Agricultorii români insistă pentru „modelul polonez” în privința cerealelor ucrainene. Răzvan Filipescu (APAD): „Fermierii mici sunt în pragul DISPERĂRII!” – VIDEO INTERVIU

| | | |
filipescu

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut astăzi miniștrilor să aibă pregătite diferite scenarii de lucru pentru decizia Comisiei Europene în ceea ce privește fermierii români, afectați de importul de cereale din Ucraina.

Agricultorii români au avut mari probleme în a-și valorifica producția din 2022 din cauza războiului din Ucraina și a importului de cereale. Sprijinul este de 2 lei pe litru pentru 50% din motorina folosită pentru lucrările agricole. Bugetul total este de 60 de milioane de euro, asigurat și din fonduri europene și din bugetul național. Cam aceasta va fi și ponderea în viitor. Să ne pregătim pentru decizia CE de mâine, oricare va fi. Vreau să ne pregătim cu un mecanism pentru a compensa pierderile agricultorilor români. Extindem și susținem în continuare „Programul Tomata”. Avem un record de fermieri înscriși, peste 20.000 de oameni s-au încris, iar producția națională de tomate a crescut cu 20%. De la debut avem peste 100.000 de fermieri. În plus, dezvoltăm programul InvestAlim, creștem capacitatea de procesare a produselor agro-alimentare ca să nu mai exportăm materie primă și să importăm produse procesate din afara țării.Aavem un buget de 600 de milioane de euro pentru următorii 4 ani, adică 150 de milioane de euro pe an.”, a spus Marcel Ciolacu.

Cel mai probabil, fermierii români nu sunt deloc impresionați de declarațiile politice ale premierului, care trăiesc – literalmente – vremuri grele. Răzvan Filipescu, vicepreședinte al Asociației Producătorilor Agricoli Dobrogea, a fost amabil să detalieze pentru TOMIS NEWS situația prin care trec fermierii români. Acesta ne-a vorbit despre cum se prezintă situația în Portul Constanța, cheltuielile fermierilor, dar și negocierile purtate cu Guvernul. Filipescu ne-a subliniat faptul că fostul ministru Petre Daea, în ciuda profesionalismului său, era total depășit de situație, iar actualul ministru Florin Barbu se pretează la contextul dat. Poate cel mai relevant este faptul că micii fermieri sunt… disperați, pentru că, potrivit lui Filipescu, nu reușesc să supraviețuiască din punct de vedere financiar în situația de față:

România, cot la cot cu Ungaria în solicitarea care deranjează Ucraina: restricțiile la cereale trebuie prelungite

Miniștrii Agriculturii din România și Ungaria cred că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a primit marți vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy. Întâlnirea bilaterală a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum și situația importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană în vigoare până la data de 15 septembrie 2023.

Cei doi oficiali au discutat despre soluțiile pentru protejarea fermierilor, în condițiile în care de la încetarea inițiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului. Ministrul român al Agriculturii a precizat că măsurile restrictive au avut un efect pozitiv atât asupra pieței cerealelor din țara noastră, cât și în ceea ce privește tranzitul cerealelor din Ucraina, care este în creștere, România depunând în continuare eforturi în vederea asigurării tranzitului produselor ucrainene către zonele cu deficit de cereale.

Cei doi miniștri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Totodată, cei doi miniștri au abordat și necesitatea prelungirii derogării de la prevederile de ecocondiționalitate și în anul 2024, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina.

„Ministrul Florin Barbu a mulțumit omologului maghiar pentru susținerea față de solicitarea făcută de partea română în cadrul celui mai recent Consiliu AGRIFISH ce vizează prelungirea derogării de la implementarea cerinţelor privind rotaţia culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8)”, se precizează în comunicat.

De asemenea, ministrul român a apreciat că, la nivelul CE, ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenții pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcționarea produselor din Ucraina către piețe mai îndepărtate, în special către țările expuse riscului legat de securitatea alimentară, așa cum a fost inițial stabilit.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *