Erdogan: „Rusiei NU ar trebui să i se permită să țină o parte din teritoriile Ucrainei după război!”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan crede că, dacă conflictul va fi rezolvat, Ucraina își va putea lua înapoi teritoriile. Liderul turc și-a exprimat luni această opinie într-un interviu acordat postului american de televiziune PBS. Întrebat de gazdă dacă „Rusiei ar trebui să i se permită să țină o parte din teritoriile ucrainene sub controlul său și dacă acest lucru nu va deveni un element al soluției la conflict”, Erdogan a răspuns: „Nu, fără îndoială că nu”. „Dacă dorim să stabilim pacea în Ucraina, atunci, desigur, întoarcerea teritoriilor în țară va fi un moment cu adevărat important”, a continuat el. „Asta e ceea ce se așteaptă.”

Erdogan și-a exprimat încrederea că în eforturile de a obține pacea în Ucraina, alte țări nu ar trebui să ia doar partea Kievului sau Moscovei, este necesar să „căutăm o soluție care să satisfacă interesele tuturor părților”. Liderul turc este convins că președintele rus Vladimir Putin „luptă pentru interesele țării sale”. Ankara este în dialog cu Moscova, Kievul și ONU, a adăugat șeful statului.

Jurnalista Judy Woodruff: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze o parte din teritoriul pe care l-a luat din Ucraina de când a invadat-o în februarie? Ar trebui ca acest lucru să fie parte a unei soluții la acest – la acest conflict?

R.T.E: Nu și, fără îndoială, nu. Când vorbim despre un acord reciproc, la asta ne referim. Dacă se va stabili o pace în Ucraina, desigur, returnarea terenurilor care au fost invadate va deveni cu adevărat importantă. Aceasta este ceea ce se așteaptă. Aceasta este ceea ce se dorește. Domnul Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Terenurile care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei.

J.W.: Ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze Crimeea?

R.T.E: Din 2014, am discutat cu dragul meu prieten Putin despre acest lucru și asta este ceea ce i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept. Aceștia sunt, în același timp, urmașii noștri, oamenii care trăiesc acolo. Dacă ați face acest pas înainte, dacă ați putea să ne lăsați pe noi, ați ușura și tătarii din Crimeea, și Ucraina, de asemenea. Asta este ceea ce am spus întotdeauna. Dar de atunci, din păcate, nu s-a făcut niciun pas înainte.

J.W.: Recunoaște președintele Putin că a calculat greșit, că a subestimat foarte mult voința poporului ucrainean de a-și apăra propria țară?

R.T.E: Niciun lider de după aceea nu ar spune că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune: da, am făcut o greșeală. Același lucru se poate aplica și în cazul Ucrainei. Domnule Zelenski, credeți că atunci când mergea înainte, simte că a făcut o greșeală? Liderii, atunci când pornesc pe o cale, le va fi foarte greu să se întoarcă înapoi? Este foarte dificil pentru lideri să se întoarcă înapoi.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *