Grindeanu (Transporturi), supărat foc la Constanța pe datoriile operatorilor portuari: „Nu înțeleg acest mod de a face afaceri. De azi, e GATA!” – VIDEO

|
grindeanu ciolacu scaled

Una caldă, alta rece în Portul Constanța, susțin liderii social-democrați Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, aflați marți în vizită la Constanța. Dimineață, cei doi au fost la Administrația Canalelor Navigabile, ulterior la Administrația Porturilor Maritime, unde au subliniat faptul că s-au făcut progrese, cum ar fi faptul că… s-a tuns iarba și s-a mai eliberat din vagoanele abandonate.

Ciolacu a apreciat această curățenie, adăugând faptul că „au mai rămas niște animale, dar domnul director general, împreună cu Poliția Animalelor, se va ocupa de asta”.

ARVE

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu spune că România va atrage toate fondurile alocate pentru Infrastructură Mare, fiind pentru prima dată când se întâmplă așa ceva. „În acest an s-au semnat undeva, ca valoare, contracte de peste 16 miliarde, de 4 ori mai mult decât anul trecut, peste 16 miliarde față de anul trecut undeva la 4,6, iar ca rată de absorbție nu o să ne închidem la 8,8 miliarde. Din ultimele calcule făcute ne ducem spre 10 miliarde, de asemenea, 200% față de anul trecut, iar absorbția pe ceea ce va însemna anul 2023 va fi una imensă la Ministerul Transporturilor pentru că vor intra în execuție toate aceste contracte”, a declarat Grindeanu.

Acesta a spus că fondurile din POIM vor fi absorbite cu 10-11 luni înainte de termen:

Ministerul Transporturilor pentru prima dată va încheia undeva cu 10 luni, 11 luni, înainte de termen toate fondurile pe POIM, știți că avem termen până la sfârșitul anului 2023 să cheltuim toți banii prevăzuți în exercuțiul bugetar 2014-2020, noi o să terminăm undeva în ianuarie-februarie toate sumele. E pentru prima dată de când suntem membri ai UE când reușim să accesăm toate sumele prevăzute pe Infrastructură Mare”, a precizat ministrul.

Acesta a mai spus că a primit acordul CE pentru ca în cele 10 luni rămase de anul viitor Ministerul Transporturilor să poată accesa bani de la alte programe care nu reușeșsc să facă această absorbție. Ministrul a prezentat un bilanț financiar al companiei, arătându-se dezamăgit de faptul că, în continuare, marea problemă o reprezintă atragerea fondurilor europene sau, mai degrabă, neatragerea lor:

ARVE

În ceea ce privește datoriile operatorilor portuari, Sorin Grindeanu a răspuns cu mare greutate, ferindu-se să ofere nume de  companii, deși la Constanța cunoaștem situația, cum ar fi Grup Servicii Petroliere, lider detașat al… datornicilor. Cu jumătate de gură, Grindeanu a recunoscut faptul că GSP avea, de exemplu, datorii la utilități de 8,1 milioane lei, din totalul de 9 milioane ale tuturor operatorilor la un loc, iar la chirii și penalități… 21 de milioane din totalul de 30! Grindeanu a subliniat faptul că „nu înțeleg acest mod de a face afaceri” și că „de azi, e gata!”:

ARVE

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat, marţi, că 19 din cele 35 de linii de cale ferată din Portul Constanţa, reparate în procedură de urgenţă, au fost recepţionate.

Potrivit oficialului, pentru celelalte 16 linii recepţia lucrărilor este programată în 10 zile.

Am pornit în primăvară cu ceea ce am găsit aici pe zona feroviară, şi anume acele 99 de linii de cale ferată care arătau cum arătau, cu vegetaţii crescute, cu vagoane abandonate şi am prioritizat lucrurile. Cu 35 de linii am intrat pe procedură de urgenţă şi am beneficiat de cei 200 milioane de lei de la fondul de rezervă. În ce priveşte cele 35 de linii, mare parte au fost deja recepţionate, şi anume 19, celelalte 16 urmând ca până în 10-12 noiembrie, deci în 10 zile, să fie recepţionate şi ele. Deci cele 35 de linii intrate în procedură de urgenţă sunt finalizate”, a declarat Grindeanu într-o conferinţă de presă organizată în Portul Constanţa.

Ministrul Transporturilor a precizat că restul de 64 linii de cale ferată rămase de reparat au fost împărţite în trei loturi, pentru două fiind organizate deja licitaţiile şi fiind desemnaţi constructorii.

Cele 64 au fost împărţite în trei loturi, deja s-au ţinut licitaţiile şi au fost adjudecaţi constructorii pentru două loturi. Pentru al treilea lor suntem în perioada de finalizare, e perioada în care se mai dau clarificări. Oricum, vom închide şi acest subiect, astfel încât diferenţa de 64 de linii să poată fi reabilitate total”, a completat Grindeanu.

Ulterior, pe pagina sa de Facebook, ministrul a transmis: „Am verificat astăzi stadiul proiectelor din Portul Constanța! CFR infrastructură a finalizat deja lucrările la 19 linii de cale ferată, iar -până la jumătatea lunii noiembrie- finalizează reparațiile la alte 16. Reparațiile vor continua cu operaționalizarea altor 64 de linii de cale ferată care vor crește și mai mult capacitatea operațională feroviară a Portului Constanța. Tot pentru sporirea eficienței feroviare din Port, CFR Infrastructură va investi peste 1 miliard de euro din fonduri europene!”, a transmis oficialul din Transporturi. Potrivit acestuia, sumele vor fi alocate în special pentru electrificarea și dotarea cu sisteme moderne de semnalizare a căilor ferate din port.

Ministrul a mai anunțat, marți, că Administrația Canalelor Navigabile a finalizat la rândul ei un proiect extrem de important pentru optimizarea potențialului Portului Constanța.

Astăzi a avut loc recepția definitivă a Proiectului de modernizare a echipamentelor și instalațiilor ecluzelor de pe Canalul Dunăre-Marea Neagră și Canalul Poarta Albă- Midia-Năvodari. Recepția proiectului – cu o valoare de peste 350 milioane de euro- a fost realizată cu două luni mai devreme decât prevedea contractul”, a anunțat Sorin Grindeanu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *