Comisia Europeană a RENUNȚAT la restricţiile privind vânzarea cerealelor ucrainene. În Bulgaria încep protestele, Guvernul României așteaptă un „plan de acțiune” al Kievului

Comisia Europeană a decis ieri că nu va menţine restricţiile privind vânzarea cerealelor ucrainene în cinci state membre din estul Europei. Oficialii europeni au decis să nu mențină restricțiile în ciuda opoziției vehemente a Poloniei, Ungariei și Slovaciei, state care deja au anunțat unilateral că vor menține restricțiile. Actualele reglementări permit tranzitul transporturilor de cereale ucrainene prin cele cinci ţări, însă interzic vânzarea acestora pe pieţele locale de aici. Polonia şi-a clarificat poziţia: dacă Uniunea Europeană va decide că cerealele ucrainene ar trebui să circule din nou liber prin estul Europei, Varşovia nu îşi va redeschide graniţa. Disputa cauzează tensiuni atât cu Kievul, cât şi cu Bruxelles-ul. Slovacia, Ungaria şi România au implementat aceleaşi restricţii şi sunt de acord cu prelungirea reglementărilor. Doar Bulgaria şi-a schimbat poziţia pentru a susţine eliminarea completă a acestor restricţii, în virtutea solidarităţii sale cu Ucraina.

Ministrul bulgar de interne, Kalin Stoianov, a declarat că Ministerul de Interne s-a pregătit pentru acţiunile de protest, anunţate de luni de agricultorii din Bulgaria, informază Rador.

Protestele din mai multe oraşe şi din capitala Sofia vor include blocarea punctelor de frontieră, a drumurilor principale şi autostrăzilor. Motivul escaladării tensiunii în sectorul agricol este decizia Adunării Naţionale de la Sofia de a nu prelungi interdicţia de import pentru mărfurile agricole din Ucraina.

„Doresc să fac un apel către toţi cei care se vor alătura protestului să respecte cu stricteţe regulile, să nu permită escaladarea tensiunii, să nu limiteze libera circulaţie a cetăţenilor”, a subliniat Stoianov.

Guvernul României a anunțat că așteaptă până la finalul zilei de luni, 18 septembrie, ca Ucraina să prezinte, așa cum s-a angajat, planul de acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, informează Rador.

Guvernul României a anunțat că va decide măsurile pe care le va lua pentru protejarea fermierilor români, în funcție de planul care va fi prezentat de Kiev. Anunțul vine după eliminarea de către CE a restricțiilor la importul de cereale ucrainene. Guvernul României transmite că așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023. Totodată, Guvernul își exprimă regretul cu privire la faptul că „nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de aceasta decizie”.

În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Conform acestuia, Guvernul este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina. Polonia va prelungi interdicția de intrare a cerealelor ucrainene în țară începând cu miezul nopții, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, citat de The Guardian.

Comisia Europeană a decis vineri că nu va prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care expiră vineri, transmite Reuters.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *