Conturile Blue Air, deblocate. Guvernul HABAR NU ARE cine va anunța cei peste 2.000 de români blocați peste granițe în legătură cu orarul curselor TAROM, dar îi îndeamnă să facă plângeri la ANPC. S-au sesizat procurorii

Guvernul României îi îndeamnă pe cei afectați de criza generată de Blue Air să depună plângeri la Protecția Consumatorilor:

„Există cetățeni români care cumpără direct bilete sau printr-o agenție. Aici aș vrea să salut anunțul operatorilor de a oferi soluții de transport. A doua situație e în cadrul legal la nivel european, de a-și recupera banii. Toate aceste detalii au fost puse în atenția celor vizați. Românii care nu-și pot fructifica drepturile pot să reclame sau să se plângă ANPC, care e pregătit să intervină. E un drept pe care românii îl au”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Haosul generat de anularea zborurilor de către compania Blue Air continuă. Deși Guvernul Ciucă a alocat bani rapid pentru repatrierea celor peste 2.000 de români rămași în alte țări, deocamdată nu se știe cum vor fi anunțați aceștia în legătură cu orarul curselor TAROM.

„La acest moment există cadrul legal și sumele alocate pentru repatrierea românilor afectați de decizia Blue Air. Sumele puse la dispoziție de stat vor fi recuperate. Există la acest moment români care și-au găsit alte metode de deplasare. Ce avem în acest moment ca listă în această criză este lista de la MAE. MAE preia listele și organizează zborurile organizate de TAROM. Pe această filieră, oamenii care anunță că nu au alte resurse sunt contactați pe datele pe care le oferă și sunt anunțați legat de organizarea acestor zboruri. Este o procedură care ține de orice zbor. În mod normal, compania care organizează zborul ține legătura cu oamenii. Aici nu e o situație standard. MAE preia datele și le predă la Ministerul Transporturilor„, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Guvernul alocă 5 milioane de lei pentru repatrierea românilor afectați de scandalul Blue Air. Banii provin din fondul de rezervă al Executivului.

„Guvernul a aprobat hotărârea prin care a alocat sume suplimentare din fondul de rezervă pentru a suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor pentru a suporta costurile de repatriere pentru cetățenii români și pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență. Aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare din fondul de rezervă”, spune Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Executivului precizează că MAE va informa cetățenii români din străinătate cu privire la măsurile Guvernului.

La rândul său, Ministerul Transporturilor și Tarom răspund de modul de utilizare, urmând ca sumele rămase neutilizate să fie restituite fondului de rezervă”, adaugă Cărbunaru.

Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităților bănești ale companiei Blue Air Aviation S.A și stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței.

În urma solicitării transmise în dimineața zilei de 7 septembrie 2022, de eșalonare la plată a obligațiilor restante la Fondul pentru Mediu și a transmiterii documentației necesare pentru începerea procedurii de eșalonare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea popririi asupra disponibilităților bănești ale companiei Blue Air Aviation S.A și stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței”, transmite AFM.

Administrația Fondului de Mediu precizează etapele prin care s-a ajuns la măsura popririi conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. Potrivit AFM, în data de 3 mai 2022, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a transmis către Administrația Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire și încasare a penalității în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon. În baza acestor informații, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalității prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru compania Blue Air Aviation S.A, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societății la data de 13 mai 2022 și care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. Decizia de impunere nu a fost contestată și s-a trimis în data de 17 mai 2022 o solicitare de eșalonare la plată a creanțelor la Fondul pentru Mediu. În data de 24 mai 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării prin care a informat compania Blue Air Aviation S.A cu privire la cadrul legal prin care se poate realiza eșalonarea datoriei.

În data de 24 iunie 2022, compania Blue Air Aviation S.A a revenit cu o adresă prin care a solicitat eșalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere. Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării în data de 15 iulie 2022, prin care a solicitat mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eșalonare. Întrucât compania Blue Air Aviation S.A nu a achitat suma restantă și nici nu a pus la dispoziție informațiile și documentele solicitate, nu a prezentat garanții în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în data de 25 iulie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a demarat măsuri de executare silită și a emis un Titlu executoriu și o Somație de plată. În data de 29 august 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a revenit cu o adresă către compania Blue Air Aviation S.A prin care a adus la cunoștință faptul că se respinge eșalonarea de plată a creanțelor la Fondul pentru mediu întrucât nu au fost transmise documentele solicitate prin adresa din 15 iulie 2022. Întrucât contribuabilului i-a fost respinsă solicitarea de eșalonare la plată a obligațiilor la Fondul pentru mediu pentru neprezentarea documentelor solicitate și pentru că acesta nu a achitat sumele înscrise în Titlul executoriu și în Somația de plată, în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanței datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înștiințare privind înființarea popririi și a adresei de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri dimineața, că în ultimele ore 2.098 de români au apelat serviciile consulare cerând să fie aduși acasă din țările unde au rămas după anularea zborurilor Blue Air. El a spus că ANPC trebuie să monitorizeze întreaga situație. Din cauza unei popriri a conturilor de către Ministerul Mediului, compania Blue Air Aviation anunță că sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022. Compania spune că situația a venit la scurt timp după declarațiile șefului ANPC.

Plângere la DIICOT pe numele companiei Blue Air

Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Oana Daniela Pâţu, a confirmat miercuri, la Parlament, că a fost înregistrată la instituţia pe care o conduce o sesizare referitoare la compania Blue Air.

„A fost înregistrată o sesizare, despre obiectul ei în acest moment nu vă pot da mai multe detalii. Nu s-a început urmărirea penală in rem. Nu vă pot da mai multe detalii. Nu pot decât să confirm existenţa unei sesizări pe rolul DIICOT. Vom face verificările care trebuie pentru clarificarea situaţiei”, a menţionat Pâţu.

Blue Air Aviation a suspendat de marţi, 6 septembrie, până luni, 12 septembrie, toate cursele programate de pe aeroporturile din România, a anunţat compania, printr-un comunicat. Potrivit reprezentanţilor operatorului aerian, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Sorin Grindeanu și Tanczos Barna vor da explicații în Parlament în scandalul Blue Air

Miniștrii Transporturilor, Sorin Grindeanu, și Mediului, Barna Tanczos, vor fi invitați în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților pentru a dezbate în amănunt situația creată de compania Blue Air, anunță USR.

În urma opiniilor exprimate de grupurile parlamentare din Comisia de Transporturi a Camerei Deputaților, președintele comisiei, Cătălin Drulă, va adresa o invitație către miniștrii Transporturilor, Sorin Grindeanu, și al Mediului, Barna Tanczos, pentru a dezbate în amănunt situația creată de compania Blue Air”, anunță USR.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri dimineața, că în ultimele ore 2.098 de români au apelat serviciile consulare cerând să fie aduși acasă din țările unde au rămas după anularea zborurilor Blue Air. El a spus că ANPC trebuie să monitorizeze întreaga situație. Din cauza unei popriri a conturilor de către Ministerul Mediului, compania Blue Air Aviation anunță că sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022. Compania spune că situația a venit la scurt timp după declarațiile șefului ANPC.

Ungaria face regulile în România?

Deputatul PSD Radu Cristescu îl acuză pe ministrul Mediului, Tanczos Barna că face jocurile Ungariei în scandalul Blue Air.

Ungaria face regulile în România? Ministrul ungur al mediului,Tanczos Barna, blochează conturile companiei românești Blue Air! Mii de români – bătrâni, copii, bolnavi de diabet sau de alte boli grave – rămân blocați pe aeroporturile din străinătate, cerând cu disperare ajutorul guvernului de la București. Avantaj Wizz Air, care s-a năpustit imediat asupra curselor Blue Air suspendate. Asta în timp ce compania ungurească Wizz Air atacă de mai mult timp, la Bruxelles, prin acțiuni repetate în instanțele europene, compania aeriană de stat a României, Tarom. Nu e clar pentru cine lucrează, și împotriva cui, acest tupeist ungur care conduce Ministerul Mediului din România? Bravo, Tanczos, meriți o decorație de la Budapesta! O decorație cu aripi de cocoș honvezesc”, a spus deputatul PSD Radu Cristescu, pe pagina sa de Facebook

Statul român are nu mai puțin de doi reprezentanți în conducerea companiei Blue Air. Ministerul Transporturilor și Finanțelor au reprezentanți în Consiliul de Administrație al Blue Air, care ar fi trebuit să anunțe guvernul despre situația extrem de deficilă prin care trece compania și de riscul ca zborurile să fie oprite.

Puterea de decizie a unei companii private rămâne a companiei private, indiferent de prezența unor membri de stat în guvern. Toate aceste lucruri reprezintă responsabilități generate de neplata datoriilor la stat. Din ceea ce cunosc, ministerul Transporturilor și Finanțele vă pot oferi detalii, există o procedură de concordat privind plata datoriilor. Ceea ce s-a întâmplat cu blocarea conturilor e un lucru distinct, invocata de Blue Air pentru suspendarea zborurilor”, a declarat Dan Cărbunaru, cerând public ca Transporturile și Finanțele să răspundă public cu privire la informările care au fost sau nu făcute legat de situația de la Blue Air.

Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri dimineața, că în ultimele ore 2.098 de români au apelat serviciile consulare cerând să fie aduși acasă din țările unde au rămas după anularea zborurilor Blue Air. El a spus că ANPC trebuie să monitorizeze întreaga situație. Din cauza unei popriri a conturilor de către Ministerul Mediului, compania Blue Air Aviation anunță că sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022. Compania spune că situația a venit la scurt timp după declarațiile șefului ANPC.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *