China continuă exercițiile militare în jurul Taiwanului deși trebuia să le încheie. Taiwanezii organizează și ei exerciții cu muniție reală

În cadrul exercițiilor militare la scară largă pe care forțele armate chineze le-au desfășurat în șase zone din jurul insulei Taiwan în perioada 4-7 august, a fost elaborat un set de sarcini pentru a bloca și controla insule mari, potrivit unui articol de pe site-ul publicației chineze Huanqiu Shibao, care citează mai mulți analiști militari.

Unii analiști cred că în timpul exercițiilor și activităților de instruire din jurul insulei Taiwan, întregul proces al blocadei navale și aeriene și campania de control al insulelor majore a fost complet repetat”, a titrat publicația controlată de stat.

Se precizează că pentru operațiunile de captare maritimă și aeriană, insulele mari sunt de obicei tratate mai întâi cu lovituri de foc, rachete balistice și rachete de croazieră. Ele sunt folosite pentru a distruge apărarea aeriană a inamicului și centrele de comandă. În timpul exercițiului actual din zona insulei, rachetele balistice ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei „au zburat pentru prima dată deasupra insulei, iar forțele navale și aeriene și-au exercitat libertatea de mișcare în jurul Taiwanului”, scrie autorul articolului.

Utilizarea rachetelor ghidate cu rază lungă de acțiune a arătat că acestea au o precizie ridicată, citează ziarul evaluarea expertului militar chinez Zhang Xuefeng. El a menționat, în special, că rachetele balistice folosite în timpul exercițiilor sunt „foarte asemănătoare ca aspect cu rachetele DF-15 prezentate la parada militară anterioară”. „După o modernizare și o îmbunătățire profundă, acuratețea atacului și capacitățile acestei rachete au fost îmbunătățite semnificativ (…). Utilizarea acestei rachete balistice tactice în exerciții a arătat capacitatea sa de a lovi cu precizie ținte importante de pe insula principală a Taiwanului, cum ar fi centrele de comandă, radarele de apărare aeriană și bazele aeriene„, a declarat expertul.

Anterior, presa chineză a relatat despre testarea rachetei hipersonice DF-17 în timpul exercițiilor actuale. Zhang Xuefe a atras, de asemenea, atenția asupra faptului că, în timpul exercițiilor, o rachetă balistică chineză „a trecut peste Taiwan în spațiul aerian în care au fost plasate dens rachetele antiaeriene Patriot taiwaneze și a dat o lovitură precisă sub nasul sistemului american de apărare antirachetă Aegis”.

Presa de stat chineză a anunțat duminică că, în timp ce patru zile de exerciții militare s-au încheiat, Armata Populară de Eliberare (PLA) va începe să efectueze exerciții militare „regulate” la est de linia mediană a Taiwanului. Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a declarat că PLA va începe să efectueze exerciții militare „regulate” pe partea de est a liniei mediane a Taiwanului. Armata a susținut că linia mediană nu a primit niciodată recunoașterea legală și a descris-o ca pe o linie „imaginară” concepută de armata americană în ultimul secol pentru a răspunde nevoilor lor de luptă.

Armata chineză a efectuat exerciții militare cu arme adevărate în șase zone din jurul Taiwanului, în perioada 4-7 august, ca răspuns la o vizită pe insulă a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pe care Beijingul a descris-o ca fiind o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a țării.

China și Taiwanul sunt la un pas de război: după Beijing, acum și Taipeiul organizează exerciții cu muniție reală

Taiwanul urmează să organizeze săptămâna aceasta exerciţii militare – cu muniţie reală – de simulare a apărării insulei de o invazie chineză, anunţă luni oficiali, în contextul în care China efectuează noi exerciţii militare în zona insulei, relatează AFP.

„Ne vom antrema să respingem atacuri inamice simulate împotriva Taiwanului”, declară AFP un purtător de cuvânt al celui de-al 8-lea Corp de armată, Lou Woei-jye. Forţe taiwaneze urmează să se antreneze marţi şi joi – în a înfrunta debarcări, în regiunea Pingtung, în sudul extrem, anunţă armata taiwaneză. Sute de militari şi aproximativ 40 de obuziere urmează să fie desfăşurate în cadrul acestor exerciţii, potrivit armatei.

Taiwanul, o insulă democratică şi autonomă, trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei, care-şi consideră vecinul o parte a teritoriului chinez pe care să o recupereze într-o bună zi, prin forţă, dacă este necesar. Beijingul a ignorat îndemnuri de a pune capăt unor exerciţii militare care au durat mai multe zile, în jurul insulei, şi a continuat luni exerciţii aeriene şi maritime comune, în urma unei vizite, săptămâna trecută, a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi la Taipei.

Lou Woei-jye precizează că aceste exerciţii taiwaneze erau programate şi că nu este vorba despre o reacţie faţă de exerciţiile chineze în curs. Taiwanul organizează cu regularitate exerciţii militare care simulează o invazie chineză, iar luna trecută s-a antrenat să respingă atacuri de pe mare în cadrul unei „operaţiuni de interceptare comună” în cele mai mari exerciţii militare anuale.

China este acuzată, în ultimele zile, de simularea unei blocade şi unei invazii a principalei insule din Taiwan prin exerciţiile sale, care urmau să se încheie iniţial duminică. Beijingul s-a înfuriat din cauza vizitei lui Nancy Pelosi, oficialul american de cel mai înalt rang care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani, şi a întrerupt o serie de negocieri şi acorduri de cooperare cu Statele Unite în domeniile luptei împotriva modificărilor climatice şi apărării.

China: Atacuri puternice ale hackerilor împotriva Afganistanului, Rusiei sau a țărilor din Estul Europei

Grupul cibernetic chinez ta428 a atacat de mai multe ori instituțiile de stat și de apărare ale Rusiei, precum și țările din Europa de Est și Afganistan, informează serviciul de presă al Kaspersky Lab, titrează presa rusă.

Experții Kaspersky Lab au înregistrat la începutul anului 2022 un val de atacuri țintite asupra întreprinderilor de apărare și agențiilor guvernamentale din Afganistan, Rusia și o serie de țări din Europa de Est. În total, în timpul anchetei, experții au identificat atacuri asupra a peste o duzină de organizații. Probabil, ținta atacatorilor a fost spionajul cibernetic. Experții sugerează că seria identificată de atacuri ar putea fi legată de activitățile grupului cibernetic chinez ta428″, a declarat serviciul de presă.

În unele cazuri, atacatorii au capturat complet infrastructura IT a întreprinderilor. Practic, au folosit noi modificări ale programelor rău intenționate cunoscute anterior, concepute pentru controlul ascuns de la distanță al sistemelor infectate, precum și tehnici de dezvoltare a atacurilor și ocolirea instrumentelor de securitate a informațiilor, a notat compania.

Participanții la grupul cibernetic au folosit e-mailuri de phishing care conțineau informații interne care nu erau disponibile în surse publice în momentul utilizării sale de către atacatori. În special, aceștia au folosit numele angajaților care lucrează cu informații confidențiale și nume de cod intern ale proiectelor, au explicat experții.

E-mailurile de phishing au fost însoțite de documente Microsoft Word cu cod rău intenționat care exploatează vulnerabilitatea CVE-2017-11882. Permite malware-ului fără acțiuni suplimentare din partea utilizatorului să obțină controlul asupra sistemului infectat, utilizatorul nici măcar nu este obligat să permită executarea macrocomenzilor (un set de comenzi și instrucțiuni care sunt grupate împreună ca o singură comandă pentru a efectua automat o sarcină în fișierele Word)”, a explicat serviciul de presă al companiei.

Pentru a dezvolta atacul, atacatorii au folosit utilitarul Ladon cu capacități de scanare a rețelei, căutare și exploatare a vulnerabilităților, furtului parolelor, a adăugat compania. În etapa finală, au capturat controlerul de domeniu și a câștigat controlul deplin asupra stațiilor de lucru și serverele organizației. Apoi, hackerii au început să caute și să încarce fișiere care conțin date confidențiale pe serverele lor desfășurate în diferite țări. Aceleași servere au fost folosite pentru a controla malware-ul.

Seria de atacuri pe care le-am găsit nu este prima, aparent, într-o campanie rău intenționată. Din moment ce atacatorii au succes, presupunem că astfel de atacuri ar putea fi repetate în viitor”, a declarat Viaceslav Kopeytsev, expert la Kaspersky ICS CERT.

El a adăugat că phishingul rămâne una dintre cele mai presante amenințări la adresa întreprinderilor industriale și a agențiilor guvernamentale. Potrivit lui Kopeytsev, întreprinderile și organizațiile de stat trebuie să fie în alertă și să se pregătească să respingă amenințările țintite complexe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.