A început „vânătoarea” în Ucraina: Demiteri, demisii și ARESTĂRI în toată țara. Corupție în aprovizionarea armatei. Fost consilier: „Acum pot să spun ce vreau! Este puțin probabil să câștigăm războiul”

Oleksii Arestovici, fostul consilier al lui Volodimir Zeleski, susține că odată cu eliberarea din funcția oficială poate vorbi liber și a explicat că este foarte puțin probabil ca Ucraina să câștige acest război.

„Acum sunt o persoană neoficială, pot să spun ce vreau. Dacă lumea crede că vom câștiga, cu siguranță, războiul, eu vreau să spun că este foarte puțin probabil. Din 14 ianuarie nu mai este așa. Credeți că declarația făcută de președintele polonez Duda – că nu se știe dacă Ucraina va supraviețui ca țară – a reprezentat doar niște vorbe în vânt? Sau spunea despre asta pe baza unor informații?”, a declarat fostul consilier.

Declarația invocată de Oleksii Arestovici și făcută de Andrzej Duda în data de 14 ianuarie venea în contextul eforturilor aliaților occidentali de a se pune de acord cu privire la furnizarea de armament greu Ucrainei, în special tancuri, în perspectiva unei noi ofensive terestre ruse.

„În următoarele săptămâni sau luni vom ști dacă Ucraina va supraviețui. Depinde de noi dacă Ucraina va rămâne parte integrantă a lumii libere și democratice”, afirma Duda.

Demisie la vârful administrației de la Kiev: „Am onoarea! Pe curând”

Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui de la Kiev, Kirilo Timoşenko, a anunţat că demisionează din funcţie. Potrivit RBC, Timoşenko şi-a publicat scrisoarea de demisie pe contul său de Telegram, într-un mesaj în care mulţumeşte președintelui Volodimir Zelenski, ucrainenilor și Forțelor Armate ale Ucrainei, notează Rador.

„Mulțumesc președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru încredere și oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut… Am onoarea! Pe curând. Cu stimă, Kirilo Timoşenko” – a scris acesta în mesajul său de pe Telegram.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat un decret de revocare a șefului adjunct al biroului președintelui Kyrylo Timoșenko. Acesta și-a anunțat demisia pe 23 ianuarie și a înaintat o cerere de demisie lui Zelenski.

Potrivit Ukrainska Pravda, el este de așteptat să fie înlocuit de Oleksiy Kuleba, actualul guvernator al Oblastului Kiev. Presa ucraineană a raportat anterior că Timoșenko urma să demisioneze împreună cu Oleh Tatarov, un alt șef adjunct de personal al lui Zelensky. Până acum, demisia lui Tatarov nu a fost confirmată.

Procurorul general adjunct al Ucrainei, revocat din funcție

Procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksi Simonenko, a fost revocat marți din funcție, a transmis Procuratura Generală. În declarația prin care se anunță înlăturarea sa nu se precizează niciun motiv pentru decizie, dar se arată că a fost „conform propriei dorințe”.

Tot în cursul acestei zile, șeful adjunct al Biroului Preşedintelui de la Kiev, Kirilo Timoşenko, a anunţat că demisionează din funcţie. Potrivit RBC, Timoşenko şi-a publicat scrisoarea de demisie pe contul său de Telegram, într-un mesaj în care mulţumeşte președintelui Volodimir Zelenski, ucrainenilor și Forțelor Armate ale Ucrainei, notează Rador.

Guvernul Ucrainei a demis guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporijjia, Kiev, Sumi şi Herson

Cabinetul de Miniștri de la Kiev a decis, marţi, revocarea din funcţii a șefilor de administraţii militare din cinci regiuni ale Ucrainei – transmite RBC. Potrivit deciziei guvernului ucrainean, este vorba despre guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (Valentin Reznicenko), Zaporijjia (Oleksandr Staruh), Kiev (Oleksi Kuleba), Sumi (Dmitro Jiviţki) şi Herson (Iaroslav Ianușevici).

Oficiali de rang înalt demisionează. Scandal uriaș de corupție cu armamentul pentru război

Mai mulţi oficiali ucraineni de rang înalt şi-au anunţat marţi demisia, în urma unui scandal de corupţie în aprovizionări ale armatei, primul scandal şi prima remaniere de această amploare de la începutul Războiului rus în Ucraina, relatează AFP. Între oficialii care au demisionat şi a căror plecare a fost acceptată imediat se află adjunctul ministrului Apărării Viaceslav Şapovalov, care era însărcinat cu susţinerea logistică a forţelor armate, adjunctul directorlui administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi adjunctul procurorului general Oleksii Sîmonenko.

„Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate”, plecarea lui Viaceslav Şapovalov „va permite păstrarea încrederii societăţii şi partenerilor internaţionali şi asigurarea obiectivităţii” eforturilor de a face lumină în acest scandal, dă asigurări într-un comunicat Ministerul ucrainean al Apărării.

Aceste anunţuri intervin după ce autorităţile l-au destituit pe adjunctul ministrului Infrastructurii Vasîl Lozînski – suspectat de faptul că a primit miră suma de 400.000 de dolari pentru a „facilita” achiziţionarea unor generatoare la preţuri umflate, în contextul în care Ucraina este afectată de întreruperi de electricitate în urma atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice.

Kirilo Tîmoşenko – unul dintre puţinii colaboratori ai preşedintelui Volodimi Zelenski aflaţi în funcţie de la alegerea fostului actor de comedie în 2019, care superviza proiectele de reconstruire a instalaţiilor avariate în atacuri ruseşti – a apărut în mai multe scandaluri – atât în timpul, cât şi înainte de invazia rusă a Ucrainei. În octombrie, el a fost acuzat de faptul că foloseşte o maşină de teren donată Ucrainei de către grupul american General Motors în scopuri umanitare. În urma acestor dezvăluiri, Kirilo Tîmoşenko a anunţat transferul vehicului către o zonă situată în apropierea liniei frontului.

Oleksii Sîmonenko a foat acuzat de către o influentă publicaţie ucraineană, Ukrainska Pravda, de faptul că a s-a dus recent în vacanţă în Spania, în contextul în care deplasărrile în străinătate – mai puţin în scopuri profesionale – sunt interzise bărbaţilor ucraineni aflaţi la vârsta la care pot lupta. Potrivit publicaţiei, el a plecat cu o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean, în compania unei gărzi de corp a acestuia.

Zelenski a anunţat luni seara că o serie de oficiali ucraineni urmau să plece din post.

Fost ministru adjunct din Ucraina, arestat preventiv

Fostul ministru adjunct al Infrastructurii, Dezvoltării Comunitare și Teritoriilor din Ucraina, Vasyl Lozinski, a fost arestat preventiv cu posibilitatea plății unei cauțiuni de 100 de milioane de grivne.

Marți, 24 ianuarie, judecătorul de instrucție al Înaltei Curți Anticorupție a satisfăcut pe deplin cererea detectivului NABU și a solicitat presupusului organizator acordarea de foloase ilegale protectorului ministrului Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii ca măsură preventivă sub formă de detenție cu alternativa cauțiunii în valoare de 100.000.472 UAH”, a precizat serviciul de presă al Înaltei Curți într-un comunicat, titrează presa de la Kiev. Fostul oficial a fost arestat preventiv în sala de judecată. Durata detenției este până pe 24 martie 2023 inclusiv.

Lozinski a fost reținut în timp ce primea mită în valoare de 400 de mii de dolari, transmit autoritățile de la Kiev. Vasili Lozinsky a fost demis ulterior din funcția de viceministru pentru dezvoltarea comunităților, teritoriilor și infrastructuri. