Alegerile prezidențiale, bătute „în cuie” în decembrie. Ciolacu: „Trebuie să ne asumăm această democrație consolidată pe care am câștigat-o cu greu” – VIDEO

ARVE

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, după prima reuniune lărgită a liderilor partidului, după alegerile locale și europarlamentare, că nu are semne că ar trebui să rupă coaliția politică și de guvernare cu PNL.

Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă va guverna în aceeași coaliție politică, alături de PNL, iar răspunsul său a fost acela că PSD are „o obligație față de români“. „Guvernul României va rezista, avem o obligație față de români. Îmi aduc aminte că PSD, toți colegii mei, am fost de acord ca domnul Ciucă să fie 1 an și 7 luni premier. Dacă încălcăm acordul politic după cheful unui partid, pierdem tot ce am câștigat foarte mult prin acest gentleman agreement, care pentru prima oară a fost respectat în România. Am intrat într-o altă epocă a democrației în România, una consolidată. Amândoi vom menține acest lucru, greu câștigat“, a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă poate PSD să rămână într-o coaliție de guvernare în cazul în care partenerul de guvernare – PNL –  va face un acord politic cu altă formațiune politică, liderul PSD a dat de înțeles că se poate reorienta către alt eșechier politic: „Credeți că PSD nu are capacitatea de a face o alianță politică? Despre ce vorbim?! Esența democrației este să creezi majoritate. Așa se guvernează. Iar ca să soliciți guvernarea, trebuie să câștigi alegeri. Și PSD are această capacitate, e normal“, a spus Ciolacu.

Deocamdată, liderul PSD doar a lăsat o „portiță” deschisă privind posibilitățile de alianțe. Întrebat dacă ia în calcul o alianța cu AUR, care ar rămâne următorul mare partid politic, Ciolacu evitat un răspuns: „Nu știu dacă e chiar așa“. Ușa ar fi deschisă și pentru UDMR: „Nu știu, lucrurile sunt deschise. Repet: matematica ne arată unde se creează majoritatea. Repet, niciun partid nu va câștiga majoritatea. Iar președintele are obligația de a da mandatul de formare partidului poziționat pe primul loc. Pe urmă vedem dacă își creează o majoritate sau nu“, a adăugat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, după prima reuniune lărgită a liderilor partidului, după alegerile locale și europarlamentare, că scrutinul prezidențial se va organiza în septembrie, așa cum s-a decis în coaliție, după ce liberalii au lansat varianta ca prezidențialele să fie organizate la termen, în decembrie.

„Este evident că alegerile pentru funcția de președinte sunt în septembrie, așa cum am hotărât în coaliție și cum e corect pentru toate partidele, vorbesc acum din postura de premier. Nu am anunțat comasarea alegerilor până când nu am avut calendarul întreg al alegerilor, pentru că nu ai dreptul ca premier să faci modificări ale calendarului electoral în funcție de interese de partid. Decizia a fost luată în acel moment în cadrul coaliției. Trebuie să ne asumăm această democrație consolidată pe care am câștigat-o cu greu în România. Indiferent dacă avem un candidat unic al celor două partide sau dacă nu avem candidat unic, PSD va avea candidat la funcția de președinte al României, am dovedit că suntem cel mai mare partid din România”, a declarat Ciolacu.

Premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj dur la finalul ședinței de partid pe care a avut-o la o mânăstire. Întrebat dacă pentru PSD este exclus ca data alegerilor prezidențiale să fie mutată în luna decembrie, Ciolacu a răspuns tăios: „Nu, este exclus pentru prim-ministrul Marcel Ciolacu”.

„Eu nu pot să mă mai uit în ochii niciunui alt lider de partid din România când eu am venit din funcția de prim-ministru, după o decizie luată în coaliție, statutară și corectă, să vin să le spun românilor că în funcție de interesul unui partid sau altul, eu prim-ministrul Marcel Ciolacu schimb data alegerilor. Ca să înțlegem de ce exclud acestă variantă”, a afirmat Ciolacu.

„A vorbit un lucru foarte clar, ne-am asumat acel lucru, dacă vrem să mergem cu șmecherie, șmecheria se oprește la poarta Palatului Victoria. Guvernul reprezintă altceva decât șmecheriile și interesele și calculele unora electorale”, a adăugat Ciolacu.

Tricou cu mesaj ironic la adresa liberalilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut vineri, la finalul ședinței lărgite a conducerii partidului, o conferință de presă îmbrăcat într-un tricou care scoate în evidență unul dintre cele mai usturătoare eșecuri înregistrate de liberali la locale, pierderea președinției Consiliului Județean Suceava. Un social-democrat în vârstă de 33 de ani, Gheorghe Șoldan, a provocat o surpriză de proporții la alegerile locale, reușind să-l învingă pe Gheorghe Flutur (PNL), politician cu ștate vechi, chiar în fieful liberal din Suceava și obținând astfel șefia CJ.

La conferința PSD de vineri, Ciolacu a purtat pe sub sacou un tricou alb pe care scrie cu roșu, în culorile PSD, „Make Suceava great again”, o adaptare a sloganului lui Donald Trump „Make America great again”.

Mi l-a oferit dl Șoldan, fiind campionul și cel care a răsturnat alegerile. Asta e, i-a luat fața lui Simonis. Echipa Rîmbu-Șoldan a fost mai distrugătoare. E o formă de respect, suntem colegi, prieteni”, a declarat Ciolacu, întrebat de ce poartă respectivul tricou și și-a deschis larg sacoul astfel încât camerele să surprindă mesajul. Lângă Ciolacu s-a aflat chiar Șoldan, care purta și el, pe sub sacou, un tricou identic.

ciolac1

„Mircea Geoană nu este din afara PSD”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, după prima reuniune lărgită a liderilor partidului, după alegerile locale și europarlamentare, că Mircea Geoană nu este perceput ca un om din afara PSD.

„Domnul Mircea Geoană nu este din afara PSD, a fost președintele partidului! Până la mine cred că a fost cel mai longeviv lider al Partidului Social Democrat. Eu și colegii mei vom lua o decizie corectă. Eu nu am nicio problemă dacă PNL va face coaliție cu Dreapta Unită, îi înțeleg, au avut un scor dezastruos la alegerile locale”, a spus Marcel Ciolacu.

„Trebuie să înțelegem semnalul transmis de oameni”

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că, la începutul lunii iulie, va fi convocat congresul PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale. De asemenea, Ciolacu a scos din calcule varianta Mircea Geoană, susținând că este nevoie de un suflu nou, nu de un om al trecutului.

Deducația logică este și invers. Eu am anunțat foarte clar că în luna decembrie că nu voi candida la funcția de președinte. La începutul lunii iulie va avea un Congres de desemnare a candidatului. Varianta Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul PSD și nici eu nu am avut nicio discuție cu domnul Mircea Geoană de câțiva ani. Eu cred că, în primul rând, ar trebui să am o discuție cu domnul Mircea Geoană și nu doar eu, ci și colegii mei. Mă uit la colegii mei care au câștigat alegerile (…) Majoritatea sunt tineri sau foarte tineri. Lumea se schimbă, avem un milion de tineri care au putut să vină la vot, avem rezultatele și vedem că lumea își dorește un suflu nou. Dacă mă uit la tot profilul celor care au câștigat până în acest moment, eu nu văd un profil al trecutului. Eu am făcut o analiză împreună cu colegii mei. Dacă vom știi să ascultăm semnalul transmis atunci va fi bine, dacă nu se va întâmpla ca la ultimele 4 rânduri de alegeri”, a spus Marcel Ciolacu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *