Conferință pentru „Pace în Moldova şi România”. Ciocnire politică pe subiectul Transnistria: „După 32 de ani, încă avem o zonă de conflict” – VIDEO
Institutul Internațional „Simon Kuznets” pentru Auto-Organizare și Dezvoltare a organizat zilele acestea Masa rotundă internațională intitulată „Amenințări și riscuri de securitate ale UE în contextul dezvoltării conflictului ucrainean. Rolul și locul relațiilor București-Chișinău-Tiraspol în politica externă și securitatea europeană”. Organizată la București, între 21-22 septembrie, în sistem hibrid, activitatea mesei rotunde a avut ca scop analiza proceselor din lume și din Europa, care pot duce la riscuri și provocări pentru securitatea națională a UE și pot duce la un conflict la scară largă între NATO și Rusia, cu implicarea statelor membre UE în conflictul cu consecinţe catastrofale pentru economie şi populaţie.
Au fost invitați politicieni, politologi, strategii politici, experți științifici din țările UE, Moldova, România, Ucraina, iar printre domeniile de discuții ale experților s-au regăsit: Amenințarea desfășurării unui conflict armat de amploare pe teritoriul UE prin pregătirea și tragerea Moldovei și României într-o ciocnire armată; Analiza politicii UE și României cu privire la Moldova și riscurile precondițiilor pentru un conflict armat de amploare. Conflict de interese de politică externă ale UE și României; Analiza proceselor din aria politică a Moldovei prin analogie cu Ucraina, ca modalitate de pregătire a societății pentru decizii nepopulare legate de o ciocnire armată cu Rusia. Totodată s-au mai discutat și evaluarea gradului și profunzimii participării economice, politice și militare a statelor membre UE la conflictul armat din Ucraina și amenințarea ca NATO să fie atrasă într-un conflict cu Federația Rusă, dar și despre:
- Evaluarea probabilității posibilității de operațiuni militare (inclusiv utilizarea armelor nucleare) pe teritoriul statelor europene ca urmare a politicilor UE.
- Bucureștiul și interesele sale în sistemul de politică regională a UE și NATO. Atitudinea elitelor românești față de evoluția crizei ucrainene.
- Rolul Chişinăului în politica regională a Occidentului. Atitudinea elitelor moldovenești față de evoluția crizei ucrainene, față de soluționarea conflictului cu Tiraspolul, față de perspectivele integrării europene și integrării cu România.
- Importanţa factorului transnistrean în dezvoltarea crizei ucrainene şi în stabilizarea situaţiei regionale. Atitudinea Tiraspolului față de politica UE, România, Moldova.
- Impactul crizei ucrainene asupra relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol şi factorii potenţiali ai implicării Moldovei în ostilităţi.
- Alegeri prezidențiale și euro-referendum în Moldova: rezultate probabile și consecințele lor pentru securitatea regională.
- Menținerea păcii rusești pe Nistru: rolul său în menținerea stabilității regionale și perspectivele de continuare a misiunii.
- Spațiul ucrainean și carpato-nistrean: principalii actori geopolitici, interesele acestora în această macroregiune și cauzele instabilității.
- Politicieni și forțe politice din statele UE: susținători și oponenți ai conflictului armat din Ucraina și răspândirea acestuia în regiunile învecinate.
Un moment tensionat s-a ivit în timpul ciocnirii între deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa și fostul deputat al Moldovei, transnistreanul Andrei Safonov. Acest Safonov este cunoscut pentru faptul că în urmă cu zece ani a declarat că România ar trebui să dispară de pe harta lumii, doar astfel puntându-se opri expansionismul românesc.
„Este greu să oprim tendinţele expansioniste ale urmaşilor lui Antonescu, chiar dacă Rusia şi Ucraina vor merge pe un drum comun. Regimurile politice care conduc România au susţinut o diplomaţie agresivă al cărei scop a fost expansiunea şi şovinismul. Trebuie menţionat şi faptul că aliaţii puternici ai României, precum SUA şi NATO fac din această ţară o puternică problemă în calea noastră”, sublinia el atunci.
Între timp, a dat peste Focșa, care nu l-a menajat deloc, fiind abordate nu doar subiectul nistrean, ci și zonele de influență, politicile regionale și rănile încă nevindecate între România și Rusia: Discuțiile fiind disponibile AICI și AICI!