Eșec la negocierile dintre Guvern și mediul de afaceri. „Renunțarea la cota unică e blocată!”

Guvernul va continua să mențină un dialog deschis cu sindicatele și patronatele în ceea ce privește deciziile economice și reformele necesare pentru dezvoltarea sustenabilă a țării, a asigurat premierul Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții Confederației Patronale Concordia a avut loc marți, la Palatul Victoria. Executivul arată că principalele teme abordate în cadrul discuțiilor de azi au vizat aspecte economice, administrative și sectoriale de interes național, cu accent pe necesitatea asigurării predictibilității măsurilor guvernamentale care au impact semnificativ asupra mediului de afaceri. La discuții, alături de premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, ministrul Energiei, Sebastian Ioan-Burduja, și ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța reformelor și a atragerii fondurilor europene pentru stimularea creșterii economice și reducerea deficitului bugetar în anul 2025. „Investițiile și implementarea reformelor prevăzute în PNRR pentru atragerea fondurilor europene rămân pilonii creșterii economice a României în 2025 și de reducere a deficitului”, a declarat prim-ministrul.
Totodată, a fost abordată digitalizarea ca motor al reformelor și al simplificării interacțiunii dintre mediul de afaceri, cetățeni și autorități.
„Digitalizarea este un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii mediului de afaceri și a cetățenilor cu statul și pentru un grad de transparență care să ducă rapid la disciplină fiscală și la o colectare mult mai bună. Măsurile de reformă care vor consolida România pe traseul său de dezvoltare vor fi luate în timp util și în consultare cu partenerii economici și sociali”, a adăugat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
În cadrul întâlnirii, a fost discutată și implicarea Confederației Patronale Concordia în procesul de revizuire a cadrului fiscal, prin desemnarea unui reprezentant care să contribuie la elaborarea unor măsuri echitabile și stabile pentru mediul de afaceri.
Guvernul își reafirmă „angajamentul de a menține un dialog permanent cu partenerii sociali și economici pentru a asigura un mediu de afaceri stabil și predictibil, favorabil dezvoltării României”, se arată în finalul comunicatului.
Reprezentanții mediului de afaceri au evidențiat importanța unei mai mari predictibilități fiscale, subliniind necesitatea unui cadru clar și stabil pentru atragerea investițiilor. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de suprapunerea atribuțiilor între diverse autorități de control și necesitatea unei mai bune coordonări între acestea.
Pentru a găsi soluții eficiente, s-a convenit organizarea unor sesiuni de lucru cu ministrul Economiei, reprezentanți ai autorităților de control și ai mediului de afaceri, având ca obiectiv stabilirea unor criterii clare pentru aplicarea sancțiunilor și eficientizarea activității de reglementare.
Reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia au solicitat premierului să fie parte a discuţiilor şi negocierilor care se vor purta cu privire la reforma fiscală, a declarat Radu Burnete, director executiv al Concordia. El a reiterat, marţi, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu şeful Executivului, că patronatele din cadrul Concordia nu susţin, între altele, renunţarea la cota unică.
„Primul mesaj a fost că economia încetineşte un pic, o văd şi la Guvern, se vede că şi economia europeană încetineşte şi ăsta a fost primul primul mesaj pe care l-am transmis. Doi, tot în ideea asta, am solicitat Guvernului că atunci când încep discuţiile pe reforma fiscală, e un jalon în PNRR, să nu mai păţim ce am păţit în decembrie, să avem trei zile de discuţii, vrem să fim parte a acestor negocieri, chiar dacă uneori ele se traduc în decizii care nu convin mediului de afaceri, dar vrem să participăm la ele şi premierul ne-a asigurat că… şi e un lucru pe care l-a spus şi ministrul Finanţelor mai demult, că nu vom mai păţi ce am păţit în decembrie”, a declarat Radu Burnete.
În context, el a fost întrebat care ar urma să fie componentele reformei fiscale ce va fi aplicată începând de anul viitor:
„Dacă e să mă uit la calendarul din PNRR, va trebui să luăm deciziile până la începutul verii. Tocmai de aceasta şi solicitarea pe care o avem, să nu ne trezim în 15 iunie cu ordonanţă pe pe masă. Noi, ştiţi foarte bine, solicităm ca orice s-ar întâmpla să nu renunţăm la cota unică, e un lucru pe care l-am mai spus premierului. El ne spune că să nu ne îngrijorăm, dar, mă rog, până nu vezi lucrurile scrise pe foaie rămâi cu această îngrijorare. În rest, ministrul Finanţelor ne spune că nu mai sunt necesare creşteri de taxe. Pe de altă parte, vedem că nivelul de colectare nu e fantastic nici anul acesta, bugetul e construit pe o creştere economică de 2,5, nu ştim în ce măsură se se va materializa, deja văd prognoze care se duc sub 2%”, a declarat Burnete.
El a precizat că un alt mesaj al reprezentanţilor Concordia a fost în privinţa absorbţiei fondurilor din PNRR, întrebat pe ce se bazează ministrul Finanţelor când spune că nu ar fi nevoie de alte măsuri fiscale, având în vedere că pe fonduri atrase din PNRR „stăm destul de prost”.
„Ăsta e şi unul dintre punctele pe care noi le-am spus, inclusiv de la adoptarea bugetului, că el este construit pe această presupunere că vom avea o absorbţie aproape perfectă a fondurilor europene şi din PNRR şi din alte surse. E un mesaj pe care l-am transmis şi astăzi. Premierul ne-a asigurat că domnia sa şi cu domnul Boloş lucrează la foc continuu în această perioadă ca să deblocheze lucrurile din PNRR şi aşteptăm să vedem rezultatele destul de repede”, a mai declarat Burnete.