BĂTAIE DE JOC! Patru guverne și zeci de politicieni au reușit… dezvelirea fațadei de nord a Cazinoului din Constanța! S-au certat și când a venit Cseke Attila de la Dezvoltare…

Faţada de nord a clădirii Cazinoului din Constanţa a fost dezvelită astăzi, lucrările de consolidare şi reabilitare fiind realizate în proporţie de 57%, anunţă Ministerul Dezvoltării. Au fost finalizate lucrările la faţada de nord a clădirii şi a turnurilor cu berbeci şi au fost înlăturate elementele de protecţie, clădirea fiind astfel vizibilă publicului larg care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanţa, conform ministerului:

Dezvelirea Cazinoului din Constanţa, clădire unică şi reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineaţa. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila, aflat la Constanţa, pentru a verifica stadiul lucrărilor la două obiective finanţate de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, Cazinoul şi Sala Polivalentă.

A fost balamuc mare printre politicienii din Constanța, cu prilejul vizitei lui Cseke Attila. S-au transmis comunicate de presă, s-a țipat mult de la PSD, cum că nu ar fi fost invitați la eveniment și că desfășurarea și-o asumă PNL (lucru care a și fost adevărat, ce-i drept…), fiind o continuare a circului dintre cele două partide, după povestea Portului Constanța. În realitate, Cseke Attila a invitat pe toată lumea, faptul că PSD nu a primit invitația, e problema lor internă. De asemenea, tot în realitate, Cazinoul trebuia reabilitat în primăvara acestui an, acum aflăm că e vorba de doar 57% și că finalizarea lucrărilor este avansată pentru… vara lui 2023.

În tot acest balamuc, am încercat toată ziua să găsim un om rațional printre politicienii care au făcut… ca toate alea. Acesta a fost liderul consilierilor social-democrați constănțeni, Costin Răsăuțeanu, care a fost clar: „Reabilitarea Cazinoului nu trebuie să fie niciodată folosită ca instrument politic oricât de tentant ar fi să faci asta”:

„Constat cu regret că cei care au muncit și au făcut posibilă reabilitarea Cazinoului nu au fost anunțați de această vizită a actualului ministru al Dezvoltării, vizită extrem de importantă. Înțeleg că primarul actual și reprezentanții PNL vor să confiște munca de ani de zile a echipei PSD Constanța, care a reușit cu sprijinul ministrului Dezvoltării de la acea vreme, Daniel Suciu, să deblocheze și să semneze contractul pentru execuția de lucrări. Miile de kilometri parcurși pe ruta Constanța-București la comisiile interministeriale, pentru a actualiza indicatorii tehnico-economici și pentru a debloca și demara începerea lucrărilor de execuție nu au reprezentat niciodată un motiv de laudă și nu am speculat niciodată politic aceste acțiuni. Am considerat că ține de normalitate să ne facem datoria și să ne asigurăm că orașul este guvernat într-un mod responsabil. Din păcate, lipsa de onoare și verticalitate a actualei administrații arată că vor să își asume meritele altora. Deja acest comportament a devenit parte din ADN-ul lor politic. Reabilitarea Cazinoului nu este și nu trebuie să fie un motiv pe care să îl speculezi politic în speranța că vei reuși să păcălești lumea și că așa vei câștiga capital electoral. Reabilitarea Cazinoului a fost posibilă datorită implicării societății civile, a oamenilor de cultură din orașul nostru și a celor care vremelnic am guvernat acest oraș, a tuturor. Succesul reabilitării cazinoului este rezultatul implicării întregii comunități. Este rezultatul pe care îl așteptam cu toții și care a întârziat prea mult. Cazinoul este simbolul unității cuprins într-un efort comun. Reabilitarea Cazinoului nu trebuie să fie niciodată folosită ca instrument politic oricât de tentant ar fi să faci asta”, a spus Răsăuțeanu, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul vizând Cazinoul, cu o finanţare în valoare de aproape 90 de milioane de lei asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, vizează consolidarea şi reabilitarea clădirii, ale cărei lucrări, realizate în prezent în proporţie de 57%, au în vedere consolidarea în vederea punerii în siguranţă, refacerea instalaţiilor, modernizarea celor existente şi realizarea de noi instalaţii conform normativelor în vigoare, reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor, refacerea balustradei metalice conform soluţiei originare şi a parapetului în stil Art Nouveau, sistematizarea verticală şi sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială şi cu sisteme de degivrare, sistemele de sonorizare exterioară şi interioară, iluminatul arhitectural interior şi exterior. Un alt obiectiv important din Constanţa este Sala Polivalentă din municipiu, proiect în valoare de 96 milioane de lei, care va respecta standardele federaţiilor sportive de profil, privind dimensiunea suprafeţei de joc şi a numărului de locuri, şi va putea găzdui competiţii de handbal, baschet şi volei de nivel naţional, european şi mondial. Clădirea va avea aproximativ 4.000 de locuri pentru spectatori în gradene fixe, 1.300 de locuri în gradene telescopice, circa 800 de locuri în varianta folosirii spaţiului de joc pentru amplasarea scaunelor suplimentare pentru activităţi non-sportive, locuri pentru spectatori VIP şi reprezentanţi ai presei, precum şi locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi, precizează Ministerul Dezvoltării.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.