Elita politică şi economică mondială revine la Davos: Războiul din Ucraina, subiectul principal

După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economică mondială revine la Davos, pentru un forum care va fi dominat în mare parte de războiul din Ucraina, transmite AFP. La finele anului trecut, organizatorii Forumului economic mondial (WEF) au anunţat că o reuniune cu participare fizică se va desfăşura în staţiunea montană Davos, în perioada 22-26 mai, după mai multe ediţii care au avut loc online din cauza pandemiei. Ultima reuniune cu participare fizică a Forumului economic mondial (WEF) a avut loc în staţiunea de ski elveţiană în luna ianuarie 2020. Atunci participanţii începeau să se îngrijoreze de misterioasa epidemie din China, dar erau interesaţi mai mult de schimbul de replici dintre preşedintele SUA, Donald Trump şi Greta Thunberg.

Între timp, virusul Covid-19 s-a răspândit în întreaga planetă, afectând economia mondială. Donald Trump a pierdut alegerile în faţa lui Joe Biden. Lanţurile logistice mondiale au fost date peste cap, inflaţia a explodat iar Rusia a invadat Ucraina.

Reapariţia pandemiei a împiedicat desfăşurarea obişnuită, în luna ianuarie, a ediţiei din 2022 Forumului de la Davos. Însă pentru fondatorul WEF, Klaus Schwab, este vorba de o reuniune “care vine la cel mai oportun şi mai important moment” de la crearea forumului, în urmă cu peste 50 de ani.

Agresiunea Rusiei…va fi văzută în cărţile de istorie ca prăbuşirea ordinii apărute după cel de al doilea război mondial şi Războiul Rece”, a apreciat Klaus Schwab cu prilejul unui briefing de presă care a avut loc în cursul acestei săptămâni, asigurând că Davos va face tot posibilul pentru a susţine Ucraina şi reconstrucţia sa.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va fi, luni, primul şef de stat care va ţine un discurs la Forumul economic mondial de la Davos, discurs care va fi unul online, dar va fi urmat de numeroşi oficiali ucraineni care vor fi prezenţi fizic la Davos. În schimb, la ediţia din acest an a forumului de la Davos nu vor mai fi prezenţi delegaţii ruşi. Excluderea Rusiei a fost „decizia corectă”, susţine preşedintele WEF, Borge Brende. „Sperăm totuşi că Rusia va urma un alt drum…în anii care vor veni, pentru a respecta carta ONU şi obligaţiile sale internaţionale”, a spus Borge Brende.

Chiar dacă războiul din Ucraina va domina reuniunea de la Davos, programul anunţat de organizatori anunţă de asemenea dezbateri cu privire la diferite subiecte, variind de la schimbările climatice la explozia preţurilor la energie şi temerile referitoare la o criză alimentară mondială, alături de inegalităţile dintre sexe, fotbal sau metavers. Însă Davos este renumit în special pentru discuţiile care au loc alături de programul oficial. Printre cele mai renumite momente figurează primele reuniuni ministeriale între Coreea de Sud şi Coreea de Nord în 1989, sau discuţiile cu privire la apartheid între preşedintele Africii de Sud, Frederik De Klerk şi dizidentul de atunci, Nelson Mandela.

Aproximativ 2.500 de participanţi sunt anunţaţi pentru ediţia din acest an a Forumului de la Davos, printre care numeroşi directori de companii şi peste 50 de şefi de stat şi de guvern. Printre aceştia se numără în special noul cancelar german, Olaf Scholz, emirul Qatarului, seicul Tamim bin Hamad al-Thani, sau emisarul american pentru climă, John Kerry, dar niciun star global precum preşedintele Chinei sau cel al SUA. În mod normal, Rusia ar trebui să aibă propria “casă” la Forumul Economic Mondial de la Davos, o vitrină pentru liderii de afaceri și investitori, scrie Reuters.

În acest an, spațiul de pe strada principală din Davos a fost transformat de artiștii ucraineni într-o „Casă a crimelor de război ruse”, înfățișând mizerie și devastare. Ucraina se află în fruntea agendei reuniunii de patru zile a liderilor mondiali din domeniul afacerilor, care începe luni cu un discurs video al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Aceasta este cea mai influentă platformă economică din lume, unde Ucraina are ceva de spus“, a declarat Zelenski în discursul său zilnic de duminică seara.

În timp ce reuniunea WEF iese dintr-o pauză de peste doi ani cauzată de pandemie, o amânare din ianuarie până în mai înseamnă că participanții sunt înconjurați de flori de primăvară și pante verzi, în loc să navigheze pe străzile înghețate. Dar nu doar vremea este diferită în 2022, politicienii, executivii și academicienii ruși fiind complet absenți. Instituțiile rusești, cum ar fi fondul său suveran de investiții, băncile de stat și companiile private, au organizat în anii precedenți unele dintre cele mai strălucitoare petreceri, servind caviar negru, șampanie și foie gras.

În afară de criza ucraineană, redresarea post-pandemică, abordarea schimbărilor climatice, viitorul muncii, accelerarea capitalismului părților interesate și valorificarea noilor tehnologii se numără printre subiectele programate pentru discuții la Davos.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se numără printre liderii care urmează să ia cuvântul în cadrul reuniunii. Pe agenda de afaceri, discuțiile se vor concentra probabil pe starea piețelor financiare și a economiei globale. După o revenire bruscă din recesiunea declanșată în urmă cu doi ani de debutul pandemiei, există acum o multitudine de amenințări la adresa acestei redresări, ceea ce a determinat Fondul Monetar Internațional să își revizuiască în scădere prognoza de creștere globală pentru a doua oară de la începutul anului.

Inflația cauzată de lanțurile de aprovizionare îngreunate a apărut ca o problemă anul trecut, în special în economia americană. Acest lucru a fost agravat de la începutul anului 2022 de alte evenimente, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina și valurile de blocaje COVID-19 în China, care au blocat redresarea.

Artiștii ucraineni speră să transmită mesajul lor pentru un viitor mai bun liderilor mondiali de la Davos. Vizitatorii sunt confruntați cu imagini precum cea a unui bărbat grav ars în Harkov după bombardamentele ruse și un film alcătuit din mii de fotografii cu civili morți și case bombardate.

„Acesta este un loc în care se întâlnesc toți factorii de influență și toți factorii de decizie din lume”, a declarat directorul artistic al PinchukArtCentre din Kiev, Bjorn Geldhof, pentru Reuters TV. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina va defini ziua de mâine”.

Deși reuniunea WEF s-ar putea să nu revină la nivelurile de dinaintea pandemiei, aeroportul din Zurich așteptându-se ca numărul de zboruri să fie de aproximativ două treimi din nivelurile anterioare, revenirea evenimentului este binevenită pentru hotelurile și restaurantele din stațiunea de schi.

Este un alt pas spre la normalitate”, a declarat săptămâna trecută Samuel Rosenast, purtător de cuvânt al consiliului local de turism.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *