Raport BNR: Investițiile străine directe au scăzut cu 53%, în ianuarie 2025. Moraru (UNPR-RSE): „Trebuie să recunoaștem că există lacune semnificative în înțelegerea mecanismelor economiei de piață”

moraru

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în luna ianuarie a acestui an, 543 milioane euro de euro, în scădere cu 52,7% față de cele 1,14 miliarde euro din aceeași lună din 2024, informează Banca Națională a României printr-un comunicat remis luni. Conform BNR, contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în ianuarie 2025, un deficit de 1,64 miliarde euro, în creștere cu 15,9% comparativ cu deficitul de 1,42 miliarde euro din aceeași lună a anului trecut.

Totodată, de la instaurarea pieței libere în România, mai multe companii interne au crescut constant, unele ajungând să fie actori recunoscuți pe piața mondială. Avem doi giganți din domeniul IT, un producător auto recunoscut global și o companie de energie lider regional. De puțină vreme, un furnizor de servicii media a început să conteze în vestul Europei. Profit.ro a combinat într-un model de calcul indicatorii esențiali pentru a evalua influența globală a companiilor românești. Modelul evaluează această influență prin patru factori principali: ponderea veniturilor externe, prezența fizică pe piețele internaționale, notorietatea brandului și extinderea pe piețe externe. Inspirația provine din modelul de deschidere economică al Băncii Mondiale, adaptat pentru companii prin analiza proporției veniturilor externe.

Prezența fizică și notorietatea brandului sunt evaluate conform unei metodologii inspirate de modelul de competitivitate globală al World Economic Forum, ajustată pentru specificul companiilor. Am echilibrat acești factori printr-o medie pentru a oferi o imagine cât mai realistă a influenței globale a companiilor românești. În context, influența globală depinde de mărimea companiei, dar aceasta nu se dovedește a fi un criteriu hotărâtor. Deși companiile mari tind să aibă o prezență economică semnificativă, alți factori precum extinderea pe piețe externe, proporția veniturilor realizate internațional, prezența fizică și notorietatea brandului pot avea un impact mai mare asupra influenței globale. Acești indicatori evidențiază nu doar dimensiunea operațiunilor, ci și calitatea și relevanța acestora pe plan internațional. Astfel, o companie mai mică, dar bine poziționată global, poate depăși în influență un lider regional cu activitate limitată în afara granițelor.

Cifrele prezentate au fost analizate pentru TOMIS NEWS de președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român, Regiunea Sud-Est, Daniel Moraru:

„UiPath, Bitdefender, Digi, chiar Dacia și lista e ceva mai lungă, dar dacă ne uităm cu atenție acestea sunt branduri românești, doar că nu prea au treabă cu România! Unii dintre ei știu că au o politică internă de a angaja lucrători români, ceea ce este extraordinar pentru business, dar cumplit pentru piața internă, care în continuare este văduvită de materia cenușie, cum o numim. Dacia exportă vehicule în peste 40 de țări, iar 85% din producția totală este destinată exportului, generând o proporție semnificativă a veniturilor din piețele internaționale. Cifrele ne impresionează, numai că – fiind parte a grupului Renault – este diminuat rolul său de jucător global independent. Au fost în ultimii ani astfel de dispute naționaliste, cum că francezii ar beneficia de „cremă”, iar noi rămânem cu „praful de pe tobă”. Face parte din incapacitatea noastră de a înțelege capitalismul în mod corespunzător. Despre Petrom nu mai vorbesc, cred că s-au scris cărți, nu mai are nevoie de nici o „prezentare”. România traversează o perioadă economică complexă, cu provocări majore, dar și oportunități uriașe. Este îngrijorător să vedem o scădere atât de drastică a investițiilor directe ale nerezidenților, iar tendința evidențiază faptul că, la 35 de ani de la Revoluție, statul român încă nu a învățat pe deplin să funcționeze în cadrul unui capitalism autentic. Trebuie să recunoaștem că există lacune semnificative în înțelegerea mecanismelor economiei de piață și în atragerea capitalului străin, iar aceste deficiențe au un impact direct asupra balanței de plăți, care a înregistrat un deficit în creștere cu 15,9%. Statul român trebuie să învețe să sprijine mai bine aceste inițiative private, să creeze un mediu economic stabil și predictibil, să reducă birocrația și să ofere stimulente reale pentru investiții. Este inadmisibil ca, după mai binee de trei decenii de la instaurarea economiei de piață, să nu avem o strategie clară pentru a atrage și a menține capitalul străin, dar și pentru a sprijini companiile românești să se extindă global. Despre cum ne redresăm, nu e complicat deloc și am tot spus și o spun toți colegii mei: Fiscalitate! Acolo trebuie umblat, să fie relaxată, predictibilă, suportabilă, astfel toate se reglează de la sine, în timp record! Trebuie să ne asumăm cu mândrie identitatea noastră națională și să înțelegem că succesul economic al României este direct proporțional cu capacitatea noastră de a învăța din greșelile trecutului”, a spus Moraru, pentru TOMIS NEWS.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *