Deputatul Aelenei, apel în Parlament pentru renașterea flotei comerciale: „Navigatorii români lucrează pe nave cu pavilion străin într-o formă de mercenariat civil”

Deputatul constănțean Dănuț Aelenei a avut o declarație politică în Parlament, un apel mai degrabă pentru renașterea flotei comerciale, cu tot ceea ce presupune acest lucru: nave, pavilion ș.a.m.d. Potrivit parlamentarului constănțean, dacă ne menținem în acest ritm, vom spune adio unei istorii navale românești de zeci de ani:
„Doamnelor și domnilor deputați,
Despre dispariția flotei maritime comerciale s-a mai vorbit în această sală, însă fără rezultate pozitive. La 1 ianuarie 1989, Romania se număra între primele 10 puteri maritime ca număr de nave și capacitate de transport: avea peste 300 nave maritime, cu o capacitate de transport de aproape 6.200.000 tdw, fară a socoti flota de pescuit oceanic cu mai mult de 100 de nave. Existau nave cargo, bulker, multifuncționale, containere, ro-ro, ferryboat, tankuri petroliere, de pescuit oceanic, transport refrigerat. Acestea erau prezente în toate porturile majore ale planetei, transportând 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână diverse produse dinspre și spre România.
Astăzi, pavilionul maritim românesc mai este arborat de doar 2 nave , feriboturile gemene Mangalia și Eforie. Ele reprezintă ultimele vestigii din ceea ce a fost mândra flotă maritimă comercială a României, iar atunci când ele vor coborî pavilioanele, vom spune adio unei istorii navale de zeci de ani. Crearea unei flote maritime comerciale sub pavilion românesc poate readuce România în rândul țărilor cu importanță maritimă mondială, poate aduce venituri la bugetul de stat, poate crea locuri de muncă pe mare și la uscat, renașterea și dezvoltarea unor activități pe orizontală: reparații, întreținere, aprovizionare, manevrare portuară, alte avantaje economice. Nu trebuie omis rolul militar pe care aceste nave îl pot avea în caz de război.
Țara noastră deține instituții de învățământ superior, licee și școli vocaționale, un Centru pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, toate recunoscute pe plan internațional pentru profesionalismul lor, dar navigatorii români lucrează pe nave cu pavilion străin într-o formă de mercenariat civil, de cele mai multe ori fără o minimă protecție socială. Între timp, guvernele s-au tot schimbat, iar proiectul reînființării flotei maritime comerciale românești a fost amânat. La urma urmei este nu doar o problemă de lipsă de voință politică, este vorba și de orgoliu: suntem singura țară cu ieșire la mare care nu are o flotă comercială proprie. Luxemburg are 150 nave, Moldova 147 nave, Lichtenstein 20 nave, Elveția 14 nave, Ungaria 1 navă, Austria 1 navă! În momentul de față pentru guvernanții români subiectul „flotă maritimă comercială” nu mai există! Va mai avea vreodată România o floată maritimă comercială ? Stimați colegi, Dumneavostră sunteți decidenții!
Vă mulțumesc,
Deputat AUR – AELENEI DĂNUȚ
circumscripția electorală nr. 14, Constanța”