Taiwan se pregătește de RĂZBOI cu China. SUA trimit avioane de luptă din Japonia

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a emis marţi o declaraţie cu privire la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în insula Taiwan. Textul integral al declarației:

„Pe 2 august, fără a ține seama de opoziția puternică și de reprezentările serioase ale Chinei, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a vizitat regiunea Taiwan a Chinei. Aceasta este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și a prevederilor celor trei comunicate comune China-SUA. Are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru ‘independența Taiwanului’. China se opune ferm și condamnă cu severitate acest lucru și a făcut un demers serios și un protest puternic față de Statele Unite.

Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China. Acest lucru a fost recunoscut clar de Rezoluția 2758 din 1971 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. De la înființarea Republicii Populare Chineze în 1949, 181 de țări au stabilit relații diplomatice cu China pe baza principiului unei singure Chine. Principiul unei singure Chine este un consens universal al comunității internaționale și o normă de bază în relațiile internaționale.

În 1979, Statele Unite și-au luat un angajament clar în Comunicatul comun China-SUA privind stabilirea relațiilor diplomatice — „Statele Unite ale Americii recunosc Guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal al Chinei”. Congresul, ca parte a Guvernului SUA, este în mod inerent obligat să respecte cu strictețe politica guvernului SUA de o singură China și să se abțină de la orice schimburi oficiale cu regiunea Taiwan a Chinei. China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră pentru schimburile oficiale ale SUA cu Taiwan. China nu acceptă acest lucru, iar poporul chinez îl respinge total.

Problema Taiwanului este cea mai importantă și mai sensibilă problemă din centrul relațiilor dintre China și SUA. Strâmtoarea Taiwan se confruntă cu o nouă rundă de tensiuni și provocări severe, iar cauza fundamentală o reprezintă mișcările repetate ale autorităților din Taiwan și ale Statelor Unite de a schimba status quo-ul. Autoritățile din Taiwan au continuat să caute sprijinul SUA pentru agenda lor de independență. Ei refuză să recunoască Consensul din 1992, fac tot posibilul pentru a promova „dechinizarea” și promovează „independența”. Statele Unite, la rândul lor, au încercat să folosească Taiwanul pentru a controla China. Ea denaturează și ascunde în mod constant principiul unei singure Chine, își intensifică schimburile oficiale cu Taiwan și încurajează activitățile separatiste ale Taiwanului. Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui.

Poziția guvernului și a poporului chinez în problema Taiwanului a fost consecventă. Este angajamentul ferm al celor peste 1,4 miliarde de cetățeni chinezi de a proteja cu hotărâre suveranitatea statului și integritatea teritorială. Este aspirația comună și responsabilitatea sacră a tuturor fiilor și fiicelor chineze să realizeze reunificarea completă a patriei-mame. Voința oamenilor nu este de sfidat, iar tendința vremurilor nu poate fi inversată. Nicio țară, nicio forță și niciun individ nu ar trebui să ignore vreodată hotărârea fermă, voința puternică și marea capacitate a guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a realiza reunificarea și întinerirea națională. China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea SUA și de forțele separatiste care doresc „independenței Taiwanului”.

China și Statele Unite sunt două putetri majore. Modul corect de a se trata unii pe alții constă doar în respect reciproc, coexistență pașnică, lipsă de confruntare și cooperareg. Problema Taiwanului este pur o afacere internă a Chinei și nicio altă țară nu are dreptul să acționeze ca judecător în problema Taiwanului. China îndeamnă cu tărie Statele Unite să înceteze să mai joace „cartea Taiwanului” și să folosească Taiwanul pentru a controla China. Ar trebui să înceteze să se amestece în Taiwan și să nu se amestece în afacerile interne ale Chinei. Ar trebui să înceteze să susțină „independența Taiwanului” și forțele separatiste. Ar trebui să înceteze să distorsioneze și să întunece principiul unei singure Chine”.

Taiwanul dă de înțeles că e gata să înceapă războiul cu China

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat marți că are o înțelegere deplină a activităților militare din apropierea Taiwanului și că va trimite forțe în mod corespunzător ca reacție la „amenințările inamicului”, în timp ce tensiunile cu China cresc, relatează Reuters.

Ministerul a afirmat într-o declarație că are „determinarea, capacitatea și încrederea” de a asigura securitatea națională a Taiwanului, adăugând că a făcut diverse planuri nespecificate pentru o situație de urgență.

În cursul zilei de marți, mai multe avioane de război chineze au zburat în apropierea liniei mediane a sensibilei strâmtori a Taiwanului, a declarat pentru Reuters o sursă informată în acest sens, în timp ce tensiunile au crescut în urma informațiilor că președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, urma să viziteze Taiwanul în cursul zilei. Ba mai mult au existat amenințări cu bombă pe aeroportul la care ar putea să aterizeze Pelosi. Taiwanul își pregătește adăposturile antiaeriene, în contextul în care creșterea tensiunii cu China și invazia Rusiei în Ucraina ridică noi temeri privind posibilitatea unui atac chinezesc asupra insulei democratice, transmite Reuters.

China consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său și a intensificat activitatea militară în aer și în mare. Taiwanul promite să se apere și a făcut din consolidarea apărării sale o prioritate, cu exerciții regulate de apărare militară și civilă. Pregătirile includ desemnarea de adăposturi unde oamenii se pot adăposti în cazul în care rachetele chinezești încep să zboare, nu în buncăre construite special, ci în spații subterane, cum ar fi parcările subterane, sistemul de metrou și centrele comerciale subterane. Capitala Taipei are peste 4.600 de astfel de adăposturi care pot găzdui aproximativ 12 milioane de persoane, de peste patru ori mai mult decât populația sa.

Harmony Wu, în vârstă de 18 ani, a fost surprinsă să afle că o zonă comercială subterană în care ea și alți tineri repetau recent câteva mișcări de dans va fi transformată în adăpost antiaerian în caz de război. Dar ea a spus că poate înțelege de ce. „A avea un adăpost este foarte necesar. Nu știm când ar putea veni un război, iar acestea sunt pentru a ne ține în siguranță”, a declarat Wu la locul de desfășurare de lângă o stație de metrou din Taipei. „Războiul este brutal. Nu l-am experimentat niciodată, așa că nu suntem pregătiți”, a spus ea.

Oficialii din Taipei și-au actualizat baza de date cu adăposturile desemnate, au pus locația acestora pe o aplicație pentru smartphone și au lansat o campanie în social media și prin afișe pentru a se asigura că oamenii știu cum să găsească cel mai apropiat adăpost. Intrările în adăposturi sunt marcate cu o etichetă galbenă, de mărimea unei coli de hârtie A4, cu numărul maxim de persoane pe care le poate găzdui.

Un oficial de rang înalt din cadrul biroului municipal însărcinat cu adăposturile a declarat că evenimentele din Europa au adus un nou sentiment de urgență. „Uitați-vă la războiul din Ucraina”, a declarat pentru Reuters Abercrombie Yang, un director al Biroului de administrare a clădirilor. „Nu există nicio garanție că publicul nevinovat nu va fi lovit”, a spus el, adăugând că acesta este motivul pentru care publicul trebuie să fie informat. „Toți cetățenii ar trebui să aibă conștientizarea crizei … Avem nevoie de adăposturi în cazul unui atac al comuniștilor chinezi”.

Luna trecută, Taiwanul a organizat un exercițiu de raid aerian cuprinzător pe întreaga insulă pentru prima dată de când pandemia de coronavirus a perturbat exercițiile obișnuite. Printre instrucțiunile pe care le-au primit cetățenii în cazul unor rachete care se apropie a fost aceea de a coborî în parcările din subsolurile lor, cu mâinile acoperindu-și ochii și urechile, păstrând în același timp gura deschisă – pentru a minimiza impactul undelor exploziei. Unii susținători ai apărării civile spun că trebuie făcut mai mult.

Autoritățile sunt obligate prin lege să mențină adăposturile curate și deschise, dar nu trebuie să fie aprovizionate cu provizii precum alimente și apă. Cercetătorii din parlament au cerut în iunie ca adăposturile să fie dotate cu provizii de urgență. Wu Enoch, de la Partidul Democrat Progresist, aflat la guvernare, spune că populația trebuie să pregătească kituri de supraviețuire pe care să le ia cu ei atunci când caută adăpost. „Ceea ce este important este ceea ce aduceți cu voi, pentru ca oamenii să rămână acolo pentru o perioadă lungă de timp”, a spus Wu, citând provizii medicale și chiar unelte pentru a construi o toaletă improvizată.

După un deceniu de lupte de-a lungul strâmtorii Taiwan, care separă insula democratică de China, mulți taiwanezi par resemnați să trăiască sub amenințarea unei invazii chinezești. „Nu sunt stresat. Îmi continui viața ca de obicei. Când se va întâmpla, se va întâmpla”, a declarat Teresa Chang, în vârstă de 17 ani, care, de asemenea, își făcea treaba la antrenamentul de dans clandestin.

China reacționează la sosirea lui Nancy Pelosi în Taiwan

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement, marţi seară, vizita în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, şi a anunţat că urmează să efectueze exerciţii militare maritime şi aeriene cu muniţie reală.

„Vizita lui Nancy Pelosi transmite mesaje greşite forţelor separatiste care vor independenţa Taiwanului”, a comunicat Ministerul de Externe de la Beijing, precizând că va trimite imediat note de protest la reprezentanţele diplomatice americane.

La rândul său, armata chineză a anunţat că va lansa exerciţii militare de amploare în apropierea Taiwanului. Exerciţiile militare maritime şi aeriene, care vor include trageri cu muniţie reală, se vor derula în perioada 4-7 august, conform agenţiei de presă oficiale Xinhua, citată de postul CGTN.

Din raţiuni de securitate, intrarea vaselor şi avioanelor în zonele în care se vor derula exerciţiile este strict interzisă”, transmite armata chineză.

Prima declarație a lui Nancy Pelosi după sosirea în Taiwan

Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și membrii unei delegații a Congresului SUA au emis o declarație scrisă la sosirea în Taiwan. Această vizită este prima vizită oficială în Taiwan a unui președinte al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite în ultimii 25 de ani.

„Vizita delegației noastre din Congres în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan. Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai amplă în Indo-Pacific – inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – axată pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică. Discuțiile noastre cu conducerea Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație. Vizita noastră este una dintre mai multe delegații ale Congresului în Taiwan – și nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de Comunicatele comune SUA-China și de cele Șase Asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul”, se arată în declarația emisă.

pelosi

Vizita lui Pelosi amplifică şi mai mult tensiuni deja puternice între China şi Statele Unite. China revendică Taiwanul drept parte a tertoriului chinez şi vrea să-l încorporeze cu forţa dacă este necesar. Beijingul consideră vizite ale unor demnitari străini în Taiwan drept o recunoaştere a suveranităţii Taiwanului. China a ameninţat cu ”măsuri hotărâte şi puternice” înainte de vizita lui Pelosi.

SUA trimit avioane de luptă din Japonia spre Taiwan

Statele Unite au trimis avioane de vânătoare şi de realimentare în aer din Japonia spre Taiwan, în contextul apropierii de insulă a aeronavei care o transportă pe Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA. Conform postului nipon NHK, opt avioane de vânătoare F-15 au decolat de la Baza aeriană americană Kadena, situată pe Insula japoneză Okinawa, spre Taiwan, pentru a escorta aeronava lui Nancy Pelosi, care se apropie de Aeroportul din Taipei. Avioanele de vânătoare vor realimenta în aer de la aeronave americane de tip KC-135.

Prezenţa aeriană americană are rolul de a descuraja orice acţiune de intimidare din partea Chinei, care este furioasă din cauza vizitei lui Nacy Pelosi în Taiwan. Departamentul american al Apărării a intensificat prezenţa militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan. În largul Taiwanului au fost trimise patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.

Armata Chinei va înconjura Taiwanul

Agenția de presă Xinhua, deținută de guvernul chinez, a anunțat marți, că „a fost autorizată să emită” următorul anunț: Armata Chineză de Eliberare a Poporului va efectua în perioada 4-7 august „exerciții militare importante, cu efectuarea de trageri cu muniție reală” de jur-împrejurul insulei Taiwan, în zonele maritime și în spațiul aerian aferent.

Din rațiuni de securitate, intrarea vapoarelor și a aparatelor de zbor în zonele menționate este strict interzisă”, se mai arată în comunicatul guvernului chinez.

Comunicatul guvernului chinez vine după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, a aterizat în Taiwan, devenind astfel primul oficial american de cel mai înalt rang care vizitează în ultimii 25 de ani această insulă revendicată de China. Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a fost primită de către ministrul taiwanez de Externe Joseph Wu, potrivit unor imagini de televiziune difuzate în direct. Ea a sosit pe Aeroportul Songshan, cu un avion militar american.

Locațiile în care vor fi desfășurate forțe militare chineze:

content-image

Puterea militară a Chinei vs. cea a Taiwanului: Beijingul are de 12 ori mai mulți soldați

China ar putea efectua „provocări militare”, cum ar fi lansarea de rachete în apropierea Taiwanului, în cazul în care președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, vizitează insula, a declarat SUA. China vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă care, în cele din urmă, se va afla din nou sub controlul Beijingului. Cu toate acestea, Taiwanul se consideră o țară independentă, cu propria constituție și lideri aleși în mod democratic.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat că „reunificarea” cu Taiwanul „trebuie să fie îndeplinită” – și nu a exclus posibila utilizare a forței pentru a realiza acest lucru. China ar putea încerca să realizeze „reunificarea” prin mijloace non-militare, cum ar fi consolidarea legăturilor economice. Însă, în orice confruntare militară, forțele armate ale Chinei le-ar eclipsa pe cele ale Taiwanului.

China cheltuiește mai mult decât orice altă țară, cu excepția SUA, pentru apărare și ar putea apela la o gamă uriașă de capacități, de la puterea navală la tehnologia rachetelor, avioane și atacuri cibernetice. O mare parte din puterea militară a Chinei este concentrată în altă parte, dar, de exemplu, în ceea ce privește personalul activ, există un dezechilibru uriaș între cele două părți. Într-un conflict deschis, unii experți occidentali prevăd că Taiwanul ar putea, în cel mai bun caz, să încerce să încetinească un atac chinezesc, să prevină debarcarea forțelor amfibii chineze pe țărm și să organizeze atacuri de gherilă în timp ce așteaptă ajutor din exterior. Acest ajutor ar putea veni din partea SUA, care vinde arme Taiwanului.

În momoentul de față armata Chinei are următoarea structură, potrivit BBC, care a consultat raportul The Military Balance 2021:

Personal activ: 2.035.000

Soldați pe teren: 965.000

Nave de război: 260.000

Avioane: 395.000

Rachete strategice: 120.000

Soldați din trupele speciale: 145.000

Alte forțe (soldați): 150.000

În momoentul de față armata Taiwanului are următoarea structură, potrivit informațiilor citate mai sus:

Personal activ: 163.000

Soldați pe teren: 88.000

Nave de război: 40.000

Avioane: 35.000

Rachete strategice: 0

Soldați din trupele speciale: 0

Alte forțe (soldați): 0

Până în prezent, politica Washingtonului de „ambiguitate strategică” a însemnat că SUA a fost în mod deliberat neclară în ceea ce privește dacă și cum ar apăra Taiwanul în cazul unui atac. Din punct de vedere diplomatic, SUA se limitează în prezent la politica „O singură Chină“, care recunoaște un singur guvern chinez – la Beijing – și are legături oficiale cu China și nu cu Taiwanul. Dar în luna mai, președintele american Joe Biden a părut să înăsprească poziția Washingtonului. Întrebat dacă SUA ar apăra Taiwanul din punct de vedere militar, Biden a răspuns: „Da”. Casa Albă a insistat că Washingtonul nu și-a schimbat poziția.

În 2021, China a părut să intensifice presiunea prin trimiterea de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, o zonă autodeclarată în care avioanele străine sunt identificate, monitorizate și controlate în interesul securității naționale. Taiwanul a făcut publice datele privind incursiunile de avioane în 2020. Numărul de avioane raportate a atins un vârf în octombrie 2021, cu 56 de incursiuni într-o singură zi.

content-image
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *