beneficiază de drepturile salariale și alte drepturi prevăzute de lege pentru astfel de situații;
O altă modificare a OUG clarifică situația posturilor unice dintr-o instituție (director, secretar general, contabil-șef etc). Aceste posturi nu vor fi afectate de regula care prevede minim 10 angajați în subordine.
f) posturile unice existente în:
f.1.) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2, alin. (1), pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare;
f.2.) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.
O altă modificare extrem de importantă prevede faptul că posturile care s-au desființat nu mai pot fi renîființate. Această prevedere își propune să prevină situația în care un șef de instituție taie de formă posturi din organigramă și după ce trece valul să revină la vechea organigramă.
”(8) Posturile vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcții aprobate potrivit legii anulate potrivit prevederilor alin.(1) nu se mai pot reînființa;
(9) Posturile nou înființate în cadrul structurilor organizatorice se pot înființa începând cu data de 1 iulie 2024 numai pentru cazuri temeinic justificate și cu aprobările necesare potrivit legii la nivel central prin memorandum aprobat în Guvernul României sau după caz la nivel local numai cu aprobarea autorităților publice locale/județene după caz;”.
Guvernul a modificat draftul Ordonanței de Urgență, dar care încă nu a fost adoptată, prin care se urmărește desființarea a 200.000 de posturi la stat. Conform acestei OUG, toate măsurile trebuie puse în aplicare până la 1 ianuarie 2024, iar în urma reorganizării foarte mulți șefi vor dispărea. În noua variantă, Guvernul a ținut cont de plângerile anumitor instituții care au reclamat faptul că desființarea unor departamente va conduce la blocarea totală a instituției.
(2) Prevederile punctului 1, alin.(2)-(6) li se aplică în mod corespunzător;
Art. VIII 1. Art.391, alin.(3) din OUG nr. nr.57/2019 privind Codul Administrativ publicată în Monitorul Oficial al României nr.555 din 03 iulie 2019 se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) Structura organizatorică a autorităților și instituțiilor publice trebuie să respecte următoarele cerințe:
a) pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție;
b) pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție;
c) pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 40 de posturi de execuție.
2. (1) Funcționarii publici încadrați pe funcțiile publice de șef serviciu, director, director adjunct, director executiv, director executiv adjunct, director general, director general adjunct care nu mai îndeplinesc condițiile privind normativul de personal pentru a ocupa funcția publică ca urmare a faptului că structurile organizatorice pe care le au în subordine/coordonare nu au încadrat număr de personal necesar în conformitate cu prevederile art.391, alin.(3) din OUG nr. nr.57/2019 privind Codul Administrativ vor ocupa funcțiile publice de șef serviciu interimar, director interimar, director adjunct interimar, director executiv interimar, director executiv adjunct interimar, director general interimar, director general adjunct interimar până la data aprobării noi organigrame, beneficiind de drepturile salariale în vigoare pe care aceștia le ocupă;
(2) Dacă odată cu aprobarea noi organigrame funcțiile publice de conducere prevăzute la alin.(1) se desființează funcționarii publici beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege ca urmare a reorganizării inclusiv prin ocuparea în condițiile legii a unei funcții publice de execuție corespunzătoare vechimii, experienței, studiilor de specialitate de comun acord cu conducerea entității publice din care face parte;
(3) Ocuparea funcțiilor publice de conducere rezultate din reorganizarea prevăzută la alin.(1) se face prin concurs pe baza unei metodologii aprobate de conducătorul entității publice;
(4) Dacă în urma reorganizării entității publice ca urmare a creșterii normativului de personal, personalul încadrat pe o funcție publică de conducere superioară îndeplinește condițiile pentru o funcție publică de conducere inferioară decât cea deținută inițial, cu acordul funcționarului public în cauză acesta poate ocupa funcția publică de nivel ierarhic inferior;
(5) Dacă în urma reorganizării entității publice ca urmare a creșterii normativului de personal, personalul încadrat pe o funcție publică de conducere inferioară îndeplinește condițiile pentru o funcție publică de conducere superioară decât cea deținută inițial, acesta poate ocupa funcția publică superioară numai pe bază de concurs intern.
Ciolacu jubilează după plafonarea prețurilor alimentelor de bază
Premierul Marcel Ciolacu a vorbit joi, în ședința de Guvern, despre efectul Ordonanței de Urgență privind plafonarea prețurilor pentru alimentele de bază. În acest context, el l-a felicitat pe ministrul Agriculturii. „Toată lumea vede că există o scădere semnificativă la anumite produse față de tarifele de luna trecută. Mai mult, putem observa cu toții că produsele alimentare nu s-au mai scumpit. Practic, ordonanța își atinge scopul și doresc să-l felicit pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru perseverență. A lucrat din greu pentru a adopta această măsura esențială, iar acum dl ministru merge zilnic în supermarketuri să vadă prețurile”, a spus Marcel Ciolacu.
