Franța și Germania NU vor interzicerea cetățenilor ruși în spațiul european

Germania şi Franţa au respins într-un document comun de poziţie propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi, informează marţi dpa. „Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor“, se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga. Chiar dacă acceptă faptul că cererile de vize din partea cetăţenilor ruşi ar trebui să fie examinate cu atenţie pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii, documentul atenţionează de asemenea împotriva subestimării „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice”.

Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus”, se mai spune în documentul consultat de dpa.

Documentul argumentează în favoarea menţinerii cadrului legal actual ce le permite studenţilor, artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi altor profesionişti de primă importanţă să intre în UE indiferent de faptul dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia. Documentul atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi. De asemenea, atenţionează documentul germano-francez, o interdicţie generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.

Documentul de poziţie germano-francez vine ca răspuns la dezbaterea în curs în cadrul guvernelor ţărilor din UE cu privire la cât de oportun ar fi să le fie interzis ruşilor să călătorească în blocul comunitar în scopuri de recreere, în timp ce oameni continuă să moară în Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse.

Nu toate țările din UE consideră oportună introducerea unei interdicții complete privind eliberarea vizelor pentru cetățenii ruși, scrie într-o analiză pe larg Politico. Publicația reamintește că la Praga are loc o reuniune informală a miniștrilor de externe și a ministerelor apărării din țările UE, iar la 30 august, miniștrii ar trebui să discute despre noi sancțiuni împotriva Rusiei. O serie de țări est-europene au propus să nu mai elibereze vize turistice rușilor pentru a-i priva pe cetățenii bogați ai țării de posibilitatea de a se odihni în țările lor, dar nu toate țările UE sunt de acord cu acest lucru. Chiar și o astfel de inițiativă cu risc scăzut generează un interes scăzut pentru Europa, ca să nu mai vorbim de noi măsuri mai dure împotriva Rusiei.

Se presupune că participanții la reuniune vor fi de acord să încetinească procesul de eliberare a vizelor pentru ruși și să facă vizele mai scumpe. Înainte de reuniune, Franța și Germania au difuzat un document în care au indicat că interdicția de a elibera vize izolează doar rușii. „Trebuie să luptăm strategic pentru „inimile și mințile” populației ruse, cel puțin în acele zone care nu s-au distanțat încă complet de Occident”, se arată în document, citat de Politico. În același timp, Berlinul și Parisul solicită UE să extindă sancțiunile împotriva elitei politice, militare și economice ruse. Între timp, ministrul german de Externe a propus suspendarea acordului privind facilitarea regimului de vize al UE cu Rusia.

Țările UE sunt „limitate în spațiu de manevră” în ceea ce privește problema noilor restricții împotriva Rusiei, în contextul în care îngrijorările cresc în Europa din cauza creșterii inflației și a prețurilor la energie, adaugă publicația. UE a decis anterior să suspende regimul simplificat de vize cu Rusia. Alții, în special statele membre estice și nordice, au pledat cu tărie pentru o interdicție.

Mi se pare foarte provocator faptul că vedeți bărbați ruși pe plajele europene din sudul Europei și, în același timp, bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu pot nici măcar să își părăsească țara, ci trebuie să lupte pentru libertatea lor”, a declarat săptămâna trecută ministrul danez de externe Jeppe Kofod. „Credem că este corect ca noi, împreună, în Europa, să putem limita și tăia accesul turiștilor din Rusia, iar acest lucru ar trimite un mesaj clar președintelui Putin.”

Un diplomat al UE a declarat că miniștrii de externe ar putea fi de acord în principiu să suspende un acord de facilitare a vizelor cu Rusia, ceea ce ar însemna că rușii se vor confrunta cu o procedură mai lungă și plătesc 80 de euro în loc de 35 pentru vizele UE, dar că diviziunile privind interdicțiile de viză pentru turism sunt prea profunde pentru orice acord în acest sens.

Rușii intră în cea mai mare parte în UE prin frontierele terestre ale Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei și Finlandei, a declarat săptămâna trecută ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis, adăugând că aceste țări ar putea acționa pe cont propriu dacă UE nu ajunge la un acord. Între timp, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că speră că miniștrii apărării îi vor da undă verde pentru a începe să lucreze la o misiune de pregătire militară a UE pentru Ucraina.

Republica Cehă, care asigură în prezent preşedinţia UE, s-a confruntat marţi cu o rezistenţă puternică din partea unor state ale Uniunii Europene cu privire la măsurile de limitare a circulaţiei ruşilor în urma invaziei Ucrainei, relatează France Presse. Cehii vor să suspende acordul din 2007 care a făcut mai uşor pentru turiştii ruşi să solicite vize, în timp ce alţi membri au cerut interzicerea totală a vizelor. Dar alţi membri ai UE, inclusiv Ungaria, Luxemburg şi Austria, s-au pronunţat împotriva acestei măsuri.

Nu este loc pentru turism”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky reporterilor, adăugând că măsura „ar trimite un semnal elitei de la Moscova şi Sankt Petersburg”, acum libere să călătorească.

Nu cred că interzicerea vizelor ar fi o decizie adecvată în circumstanţele actuale”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, a cărui ţară a menţinut legături strânse cu Kremlinul.

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a protestat de asemenea împotriva unei măsuri care îi afectează pe ruşii de rând. „Nu trebuie să avem o nouă cortină de fier în Europa”, a subliniat el. „Am fost cu toţii de la început de acord că acesta este războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin”, a adăugat el.

Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a estimat că UE nu ar trebui „să dea o judecată categorică asupra a 140 de milioane de persoane” din Rusia.

Republica Cehia a încetat să mai elibereze vize ruşilor, cu puţine excepţii, la 25 februarie, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina.

Vecinii Rusiei, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia au cerut Bruxellesului să interzică eliberarea vizelor Schengen pentru turiştii ruşi. Potrivit ministrului eston de externe, Urmas Reinsalu, este timpul să îi vizăm pe ruşii de rând, după suspendarea acordării vizelor către delegaţiile oficiale şi oamenii de afaceri ruşi impusă anterior. „Aceste persoane private tăcute ar trebui de asemenea să înţeleagă că războiul are consecinţe“, a declarat el. „Ceea ce se plăteşte literalmente cu banii din impozitele lor sunt bombele care acum, la propriu, chiar acum, ucid copii ucraineni şi bombardează (…) spitale, grădiniţe de copii, şcoli”, a adăugat el.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *