Flota de pescuit a României din Marea Neagră scoate de 40 de ori mai puțin pește decât Turcia. Pescarii nu prind suficient pentru a acoperi cererea și importăm din Grecia

Mica flotă de pescuit din Marea Neagră prinde de 40 de ori mai puţin peşte decât a turcilor, care ar intra în apele noastre teritoriale să braconeze. Din cauza secetei, România a ajuns să cumpere din Bulgaria şi Ungaria speciile care trăiesc şi la noi.
Pescarii şi fermele piscicole interne asigură doar 18.000 de tone pe an, în vreme ce din străinătate cumpărăm peste 100.000 de tone. România importă peşte din Grecia şi fructe de mare din Franţa, anunță Observator. Grecia este principalul furnizor de doradă. Din Turcia aducem păstrăv somonat, din Bulgaria şi Ungaria crap, sânger şi novac. Spania şi Olanda livrează macrou, hering şi cod. Peştele din Marea Neagră este o raritate în galantare și se vinde mai mult pe la cherhanale.
Flota naţională de pescuit a fost vândută sau casată după Revoluţie. În anii ’80, aveam 40 de nave lungi de 100 de metri care cutreierau oceanele şi pescuiau până dincolo de cercul polar. Acum, 130 de bărci pescuiesc în Marea Neagră, dar au capacitate mică. Nu prind suficient pentru a acoperi cererea, iar pescarii nu se asociază pentru a livra cantităţi mari.
Un raport ONU arată că vasele româneşti capturează doar 1,4 la sută din cantitatea totală de peşte pescuită din Marea Neagră. Turcia ia partea leului: 62%, de multe ori prin braconaj în apele româneşti.
Care flota de pescuit? De ce comparam mere cu pere si curmale? Turcia nu e stat UE si nu are agenție ”ANPA”. Deci fără restricții de pescuit. Bulgaria a avut inspirația sa declare ”nave” in construcție, fapt ce a ajutat la obținerea unui număr considerabil de Kilowați. La noi….nu comentam. Noua lege a pescuitului, făcută de un specialist in ”gripa aviara”, este rușinea naționala ce o sa îngroape puținul pescuit din Marea Neagra. A ajuns politia de frontiera sa controleze si sa amendeze pescuitul ca ”EXISTA SUSPICIUNEA CA ATI TRAULAT SUB IZOBATA DE 20 METRI”, in zona Biosferei. Suspiciune pentru care au fost date doua pedepse. Redarea capturii in mare si plata unei amenzi considerabile. A doua problema, intervenția ”DSV” in toate. Sa pot vinde peste direct către magazine, restaurante, trebuie sa trec prin ”furcile caudine”, cu toate ca avem apele clasificate A. Pur si simplu suntem singurii care ne chinuim sa îngropăm pescuitul si nu numai. O sa se concluzioneze curând ca efortul de pescuit Romanesc este subunitar si raportul de cheltuieli, încasări demonstrează ca nu merit sa continuam. Si o sa devenim din producători, doar consumatori. Dar sa fie momentul ZEN de amuzament! UNGARIA are specii de peste existente in Marea Neagra… Îmi deconectez ultimul neuron!