Ucraina, în dezintegrare… bucată cu bucată: După Donețk și Lugansk, Hersonul vrea să facă referendum pentru a fi anexat la Rusia

Oficialii instalaţi de Rusia în regiunea ucraineană Herson au anunţat că au decis să organizeze un referendum privind alipirea la Rusia, a anunţat, joi, liderul separatist al regiunii. Totodată, preşedintele Dumei ruse a declarat că va susţine decizia cetăţenilor, dacă aceştia vor vota să se alăture Rusiei, informează Rador. Lugansk şi Doneţk cer să fie anexate la Rusia în viitorul apropiat, în timp ce trupele ucrainene continuă să avanseze în estul ţării revendicând teritoriile confiscate de forţele Moscovei, relatează luni DPA. Rusia a recunoscut cele două aşa-numite „Republici Populare” Doneţk şi Lugansk la 24 februarie, ziua în care a invadat Ucraina. Ea a declarat că scopul era eliberarea celor două regiuni de sub controlul trupelor ucrainene. Doneţk şi Lugansk şi-au declarat independenţa faţă de Kiev cu ajutorul Kremlinului după invazia rusă a Crimeei în 2014. Însă până la recenta invazie, separatiştii controlau doar aproximativ o treime din suprafaţa pe care o revendicau.

„Ucraina s-a scufundat demult la nivelul unui stat terorist”

Atacurile masive deliberate asupra obiectivelor civile comise de către trupele ucrainene confirmă faptul că Ucraina, incitată de Occident, s-a scufundat la nivelul unui stat terorist, a declarat, marți, șeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasecinik.

Ucraina, incitată de Occident, s-a scufundat demult la nivelul unui stat terorist, iar forţele rele naziste trebuie distruse de la rădăcină! Donbasul va rezista, iar regimul de la Kiev și naziștii săi înlănțuiți se vor confrunta cu Tribunalul Poporului pentru crimele lor!” – a scris acesta pe canalul Telegram.

Pasecinik a subliniat că Forțele Armate ale Ucrainei desfăşoară deja de două zile atacuri dure vizând obiective civile, informează Rador.

„Numai la Stahanov a fost distrusă o școală de sport pentru copii și tineret, Palatul Culturii din oraș, Direcţia de justiție, o fabrică de confecții, o stație de service şi clădiri rezidențiale. Clădirile vor fi reconstruite și restaurate, dar viețile umane nu vor putea fi returnate. Atacurile ticăloase cu armele NATO au luat viețile a şapte persoane din Krasnorecenskoe, din care trei sunt minori, inclusiv doi copii nevinovați de un an” – a adăugat el.

Șeful LNR a transmis profunde condoleanțe familiilor și apropiaţilor victimelor.

Referendum pe repede înainte în Zaporojie

O întrebare va fi supusă unui referendum în regiunea Zaporojie, controlată de Rusia, în perioada 23-27 septembrie, a declarat șeful administrației militare și civile a regiunii, Evhen Balitski.

Se supune referendumului următoarea întrebare: „Sunteți în favoarea secesiunii regiunii Zaporojie din Ucraina, a formării regiunii Zaporojie ca stat independent și a încorporării acesteia în Federația Rusă cu drepturile unui subiect al Federației Ruse?””, se arată ăn documentul postat pe canalul Telegram al lui Balitski, potrivit agenției ruse Interfax.

Potrivit decretului, referendumul va avea loc pe 23 septembrie în localurile de vot, iar până pe 27 septembrie – în teritoriile adiacente și în localitățile unde nu există localuri speciale. Anterior, autoritățile din așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk, precum și din regiunile Zaporojie și Herson au programat referendumuri privind aderarea regiunilor la Rusia pentru 23-27 septembrie.

Un comitet electoral pentru pregătirea unui astfel de scrutin în regiunea Zaporojie a fost înființat încă din luna iulie. Pregătirile pentru referendum au început în luna august.

Reacția Ucrainei

Şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andri Ermak, a declarat că „flashmob-ul aşa-numitelor referendumuri organizat de invadatorii ruşi în teritoriile ocupate ale Ucrainei” arată de fapt teama acestora, astfel că declaraţiile făcute de ruși sunt manipulări, potrivit agenției de presă RBC, scrie Rador.

„Un şantaj naiv prin amenințări și povești de groază cu ‘referendumuri’ şi ‘mobilizări din partea celor care știu să lupte doar cu copiii și cu civilii…”, a descris Ermak încercările invadatorilor de a organiza pseudoreferendumuri privind aderarea la Federația Rusă a teritoriilor aflate temporar sub ocupaţia trupelor ruse. Potrivit lui Andri Ermak, „așa arată oroarea înfrângerii”.

Inamicul se teme, manipulează în mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Ameninţarea poate fi eliminată doar cu forţa”, a asigurat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

Prima reacție din UE după ce Putin a spus că face referendum

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că Germania nu va recunoaște referendumurile privind intrarea Donbasului și a teritoriilor eliberate în componenţa Rusiei, potrivit rador.ro.

Rusia trebuie să-și retragă trupele din Ucraina. Ucraina are tot dreptul să-şi apere integritatea și suveranitatea țării sale și democrația sa, iar noi sprijinim Ucraina în acest sens” – a declarat Scholz, marți, după sosirea la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

Prin urmare, este, de asemenea, destul de clar că aceste referendumuri fictive nu pot fi acceptate, pentru că nu sunt acoperite de dreptul internațional și de înțelegerea la care a ajuns comunitatea mondială”, a subliniat șeful Guvernului german.

Macron: „Dacă ideea nu ar fi atât de tragică, ar fi amuzantă

Referendumurile planificate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia privind aderarea la Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională, a declarat marți președintele francez Emmanuel Macron, care a calificat aceste planuri drept „cinice” și „o parodie”, transmite Reuters. „Dacă ideea referendumului din Donbas nu ar fi atât de tragică, ar fi amuzantă”, a declarat el reporterilor.

Vorbind la New York, Macron a declarat că propunerile de referendum pentru estul Ucrainei reprezintă o provocare suplimentară după invazia Rusiei în țara vecină. „Cred că ceea ce a fost anunțat de Rusia este o parodie”, a spus Macon. „Este cinism și, evident, nu va fi recunoscut de comunitatea internațională”.

Liderii instalați de Rusia în zonele ocupate din patru regiuni ucrainene au stabilit planuri pentru referendumuri privind aderarea la Rusia, o mișcare pe care Kievul a respins-o ca pe o cascadorie a Moscovei pentru a încerca să recupereze inițiativa după pierderi răsunătoare pe câmpul de luptă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.