Președintele Chinei, la Forumul de la Davos: O confruntare globală „nu duce decât la consecinţe catastrofale”

Preşedintele Chinei Xi Jinping a avertizat luni că o confruntare globală între marile puteri ar putea avea „consecinţe catastrofale”, în discursul său susținut la deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, care anul acesta se ține în format virtual. Forumul de la Davos, mult timp considerat locul suprem de întâlnire între mediile de afaceri şi responsabili politici sau reprezentanţi ai societăţii civile, are loc online din cauza pandemiei de COVID-19.

În 2017, liderul chinez a fost în centrul atenţiei la Davos atunci când, în mod neaşteptat, a lăudat liberul-schimb şi globalizarea, în momentul în care instalarea la putere a lui Donald Trump în SUA stârnea temeri privind o revenire a protecţionismului.

Luni, Xi Jinping s-a prezentat din nou ca apărător al multilateralismului şi a atras atenţia asupra tensiunilor la nivel mondial.

Istoria a dovedit de nenumărate ori că o confruntare nu rezolvă problemele. Ea nu duce decât la consecinţe catastrofale”, a spus preşedintele chinez, conform textului oficial al intervenţiei sale, citat de AFP.

Xi Jinping nu a menţionat însă marele rival al Chinei, SUA.

Lumea noastră de astăzi este departe de a fi liniştită. Abundă discursurile care îndeamnă la ură şi prejudecăţi”, a subliniat liderul forte de la Beijing, fără a intra în detalii.

China, cea mai mare putere comercială din lume, promite noi acorduri regionale de liber-schimb şi iniţiază „noi drumuri ale mătăsii” în jurul continentului euroasiatic. Cu toate acestea, China este acuzată de Uniunea Europeană şi Statele Unite, principalii săi doi parteneri comerciali, că a recurs la dumping şi la măsuri protecţioniste care penalizează produsele importate şi că a restrâns accesul companiilor străine.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.