Impozitul pentru industria HORECA nu mai crește în acest an
Creșterea TVA-ului de la 9 la 19%, începând cu anul viitor, pentru industria HORECA reprezintă una dintre măsurile Guvernului care au generat discuții extrem de aprinse în spațiul public. Reprezentanții industriei s-au plâns că o astfel de creștere ar pune întreg sectorul la pământ și ar genera pierderi foarte mari. Conform surselor guvernamentale, în cadrul coaliției s-a convenit ca în acest an să nu mai crească TVA în industria HORECA de la 9% la 19%.
În schimb, cota de la TVA va crește gradual. Începând cu anul 2024, o dată la 6 luni va crește cota cu câte 2,5%. Astfel, în intervalul 2024-2026 se va ajunge la un TVA de 19%, dar impactul asupra industriei va fi atenuat prin creșterea graduală.
În schimb, pentru unele băuturi (ape minerale și ape gazeificate care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va crește de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023. Creşte TVA de la 9% la 19% pentru sucuri, berea fără alcool, pentru cidru.
Guvernul îndulcește creșterea fiscalității
Partidele din coaliția de guvernare au decis să renunțe la o parte din propunerile inițiale legate de creșterea fiscalității și să „îndulcească” măsurile. Conform profit.ro, printre modificările pe care urmează să le adopte Guvernul se numără:
1. Impozit suplimentar de 0,3% pentru locuințele în valoare de peste 500.000 de euro și pentru mașinile cu valoare de peste 75.000 de euro.
2. Impozitare de 1% pentru venituri până în 300.000 de lei în cazul microîntreprinderilor și de 3% pentru intervalul 300.000 de lei – echivalentul a 500.000 de euro.
3. Impozitul pe dividende rămâne 8%.
4. PFA-urile vor plăti CASS în cazul în care depășesc plafonul maxim actual de 24 de salarii minime brute.
5. Angajații din construcții, industria alimentară și agricultură vor plăti CASS
6. Angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti impozit pe venit pentru veniturile care depășesc 10.000 de lei
7. TVA redus de 5% pentru cărți și manuale, TVA de 9% pentru HoReCa, TVA general de 19%.
AmCham a dat indicații privind măsurile fiscale
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, miercuri seară, că măsurile pregătite de Guvern au impact asupra oamenilor şi mediului de afaceri, aşa că, înainte de definitivarea propunerilor, este necesară o amplă consultare publică. Boloş susţine că orice act normativ semnat de Ministerul Finanţelor va respecta toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare, notează News.ro.
„Ministerul Finanţelor îşi continuă rolul de integrator al propunerilor fiscal-bugetare ce vor fi cuprinse în pachetul pe care coaliţia de guvernare îl vrea pentru a ajunge la o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportat la cheltuieli şi venituri. În tot acest proces am fost cât se poate de ferm: nu trebuie luată nicio măsură fără să implicăm şi să ascultăm vocile cetăţenilor şi să desfăşurăm consultări cuprinzătoare”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Marcel Boloş.
Acesta a precizat că zilnic alocă timp consultărilor.
„Acest proces implică diferite părţi interesate din societatea noastră, inclusiv reprezentanţi ai mediului de afaceri, organizaţii non-guvernamentale, sindicate, experţi în economie şi finanţe. Astăzi am avut o discuţie cu AmCham Romania (Camera de Comerţ Americană), care ne-a oferit perspective valoroase pe tema pachetului de măsuri pentru redresarea deficitului şi pentru digitalizarea Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, a mai transmis ministrul.
Boloş precizează că a mai avut discuţii, între altele, cu freprezentanţii RoAlimenta, Romanian Business Leaders, Asociaţia Patronala a Industriei de Software si Servicii sau Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare.
„Măsurile pot avea un impact semnificativ asupra societăţii, asupra economiei şi asupra mediului de afaceri. Tocmai de aceea, trebuie să luăm în considerare toate perspectivele şi să asigurăm că deciziile sunt înţelepte, echitabile şi bine fundamentate”, a mai transmis Marcel Boloş.
Ministrul Finanţelor a dat asigurări că etapele de aprobare a OUG care îşi propune reducerea cheltuielilor vor fi respectate.
„Vă mai asigur că orice act normativ care va avea semnatura instituţiei noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare şi aprobare”, a mai afirmat Boloş.