România, Bulgaria și Grecia, front comun în fața UE: Prețuri mai mici la energia electrică! Burduja: „Avem câteva aspecte mai bune decât anul trecut” – VIDEO
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că susţine o colaborare între România, Bulgaria şi Grecia în ceea ce priveşte realizarea unei front comun care să ceară autorităţilor europene ca ţările să nu mai plătească preţuri mai mari decât cele din vestul Europei pentru energia electrică.
„Susţin un asemenea demers, am spus şi public, dacă tot suntem într-o piaţă europeană unică trebuie să vedem că se comportă aşa cum trebuie o piaţă unică. Adică, dacă în vestul Europei energia se produce mai ieftin şi noi putem apela la asemenea importuri, piaţa ar trebui să fie cuplată, deci şi românii să beneficieze de acces la energie mai ieftină”, a declarat ministrul Energiei, miercuri, răspunzând unor întrebări, scrie news.ro.
Acesta a precizat că de multe ori preţurile mai mari plătite de ţările din estul Europei, de la Polonia, Ungaria spre România, sunt cauzate de probleme de interconexiune, sau de lucrări de mentenanţă.
„Sunt reglaje care se fac, dar atâta timp cât piaţa nu funcţionează optim cred că e de datoria României să spună lucrul acesta la Bruxelles iar Uniunea Europeană să găsească soluţii”, a adăugat Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja (PNL), ministrul Energiei, a anunțat că depozitele de gaze sunt pline în proporție de circa 94%, iar stocurile de cărbune depăşesc 550.000 de tone. Acesta a remarcat și o „evoluţie spectaculoasă” în zona de panouri fotovoltaice. Declarațiile au fost făcute la finalul primului comandament de iarnă din acest an. „Avem câteva aspecte mai bune decât anul trecut. Aş începe cu gazul: avem stocuri la nivel de aproape 94% gradul de umplere în depozite, (…) mai mult decât anul trecut când oricum am bătut toate recordurile”, a declarat Sebastian Burduja.
Ministrul a ținut să precizeze că avem depozitele de gaze la un nivel istoric pentru această perioadă. Burduja a spus apoi că stăm mai bine ca în 2023 și în ce privește stocurile de cărbune. Ele depăşesc 550.000 tone, din care 370.000 în centrale, iar restul în cariere.
„Se vede foarte clar o evoluţie spectaculoasă în zona de panouri fotovoltaice, parcurile solare. Ne aşteaptăm la încă 683 MW până la finalul anului, la care se adaugă cei 228 deja puşi în funcţiune. Vă daţi seama? Înseamnă aproape 1.000 de megawaţi solari nou-nouţi de anul acesta! Eolian, ceva mai puţin, 76 de megawaţi până la finele anului şi, foarte important, încă 84 de megawaţi stocare. Sunt proiecte avansate, deci la finalul acestui an avem toate şansele să avem circa 110 megawaţi stocare, capacităţi puse în funcţiune anul acesta, în baterii”, a mai declarat Sebastian Burduja, la finalul comandamentului de iarnă.