Bulgaria anunță oprirea importurilor de petrol rusesc

Bulgaria a oprit vineri importurile de petrol din Rusia, ca parte a embargoului Uniunii Europene asupra invaziei Ucrainei de către Moscova, a informat vineri postul de știri online bulgar Novinite.

La sfârșitul anului 2022, UE a acordat Bulgariei, care este membră a blocului, o scutire de doi ani de la embargoul asupra țițeiului rusesc, care inițial era programat să dureze până la sfârșitul anului 2024, potrivit themoscowtimes. Cu toate acestea, parlamentul Bulgariei a votat în decembrie să oprească toate importurile de țiței rusești începând cu această lună, potrivit Novinite.

Planul țării balcanice de a opri petrolul furnizat de Rusia prevedea o reducere de 50% a importurilor începând din ianuarie și o reducere suplimentară de 25% începând din februarie.

Comercianții au declarat luna trecută că Bulgaria va înlocui importurile de petrol rusești cu țiței kazah, irakian și tunisian, potrivit Reuters. Experții au avertizat anterior că Bulgaria ar putea avea dificultăți să obțină aprovizionare cu țiței odată ce scutirea UE se încheie, din cauza lipsei infrastructurii portuare adecvate și a congestionării strâmtorii Bosfor. De la începutul războiului din Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, Bulgaria a accelerat să caute modalități de a-și diversifica sursele de energie pentru a-și opri dependența aproape totală de Rusia.

Bulgaria este aproapiată din punct de vedere istoric de Moscova și era aproape în întregime dependentă de importurile rusești de petrol și gaze înainte de invazia pe scară largă a Moscovei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *