SONDAJ CURS Românii, de acord cu pensiile speciale doar pentru piloți și personalul aeronautic

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a publicat datele celui mai recent sondaj de tip omnibus, realizat în perioada 8-22 noiembrie 2022, prin interviuri față în față. Cercetarea sociologică are în vedere și problema pensiilor de serviciilor, cunoscute și ca „pensii speciale”. Potrivit sondajului CURS, piloții și personalul aeronautic sunt singura categorie profesională care ar trebui să primească pensii speciale, nu mai puțin de 75% dintre respondenți fiind de acord.

Deși Armata se află în topul încrederii în instituții, românii nu sunt de acord ca militarii să primească pensii speciale. 51% se declară împotrivă, în vreme ce 44% ar fi de acord cu acest fel de pensii pentru cadrele militare. Nici magistrații nu ar trebui să primească decât pensii bazate pe contributivitate, potrivit sondajului. 34% dintre respondenți se declară de acord cu pensiile de serviciu ale magistraților, iar 58% sunt împotrivă. Pe următoarele locuri, cu o opoziția masivă față de ideea acordării de pensii speciale, se află personalul MAI (polițiști, pompieri, jandarmi), primarii și parlamentarii.

content-image

Conform aceluiaș sondaj, 81% dintre românii sunt de acord că pensiile speciale ar trebui eliminate și doar 12% sunt de acord cu păstrarea acestora.

Cercetarea sociologică mai cuprinde și o referire la Republica Moldova, țară pe care românii vor să o ajute în criza energetică, dar și o întrebare politică, din care reiese că 17% dintre românii vor o opoziție unită în fața coaliției PSD-PNL.

content-image

Metodologie

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste

Volumul eşantionului: 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de structura pe vârste a electoratului României.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *