Ședința extraordinară, convocată „de 10.000 de constănțeni”: Taxa de 200 de lei rămâne în vigoare! Chițac, către USR-iști: „Vă interesează scandalul, sunteți populiști! Universul vostru politic se rezumă doar să mă blocați pe mine”

| |
chitac

Consilierii locali municipali constănțeni s-au reunit astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare cu două proiecte pe ordinea de zi: celebra taxă de 200 de lei pentru utilizarea domeniului public și privat și prelungirea termenului de depunere a declarațiilor pentru stabilirea taxei de salubrizare. Au fost ciocniri serioase, previzibile de altfel, în special pe primul proiect, aspect subliniat de consilierul AUR, Ovidiu Cupșa:

Legat de cele două proiecte, domnia sa (avocatul Emil Tatu – n.r.) în cel puțin primul dintre ele are un rol extrem de important, a coalizat o bună parte din Constanța. Fac un apel către consilieri, să voteze responsabil pentru cele două proiecte. Primul reprezintă o taxă care – din punctul nostru de vedere – se comportă ca un bir în plus pentru deținătorii de mașini, iar în al doilea rând, al doilea proiect, nu afectează activitatea primăriei, dar ar da o șansă părinților și bunicilor noștri, în special pensionari care nu se descurcă online, să aibă timp să le depună până pe 30 iunie, fără să stea la cozi. S-a încercat în spațiul public – chiar de către unii colegi – să se inducă ideea că proiectul de hotărâre era făcut de un grup mai restrâns. (…) Așa cum știți, mare parte din cei 10.000 care au semnat acea petiție sunt și membri AUR și aveam datoria față de ei să fim co-inițiatori. Vreau să mă refer la o situație de genul ăsta: Domnilor consilieri, indiferent că sunteți la putere sau în opoziție, hai să nu ajungem pompieri de serviciu. (…) După patru ani s-a ajuns în situația în care bugetul CL – pe care-l votați peste o săptămână – nu are aproape deloc venituri din activități economice. Marea majoritate a ideilor a fost de a mări taxele și impozitele sau de a pune altele. Noi nu vom vota niciodată taxe sau impozite în plus sau adăugarea a altora, cel mult actualizarea cu rata inflației. Important nu este să arătăm presei că ne facem imagine pe anumite proiecte, ci să venim cu soluții benefice pentru Constanța. Lăsați politica la partide!”, a spus Cupșa.

USR-iștii au deplâns din nou excluderea de la procedurile birocratice, consilierul Florin Cocargeanu acuzând că – încă o dată – rapoartele comisiilor de specialitate nu le-au fost trimise:

„Nu am primit rapoartele comisiilor de specialitate, așa că nu știu dacă este o scăpare sau o intenție, este un element care lipsește din cadrul ședinței, ceea ce pune semne de  întrebare asupra proiectului. Am văzut că s-a dat un comunicat de presă de către SPIT, prin care se prelungește perioada de depunere a declarației pentru salubrizare până la 30 aprilie, aș vrea să știu pe ce bază s-a făcut prelungirea, 31 martie era prevăzut într-un HCL, iar modificările se pot face doar printr-un alt HCL, iar acolo mai scrie că după 31 martie nu se aplică sancțiuni contravenționale. În baza a ce, a hotărârii primarului? Eu nu am încredere în cuvântul primarului și chiar dacă ar fi așa, după 30 aprilie se aplică sancțiuni contravenționale? Hai să facem lucrurile în Codul administrativ”, a spus Cocargeanu.

A luat cuvântul și consilierul independent Felicia Ovanesian, care a pledat pentru eliminarea taxei:

„Tribunalul a rămas astăzi în pronunțare pe cererea de suspendare a taxei. Vă mai rog să aveți în vedere faptul că taxa este nelegală. Cele două temeiuri de drept nu are nici o legătură cu instituirea unei taxe pentru ocuparea domeniului public sau privat. Taxa este discriminatorie pentru că e aplicată persoanelor fizice și juridice și aplicată doar celor cu domiciliul în Constanța, ori municipiul este „cotropit” de autoturisme din alte județe. (…) Este instituită o dublă sancțiune pentru neplata taxei, se percep penalități dar se plătește amendă dacă nu plătim taxa, este incompatibil cu o taxă. Nu plătim amenzi pentru că nu plătim taxa la vreme… E vorba de dublarea tarifului la parcare și nu de un impozit mascat, chiar dacă putea suna și așa. Este discriminatorie, zona 2 nu plătește taxa, dar zona 0, 1, o plătesc… Având în vedere poziția constănțenilor față de această taxă –  suma e importantă pentru anumite categorii sociale – apreciez că se impune, dacă acționăm în interes public, să abrogăm această taxă”, a spus Ovanesian.

Avocatul Emil Tatu a acționat în instanță împotriva acestei taxe și, în paralel, a inițiat și o petiție online, unde peste 10.000 de constănțeni și-au exprimat dorința de eliminare a taxei, fiind mobilul principal cu care s-a prezentat în cadrul dezbaterilor:

„Am pornit această petiție online semnată până acum de 10.386 de cetățeni pentru că dvs. ați apărat în instanță – prin primar – spunând că pentru această taxă nu există interes public. Personal, cu colegii reclamanți, am considerat că ar fi bine să testăm dacă există interesul public. Am ajuns într-un moment când peste 10.000 de constănțeni spun că nu vor ca această taxă să rămână în vigoare. (…) E clar că orașul are probleme mult mai mari, dar și acesta e un punct nevralgic, vă rugăm să votați pentru constănțeni”, a spus Tatu.

În apărarea taxei, primarul Vergil Chițac s-a dezlănțuit pe consilierii USR, pe care i-a acuzat din nou de ipocrize și univers politic limitat, redus la „să mă atace pe mine

„Tot pentru constănțeni am să spun și eu. Avem la SPIT înregistrate 80.229 de familii, care dețin 105.329 de mijloace de transport. Așadar, mai mult de 30% din familiile care au mașini – peste 25.000 – au mai mult de 2 mașini, unii au 4! În imensa majoritate staționează pe domeniul  public. Dacă doreați o analiză serioasă, cereați aceste cifre și vă fundamentați propunerile de HCL pe cifre! Ca să arătați că, într-adevăr, știți, nu că sunteți populiști. Dar pe dvs. nu vă interesează scandalul, de aceea e convocată ședința asta. Nu pot să nu observ că unii dintre consilieri au fost implicați în mandatul precedent… și nu vă interesează interesul constănțenilor, de exemplu cei care nu au mașini și care sunt mai mulți decât cei 10.000, acei oameni inhalează pe nedrept noxele produse de ceilalți! Cei care locuiesc în cartierele de blocuri nu au pe unde să circule, toate trotuarele sunt ocupate de mașini! Nu vă mai interesează că nu mai sunt spații verzi în aceste cartiere! (…) Îmi aduc aminte cum vi se umfla gura când vorbeați de spații verzi (către USR – n.r.), e o mare ipocrizie: să vă intereseze mașinile, dar nu spațiile verzi; în realitate cred că nu v-au interesat niciodată constănțenii! De fapt, universul vostru politic se reduce la mine, puneți piedici la toate proiectele de dezvoltare ale orașului, ca dovadă că nu ați votat împrumuturile la bănci, făcute numai pentru dezvoltarea orașului. Sunteți populiști care nu oferiți soluții reale, ci numai vinovați și vinovatul de serviciu sunt eu”, a spus Chițac.

În final, proiectul de eliminare a taxei nu a fost adoptat, fiind înregistrate doar 12 voturi pentru, 7 abțineri și 8 împotrivă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *