ACORD politic: Rușii vor intra tot mai greu în UE! Ucraina insistă pe INTERDICȚIE totală

Miniştrii europeni de Externe au ajuns la un consens politic în ceea ce priveşte suspendarea completă a acordului de facilitare a vizelor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, în urma unei întâlniri informale de două zile la Praga, relatează CNN. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat într-o conferinţă de presă în urma întâlnirii că această decizie „va reduce semnificativ numărul de noi vize emise de statele membre ale UE”, având în vedere că procesul va deveni mai dificil şi va dura mai mult.

Vizele erau deja acordate unui număr limitat de categorii de cetăţeni ruşi. Borrell a spus că acesta nu este un text legal, ci doar un acord politic la ora actuală. Acordul va trebui aprobat de toate statele membre la nivelul Consiliului European. Borrell a mai menţionat că de la jumătatea lunii iulie, a existat o „creştere substanţială a punctelor de trecere a frontierei din Rusia în statele vecine”, care a devenit „un risc de securitate pentru aceste state”.Am văzut mulţi ruşi călătorind pentru vacanţe şi cumpărături de parcă nu ar fi izbucnit niciun război în Ucraina. Nu pot fi menţinute activităţile obişnuite”, a conchis oficialul UE.

Această problemă a fost discutată în cadrul unei reuniuni informale care a avut loc la Praga. Unele țări au pledat pentru interzicerea totală a eliberării vizelor turistice pentru ruși pentru a-i priva pe cetățenii bogați ai țării de posibilitatea de a se odihni în țările lor obișnuite, alții, inclusiv Ungaria, s-au pronunțat împotriva acesteia. O altă propunere a fost de a încetini procesul de eliberare a vizelor pentru ruși și de a face vizele mai scumpe. Ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a declarat că Uniunea Europeană nu va impune o interdicție completă privind eliberarea vizelor pentru ruși. Potrivit Bloomberg.

Potrivit Financial Times, Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia și Lituania sunt pregătite să ia măsuri la nivel național, astfel încât rușii să-și folosească mai puțin teritoriul pentru a intra în zona Schengen. Potrivit ziarului, cele cinci țări „au cerut Comisiei Europene să propună măsuri adecvate privind vizele” care „vor reduce semnificativ fluxul de cetățeni ruși care intră în UE și în spațiul Schengen”, iar până când astfel de măsuri vor fi luate, vor lua în considerare ideea introducerii unor măsuri temporare la nivel național.

Doar o politică dură şi consecventă poate da rezultate

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miercuri Uniunii Europene să interzică accesul turiştilor ruşi – o măsură pe care o consideră adecvată, deoarece majoritatea ruşilor susţin „războiul de agresiune cu caracter de genocid” purtat de ţara lor împotriva Ucrainei, transmite Reuters. Într-un e-mail trimis agenţiei, şeful diplomaţiei de la Kiev arată că „a trecut timpul jumătăţilor de măsură” şi „doar o politică dură şi consecventă poate da rezultate”.

Miniştrii de externe din UE urmează să se întâlnească miercuri la Praga pentru a doua zi consecutiv pentru a discuta suspendarea acordului cu Moscova privind facilitarea vizelor. Măsura ar însemna perioade mai mari de aşteptare şi costuri mai mari pentru cetăţenii ruşi care solicită vize, însă nu o interdicţie totală, aşa cum cere Ucraina. Reuters apreciază că statele membre ale Uniunii vor cădea de acord pentru suspendarea acordului, dar nu şi asupra interzicerii complete a accesului ruşilor.

Kuleba a explicat că „o interdicţie a vizelor pentru turiştii ruşi şi alte categorii va fi o reacţie adecvată la războiul de agresiune cu caracter de genocid în inima Europei, susţinut de o majoritate covârşitoare a cetăţenilor ruşi”.

El a propus şi instituirea unui program special pentru militarii ruşi care nu doresc să mai lupte în Ucraina. Acestora ar trebui să li se transmită mesajul: „Salvaţi-vă şi plecaţi. Depuneţi armele, predaţi-vă forţelor ucrainene şi primiţi ocazia de a începe o viaţă nouă”.

„Sunt încrezător că această ofertă merită făcută, deoarece dacă chiar şi un singur soldat rus depune armele şi se hotărăşte să plece, înseamnă vieţi ucrainene salvate şi o pace mai apropiată”, a insistat ministrul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marţi militarilor ruşi să fugă pentru a scăpa cu viaţă după ce Ucraina a început o ofensivă în sud. Rusia susţine însă că a respins forţele ucrainene, provocându-le pierderi grele.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *