Comisia Europeană cere ridicarea MCV pentru România. Ciucă: „Ne-am încadrat în linia celorlalte state UE”

Premierul Nicolae Ciucă susține că MCV ar putea fi ridicat și că măsura este una normală, care confirmă progresele făcute de România în eliminarea corupției.

La nivelul guvernului, avem aici ministrul Afacerilor Interne. Am discutat și cu ministrul Justiției, au fost demersuri coordonate pentru a ne discuta cu cei de la Comisie pentru verificări și claridificări, fiindcă toate datele care au fost examinate de 15 ani au fost îndeplinite. E vorba de un examen pentru consolidarea diplomației în România. E un examen că țara noastră a făcut un pas important și s-a încadrat în linia celorlalte state UE„, spune Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți, cu privire la aderarea României la Schengen, că în toate întâlnirile bilaterale pe care le-a avut s-a discutat despre progresele țării noastre, iar „prin rezultatele care au fost comunicate, putem spune că avem un optimism în tot ceea ce înseamnă acest demers final”.

Am oferit deschidere și disponibilitate pentru a lămuri tot ceea ce este necesar, astfel încât și cei care mai au dubii să poată să le ridice și să poată da un vot pentru accederea României în spațiul Schengen. În toate întâlnirile pe care le-am avut am discutat despre progresele făcute de țara noastră, progrese care au fost demonstrate prin tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. (…) Cred că prin rezultatele care au fost comunicate, putem spune că avem un optimism în tot ceea ce înseamnă acest demers final”, a spus Ciucă.

Comisia Europeană va ridica MCV pentru România, titrează Europa FM, citând surse din cadrul Comisiei Europene. Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus României încă de la aderare, în anul 2007. Surse din cadrul CE au explicat pentru Europa FM că România a îndeplinit cu succes cerințele privind legislația după care funcționează sistemul judiciar. Colegiul Comisarilor, adică miniștrii Uniunii Europene, s-au reunit la această oră la Bruxelles pentru a adopta un ultim raport MCV, pozitiv de această dată. Aceleași surse din cadrul Comisiei Europene au explicat că un pas important făcut de România a fost repararea Legilor Justiției. În același timp, România va intra sub mecanismul „Rule of law”, mecanismul implementat recent de UE, prin care se monitorizează respectarea Statului de drept în toate statele membre.

Ciolacu: „Ridicarea MCV înseamnă că suntem şi mai aproape de aderarea la Schengen!

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu afirmă marţi, pe Facebook, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare – MCV va fi ridicat pentru România şi că este o veste extraordinară care vine de la Comisia Europeană, care confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect şi că suntem şi mai aproape de aderarea la Schengen.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect în ceea ce priveşte reformele şi respectarea tuturor angajamentelor europene”, spune Ciolacu.

Preşedintele PSD arată că „demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem şi mai aproape de aderarea la Schengen”.

„Acesta este al doilea şi cel mai mare obiectiv pentru România! În pofida unor trompete politice care n-au ştiut decât să arunce cu noroi în permanenţă şi să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliţie de guvernare pentru a duce la bun sfârşit toate aceste lucruri care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România şi pentru români”, mai spune Ciolacu.

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi despre o ridicare a MCV, că este foarte optimist că vom avea un raport pozitiv şi a arătat că va fi un semn de recunoaştere a faptului că ţara noastră a făcut paşi importanţi şi că s-a încadrat în linia statelor UE.

„Progresele realizate sunt suficiente”

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei apreciază progresele realizate de România în privinţa recomandărilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021. Evaluarea „remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia”, se arată într-un comunicat al Executivului UE.

Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar. Comisia notează de asemenea angajamentul României de a ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie.

„În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt”, se mai precizează în raportul CE, citat în comunicat.

Parlamentul a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice, iar instituţiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea şi conflictele de interese şi pentru gestionarea şi recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient”, adaugă Bruxellesul.

De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea”, mai notează Comisia Europeană, adăugând că „finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă al României”.

Comisia va continua să coopereze cu România pentru realizarea lor cu succes, în acord cu legislaţia UE şi cu standardele internaţionale anti-corupţie”, se mai menţionează în raport.

Bruxellesul atrage totuşi atenţia că este important ca România „să continue să lucreze pe deplin la transpunerea angajamentelor rămase, menţionate în raport, în legi concrete şi la implementarea lor”, în cadrul mecanismului privind statul de drept.

„MCV pentru România poate fi ridicat!”

România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), care poate fi oprit, monitorizarea putând continua în cadrul mecanismului privind statul de drept, arată raportul pe care îl va publica marţi Comisia Europeană în cadrul MCV.

Concluzia pe care o veţi vedea în raport este că acum România îndeplineşte cele patru condiţionalităţi. Încă există câteva chestiuni care trebuie soluţionate, dar din schimburile la nivel înalt şi garanţiile date de autorităţile române aceste chestiuni vor fi rezolvate. Acum suntem în situaţia în care putem spune că cele patru condiţionalităţi sunt îndeplinite şi restul muncii care trebuie să fie făcută poate fi urmărită cu instrumentele convenţionale, rapoartele privind statul de drept. (…) Este un raport pozitiv, un raport care ajunge la concluzia că MCV se poate opri şi că monitorizarea viitoare poate avea loc în cadrul raportului privind statul de drept”, a explicat un oficial al executivului comunitar.

El a adăugat că deocamdată MCV nu dispare complet, întrucât trebuie aşteptate reacţiile Consiliului şi Parlamentului, şi că în concluziile raportului de marţi sunt incluse unele elemente ce rămân să fie soluţionate de România. Printre chestiunile încă nerezolvate sunt finalizarea reformei Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Un alt angajament al părţii române este de a analiza opinia Comisiei de la Veneţia şi a face eventuale ajustări. Referitor la legile justiţiei, promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, oficialul european a spus că evaluarea CE şi a Comisiei de la Veneţia este că actele normative respective sunt în general „în direcţia bună”.

„Au fost chestiuni, de exemplu răspunderea sau regimul disciplinar pentru judecători, care au fost corectate în aceste legi. Sunt de asemenea chestiuni organizatorice, cum ar fi cele privind inspecţia judiciară, care au fost îmbunătăţite. A existat o îmbunătăţire a transparenţei procedurii pentru numirea procurorilor din funcţiile de conducere. Toate merg în direcţia bună. Am primit de asemenea un angajament la nivel înalt din partea autorităţilor române de a analiza recomandările suplimentare pe care le-ar putea avea Comisia de la Veneţia, incluse în opinia de vineri. Sunt câteva elemente despre care ei (Comisia de la Veneţia) consideră că ar trebui aliniate. Şi este ceva ce vom monitoriza cu cea mai mare atenţie”, a mai spus reprezentantul CE.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile ţării de a-şi reforma sistemul judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei. Acesta a fixat obiective de referinţă în patru domenii: reforma sistemului judiciar; integritatea; combaterea corupţiei la nivel înalt; prevenirea şi combaterea corupţiei din sectorul public.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *