Europarlamentarul Tomac solicită măsuri imediate pentru sprijinirea fermierilor români afectați de cerealele din Ucraina – VIDEO

Europarlamentarul Eugen Tomac cere măsuri imediate pentru sprijinirea fermierilor români afectați de exporturile din Ucraina. PMP-istul spune că românii ajută însă sunt penalizați de Comisie, iar tergiversarea intrării României în Schengen complică și mai rău lucrurile.

Acordul pe cerealele ucrainene în România, Polonia, Bulgaria și Slovacia va expira în câteva zile, iar fermierii români, în continuare sufocați de datorii, se uită cu speranță spre UE. Prin urmare, am cerut astăzi Comisiei, în cadrul dezbaterii privind exporturile de cereale ucrainene, soluții. Soluții imediate și eficiente pentru cei care depun cel mai mare efort pentru a ajuta. Ucraina nu trebuie abandonată, însă nici fermierii români nu trebuie abandonați. Dimpotrivă, ei sunt cei care au cea mai mare nevoie de sprijin. România este sancționată de două ori în actuala conjunctură, iar frontiera la intrarea în spațiul Schengen complică și mai mult lucrurile”, transmite Tomac:

România, cot la cot cu Ungaria în solicitarea care deranjează Ucraina: restricțiile la cereale trebuie prelungite

Miniștrii Agriculturii din România și Ungaria cred că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a primit marți vizita ministrului Agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy. Întâlnirea bilaterală a avut ca temă colaborarea dintre cele două state în domeniul agricol, precum și situația importurilor de produse agricole provenite din Ucraina, în contextul măsurilor preventive adoptate de Comisia Europeană în vigoare până la data de 15 septembrie 2023.

Cei doi oficiali au discutat despre soluțiile pentru protejarea fermierilor, în condițiile în care de la încetarea inițiativei Mării Negre privind cerealele, exportul de produse agricole ucrainene se realizează prin statele membre vecine conflictului.

Ministrul român al Agriculturii a precizat că măsurile restrictive au avut un efect pozitiv atât asupra pieței cerealelor din țara noastră, cât și în ceea ce privește tranzitul cerealelor din Ucraina, care este în creștere, România depunând în continuare eforturi în vederea asigurării tranzitului produselor ucrainene către zonele cu deficit de cereale.

Cei doi miniștri consideră că decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a măsurilor restrictive, cel puțin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Totodată, cei doi miniștri au abordat și necesitatea prelungirii derogării de la prevederile de ecocondiționalitate și în anul 2024, având în vedere prelungirea războiului din Ucraina.

„Ministrul Florin Barbu a mulțumit omologului maghiar pentru susținerea față de solicitarea făcută de partea română în cadrul celui mai recent Consiliu AGRIFISH ce vizează prelungirea derogării de la implementarea cerinţelor privind rotaţia culturilor (GAEC 7), respectiv cea privind asigurarea unui procent minim din suprafaţa agricolă dedicat zonelor sau caracteristicilor neproductive (GAEC 8)”, se precizează în comunicat.

De asemenea, ministrul român a apreciat că, la nivelul CE, ar fi oportună stabilirea unui sistem de subvenții pentru tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta un stimulent semnificativ pentru direcționarea produselor din Ucraina către piețe mai îndepărtate, în special către țările expuse riscului legat de securitatea alimentară, așa cum a fost inițial stabilit.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *