Ceremonie de predare a Cazinoului către Primărie. Chițac, în prezența lui Ciolacu: „Nu vom avea aici vreun restaurat. Vom avea spații muzeale, concerte, evenimente publice de importanță națională și internațională” – VIDEO

| |
chitac

Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza orașului Constanţa a fost construit la iniţiativa regelui Carol I și a fost inaugurat pe 15 august 1910. Deși nu mai funcționa de multă vreme, fiind într-o stare deplorabilă, monumentul a fost închis pentru public abia în 2008, din cauza riscurilor de prăbușire. Lucrările de reabilitare și consolidare au început în ianuarie 2020, după mai mulți ani de amânări birocratice, timp în care Cazinoul s-a degradat și mai mult. Acum se poate spune că ilustra clădire a renăscut!

Datorită lucrărilor finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, cazinoul Constanța va fi redeschis. Indiferent de destinația care i-a fost dată de-a lungul timpului – a fost și cazinou, dar și restaurant sau chiar spital!, frumosul edificiu de la malul Mării Negre a rămas unul dintre reperele esențiale ale României. Astăzi, după o îndelungată perioadă în care construcția a fost practic abandonată, refacerea sa începută în 2020, a ajuns la final iar pe data de 26 martie 2025 urmează să fie predat Primăriei Constanța.

image

Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri la ceremonia de predare a Cazinoului din Constanța, marcând astfel finalizarea lucrărilor de restaurare ale acestui monument emblematic pentru România. Alături de el au mai participat ministrul Dezvoltării Cseke Atilla și primarul Constanței, Vergil Chițac, alături de oficialități locale. Ciolacu a recunoscut că reabilitarea clădirii a fost o adevărată provocare, necesitând nu doar timp, ci și o echipă extrem de calificată.

„Mă bucur să fiu astăzi la predarea propriu zisă către beneficiar acestei părți din identitatea noastră națională. Cazinoul din Constanța este un simbol al istoriei și culturii noastre. Stiu că ni s-a părut că aceste lucrări nu se vor mai termina niciodată. Istoria acestei clădiri a făcut ca lucrările să fie greu de efectuat. Le mulțumesc tuturor pentru răbdarea de care au dat dovadă. Datorită muncii dumneavoastră putem observa astăzi Scoica Decorativă care fusese zidită. Sunt sigur că acest Cazino va atrage mulți turiști. Cazinoul va fi un loc de întâlnire la evenimente de cultură. Le mulțumesc tuturor care au făcut posibil acest proiect. Îi îndemn pe toți cei care vor trece pragul Cazinoului să protejeze acest bun național. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Ciolacu:

„Predăm astăzi comunității din Constanța Cazinoul restaurat. Este o clădire monument istoric salvată și restaurată în toată splendoarea ei. Drumul până aici a fost unul lung. Această clădire a stat ca un martor pe marginea marii și a asistat la schimbări de regim. Cazinoul este moștenirea primită de la generațiile care au fost înaintea noastră. De a lungul timpului au fost descoperite bucăți ale istoriei în acest Cazino. Au fost descoperite meniuri de la petreceri care se făceau înainte aici. Cazinoul din Constanța este o investiție importantă derulată cu atenție la detalii. Cazinoul a fost restaurat pe o suprafață de peste 5000 de metri pătrați. Are 1230 de ornamente care au fost restaurate. Țin să mulțumesc și constructorului pentru lucrările de calitate de care ne-am lămurit cu toții. Predăm această clădire autorităților locale. Domnule primar, trebuie să facilități accesul publicului în această locație pentru ca ea să prindă viață. Am arătat că atunci când toți tragem la aceeași căruța putem avea succes. Doresc tuturor sa se bucure de această clădire. Să fim cu toții bucuroși de această valoare pe care o avem în România”, a completat Cseke Atilla.

„Astăzi este o zi istorică pentru Constanța și pentru constănțeni. Cazinoul pe care îl preluam astăzi strălucește din nou. Pentru mine, care am participat în toate etapele restaurării Cazinoului, realitatea depășește orice imaginație. Este un Cazino maiestuos, stilizat cu migală și grijă. Vorbim de cea mai galonată clădire din România, după părerea mea. Precizez că nu va funcționa ca un spațiu destinat jocurilor de noroc și nici de alimentație publică. Nu vom avea aici vreun restaurat. Vom avea spații muzeale, concerte, evenimente publice de importanță națională și internațională. Mulțumesc Guvernului României pentru finanțarea proiectului. Nu a fost deloc ușor. Mulțumesc, domnule ministru Cseke Atilla. Cele mai importante investiții în România sunt Cazinoul și înnisiparea plajelor. Ambele s-au efectuat sub egida a doi miniștri UDMR. Mulțumesc Companiei Naționale de Investiții pentru disponibilitatea de care a dat dovadă. Mulțumesc antreprenorului. Mulțumesc arhitecților și proiectanților. Superbitatea asta se datorează și domniilor lor. Proiectul a fost partajat de la bun început. Suntem foarte concentrați pe perioada următoare. Am avansat data de 21 mai pentru inaugurare. Până atunci trebuie să punem toate lucrurile la punct”, a pus primarul Chițac:

Unul dintre cele mai pregnante simboluri ale României, Cazinoul de pe faleza anticului Tomis a fost ridicat între 1904 și 1910 la iniţiativa regelui Carol I, după planurile arhitectului român Daniel Renard. El era născut în comuna Dragomirești, județul Dâmbovița într-o familie în care mama era româncă, iar tatăl, elvețian. Cum Daniel își făcuse studiile la Paris, proiectul său a fost puternic influențat de stilul Art-Nouveau, stil apărut exact în perioada devenirii sale ca arhitect. Astfel, apariția noului Cazinou a avut în „lumea bună” din România același efect pe care l-a produs la Paris construirea turnului Eiffel.

La Paris, protipendada citea în ziare despre „Un turn ridicol de înalt, dominând Parisul, ca un coş negru, uriaş, de uzină…” sau despre …„coloana din bucăți de fier îmbinate care își aruncă umbra odioasă ca o pată de cerneală”.

În 1910, la inaugurarea Cazinoului de la Constanța, pasiunile stârnite au fost asemănătoare. Presa locală scria că edificiul este o „matahală împopoţonată cu tot felul de zorzoane”, iar primarul, deși putea „să zădărnicească şi să împiedice monstruozitatea”, nu făcuse nimic. Cazinoul mai era categorisit și ca „monument ridicat în cinstea nepriceperei şi prostului gust”, iar astăzi mult-apreciatul stil Art-Nouveau era descris atunci drept o „complectă asimetrie și un amestec babilonic al stilurilor, din care se desprinde impresiunea nelămurită a unei plăsmuiri hibride”.

În aceeași linie, au fost voci care reclamau că emblema orașului Constanța seamănă cu un dric dacă e privită de sus, iar ferestrele aduc aminte de un mormânt. Arhitecții le-au atras atenția acestora că este firesc, având în vedere că dricurile au și ele elemente art-nouveau și contaminarea este firească și în artele funerare, dată fiind  amploarea rar întâlnită în istorie pe care a avut-o acest curent.

Cu toate controversele, Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand, iar până în 1912, când s-au facut ultimele retușuri, mai multe orchestre românești și străine își oferiseră, deja, serviciile. Lucrările costaseră 1.300.000 de lei (251.000 de dolari la acea vreme), adică 8.785.000 de dolari, astăzi.

image 31

Mai puțin cunoscut este faptul că, el a fost construit pe o bucată de pământ care se afla inițial sub apele mării. Practic, toată faleza atât de iubită a Constanței a fost amenajată pentru Cazinou, tot în jurul anului 1910, prin lucrări de amploare care au implicat înălțarea terenului. Aleea cu porticuri care înconjoară și acum Cazinoul susține conceptul inițial al arhitectului de a păstra elementele de volumetrie. Astfel este asigurată corespondența firească între funcțiunile interioarelor și aspectul exterior. Au fost folosite detaliile decorative inspirate de plante, fauna marină (delfini, pești, scoici) sau obiecte marinărești (catarge, instrumente de navigație, porțiuni din corăbii).

De la inaugurare, de administrarea Cazinoului s-a ocupat baronul Edgar de Marcay. Acesta era proprietarul „Societății Marilor Stabilimente”. În 1912, el a solicitat primăriei și construcția unui pavilion restaurant în fața cazinoului. Astăzi, această construcție găzduiește Acvariul din Constanța, un alt reper al întregului ansamblu faleză – Cazinou.

Dincolo de utilitatea sa, Cazinoul din Constanța reprezintă o simbioză între două proiecte reprezentative. Subsolul, construit din beton armat cu configurație specială, prevăzut cu un sistem de ventilație ingenios a fost realizat chiar de  celebrul Anghel Saligny. La construcția Cazinoului, pentru mări rezistența,  Saligny a implementat sistemul de spații boltite și arcade, peste care a fost aplicat planșeul. La rândul său, arhitectul Daniel Renard, a mizat vizual pe un stil eclectic, cu cele patru fațade complet diferite care total diferite, ceea ce surprinde, dar și ajută la fixarea mai bună în memorie. Oricum, cele mai ample elemente reprezentative sunt ferestre mari, în formă de scoică.

De-a lungul timpului, Cazinoul din Constanța a devenit și a rămas unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului de la malul mării, chiar dacă în ultimul deceniu, clădirea a fost lăsată în paragină, iar pentru a se evita accidentările, accesul în interior a fost interzis. Din frumoasa clădire nu mai rămăsese decât… o istorie romantică și ceea ce se mai găsește, după o vreme, pe malul mării, dintr-o scoică: Doar cochilia…

La lucrările de reconstrucție începute în 2020, constructorii declarau că au întâmpinat foarte multe probleme și au avut mai mult de muncă decât preconiza expertiza inițială. Problemele cele mai mari au fost la structura de rezistență, care punea în pericol totul, în caz de cutremur. Asemenea incidente erau chiar foarte probabile, dat fiind că, de-a lungul istoriei, Cazinoul a primit destinații diferite care au necesitat ample modificări care au afectat, inevitabil, structura.

În prima săptămână de la intrarea României în primul Război Mondial, la 20 august 1916, trei hidroplane germane au bombardat Constanța. Atacul viza, în principal, instalațiile portuare și vasele rusești. Dar Cazinoul era un reper care se evidențiază și astăzi(mai ales din aer), și nu a scăpat, deși era folosit de Crucea Roșie pe post de spital de campanie. Bombele l-au lovit și au ucis 10 oameni.

Refăcută după război, clădirea a avut nevoie de noi reparații, peste doar 18 ani. Astfel că, în 1934, arhitectul Daniel Renard este chemat să refacă frumosul simbol. În 1941, Cazinoul devine gazdă pentru armata germană. Este bombardat din nou, iar renovarea avea să vină acum după alți 10 ani și a fost făcută cu deținuți politici.

Din 1948, Cazinoul a adăpostit Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între 1960 și 1989, a aparținut de ONT Litoral, devenind, astfel, un banal restaurant. În mod bizar, deși în Constanța, ca și în țară, existau, chiar și sub comuniști, și restaurante selecte, Cazinoului i s-a refuzat un astfel de statut. Așa ajunsese doar un restaurant banal, cu muște, fețe de masă pătate, scaune cu tapiseria arsă de țigări și frapiere deformate. Un fel de cantină cu servire la masă. De fapt, tot timpul, conducătorii comuniști au tot încercat să dea clădirii un nume (și o utilitate), mai apropiate de „valorile” proletare.

La un moment dat, autoritățile au decis să-l restaureze, pentru a-l transforma în casă de cultură. Era un fel de  pedeapsă pentru destinația sa „eretică” și burgheză (de cazino). Ca forță de muncă pentru acest proiect s-au folosit deținuți politici de la închisoarea Poarta Albă. Unii dintre ei au ascuns în ziduri bilețele cu mesaje, care au fost descoperite recent, în timpul actualelor lucrări de restaurare.

Cu toată degradarea de statut, Cazinoul, deși era considerat simbol al capitalismului desuet și malefic, era atât de bine ancorat în memoria colectivă, încât tot „Cazinou” i-a rămas numele, indiferent de scopul în care era folosit. Dar în afară de nume…nimic. Sala de biliard s-a transformat în bucătărie, salonul de jocuri devenise oficiu și porticul de la est, laborator de cofetărie. De asemenea, zona romantică a rotondei de la sud-est, care asigura comunicarea între terasa dinspre mare şi porticul estic, devenise un prozaic spațiu destinat spălării veselei şi paharelor.

În anii 1980 s-au constatat grave deficiențe de structură a clădirii, din cauza modificărilor anterioare făcute. Refacerea de atunci a fost una făcută „după ureche”: au fost înlocuite brutal și fără discernământ piese originale cu unele din comerț, iar procesul de restaurare – care a durat până în 1988 – nu s-a efectuat după planurile lui Daniel Renard, aflate în arhive, ci după cele ale arhitectului Petre Antonescu, cel care primise inițial proiectul.

Dar acesta avea un nume mai… românesc! Astfel, rezultatul a fost dezastruos. Mai mult, nu există un proces verbal de recepție al lucrărilor, semn că acestea au fost efectuate doar parțial. A urmat epoca în care doar timpul a mai „lucrat” la Cazinou. La degradarea sa… Astfel, în 2018, clădirea era inclusă pe lista celor 12 cele mai periclitate monumente de patrimoniu cultural de pe continent.

În august 2023, când au fost luate schelele de pe fațada cazinoului, progresele au devenit vizibile pentru toată lumea. „Perla” strălucea din nou… Dar lucrările nu se încheiaseră…  Înăuntru, pe lângă refacerea structurii de rezistență, se desfășura o minuțioasă muncă de refacere și reconstituire a bogatelor ornamente, care și acum, cu toate tehnologiile, au fost realizate manual.

Pentru restaurarea diferitelor elemente artistice, de la piese murale sau picturi, la candelabre, piese de feronerie ori de tâmplărie, au fost cooptați în echipă, pictori restauratori, dar și restauratori de vitralii, alături de un colectiv extins de specialiști cu mare experiență și rezultate remarcabile în restaurarea de stucatură, pictură murală, stucco-marmură, sticlă și metal.

Multe dintre piese au fost decorate cu foiță de aur de către specialiști. Acum, acestea promit o adevărată întoarcere în timp, în acea Belle-Epoque, în care tot ce era mai frumos era utilizat cu fast și opulență în loisirul de aici. Luminile discrete, sumele amețitoare puse în joc de orgoliile masculine, șampaniile fine și ocheadele damelor parfumate seducător(totul acompaniat de pianul discret), parcă au impregnat clădirea, dincolo de stucaturi sau tencuieli, cu un ferment tainic.

Toate acele neștiute istorii încarcă, misterios, locul. Mai mult, legămintele și iubirile mărturisite pe malul mării, lângă frumosul Cazinou, au purtat ca o pecete, silueta lui în toată viața celor doi îndrăgostiți. Toate, sunt povești de taina cărora nu ai auzit, dar simți că încarcă locul cu o energie aparte. Acum, pentru a face toate aceste emoții să reverbereze ca odinioară, Cazinoul trebuia adus la starea sa inițială, în cele mai mici amănunte.

Procesul de refacere a fost unul interdisciplinar, greu și laborios, constructorii promit că așteptarea merită și va fi o recompensă pentru orice vizitator. Proiectul de modernizare a Cazinoului Constanța, executat de asocierea Aedificia Carpati S.A., și Remon Proiect S.R.L. a costat peste 37 de milioane de euro. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, a refăcut Cazinoul din Constanța cu scopul de a adăposti un adevărat centru cultural, cu spații destinate diverselor manifestări contemporane.

Va putea găzdui concerte, expoziții, conferințe și diferite alte evenimente, într-o sală de festivități cu 150 de locuri și într-un centru multifuncțional cu nu mai puțin de 200 de locuri.

Primăria susține că, odată recepționată clădirea, „Noul Cazinou” va deveni o puternică atracție turistică. Lucrările efectuate în ultimii 5 ani ar trebui să consolideze clădirea pentru cel puțin 100 ani.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *