Budăi (Muncă): „Pensia NU va mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate!” De „reformă” sunt vizați și magistrații

Pensia nu va mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, într-un interviu pentru Știrile TVR. Este doar una dintre modificările sistemului de pensii din țara noastră. Vizate de reformă sunt și pensiile speciale, pentru care guvernul trebuie să vină cu o soluție până la sfârșitul acestui an.

Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii”, a spus Budăi.

Reforma pensiilor speciale e un jalon în PNRR. Până acum, Ministerul Muncii a confirmat doar câteva dintre recomandările Băncii Mondiale: pensiile să fie calculate în funcție de contribuții și să existe un stagiu minim de cotizare. Nu toate pensiile ar urma să fie vizate de modificări. Reforma ar viza schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

În luna noiembrie, statul a plătit aproape 10 mii de pensii beneficiarilor de legi speciale. Mai mult de jumătate dintre acești pensionari primesc sume cuprinse între 11 mii de lei și 21 de mii de lei în cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

În prezent, România are peste 4,7 milioane de pensionari. Aproape 70% dintre aceştia au pensii până la 2.000 de lei. România trebuie să finalizeze noua lege a pensiilor până la sfârșitul lui martie 2023.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *