Deputatul Crușoveanu (PNL): „Dacă Grindeanu va crește rovinieta de șase ori, PNL Constanța va cere ELIMINAREA COMPLETĂ a taxei de pod peste Dunăre!”

Marii transportatori amenință să blocheze România, deoarece costul rovinietelor ar putea crește de câteva ori din cauza transpunerii în lege a unor condiții impuse de PNRR. Transportatorii spun că vor fi costuri și de 15 ori mai mari pentru transporturile de marfă, ceea ce înseamnaă costuri mai mari la raft pentru consumatorul final. Totodată, aceștia susțin că se vor scumpi atât exporturile, cât și importurile. Ministerul Transporturilor vrea ca din 2026 să schimbe formula de calcul pentru taxa de drum, așa cum și-a asumat prin PNRR. În cazul camioanelor, rovinieta pe care o vor plăti transportatorii să fie calculată în funcție de distanța parcursă, de timpul de staționare și de clasa de emisii. La Ministerul Transporturilor există o dezbatere aprinsă între șefii din transporturi și transportatorii de mărfuri privind aceste propuneri de a modifica metoda de calcul din prezent. Niște simulări de cost prezentate de autorități arată scumpiri și de șase ori.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că rovinietele vor ajunge să se scumpească deoarece „avem niște borne pe care trebuie să le îndeplinim în PNRR”. Oficialul susține că este vorba despre îndeplinirea unor borne din PNRR.

Avem nişte borne pe care trebuie să le îndeplinim în PNRR, că despre asta este vorba, e o lege, care spune de o anumită taxare la kilometru, aşa cum se întâmplă în toată Europa, mai puţin în România. Aceste lucruri se vor întâmpla în viitor, atunci toată această reţea pe care încet, încet, începem să o construim în România şi anume reţeaua de infrastructură rutieră va fi una viabilă. Atâta timp cât avem o bornă în PNRR, la fel cum sunt şi alte borne şi dorim să atragem acei bani despre care vorbim, cred că trebuie să îndeplinim toate aceste ţinte pe care statul român şi le-a asumat”, a declarat ministrul Transporturilor. Sorin Grindeanu consideră că unele aspecte asumate prin PNRR „sunt parcă făcute împotriva statului român”.

Nu putem să negociem cu Comisia Europeană, pentru că unele lucruri trecute în PNRR – şi nu mă feresc să spun şi nu sunt puţine, de nişte domni care au fost, aşa, câteva luni la guvernare – sunt parcă făcute împotriva statului român. Asta este un adevăr”, a adăugat Sorin Grindeanu.

În comisia de Transporturi a Camerei se află și deputatul liberal constănțean Marian Crușoveanu, care ne-a precizat faptul că – în ciuda înțelegerii tranziției spre energia verdeunele măsuri nu mai pot fi tolerate. Astfel, potrivit lui Crușoveanu, asumările României în PNRR sunt opera lui Cătălin Drulă, fost ministru USR al Transporturilor, care, printre alte bucurii, a lăsat și județul Constanța fără Alternativa Techirghiol. Astfel, pe logica politica = arta negocierii, dacă prețul rovinietei va crește spectaculos, PNL Constanța va cere eliminarea totală a taxei de utilizare a podurilor peste Dunăre:

„Aștept ca acest subiect referitor la rovinietă să ajungă la Comisia de Transport a Camerei Deputaților, al cărei membru sunt. În momentul de față, nu cunosc mai multe detalii referitoare la acest subiect, de aceea nu aș vrea să speculez. Acest capitol a fost negociat de fostul ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, care, pe lângă altele, a eliminat și Alternativa Techirghiol din finanțarea PNRR. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră este o preocupare serioasă și la nivelul Uniunii Europene, motiv pentru care a fost adoptat și Pactul Verde European. De altfel, toate statele membre vor efectua un set de reforme în toate domeniile de activitate, iar domeniul transporturilor nu va fi ocolit. Obiectivul acestui pact este ca, la nivel european, să avem o economie competitivă și eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor. Va trebui ca toate reformele pe care le va implementa România și celelalte state membre să țină cont și de componenta verde. Viitorul verde, nepoluant, va trebui implementat și în domeniul transporturilor și evident că aceste reforme nu se vor întâmpla peste noapte, ci etapizat, prin diferite mecanisme de încurajare și subvenționare. Sunt necesare anumite adaptări la prețul rovinietei în următorii ani, doar pentru cei care poluează, respectiv reduceri pentru cei care nu poluează. În cazul în care va crește prețul la rovinietă pentru transportatori, Ministerul Transporturilor va primi insistențe din partea noastă, a parlamentarilor PNL Constanța, de a elimina complet taxa de pod”, a spus deputatul Crușoveanu, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *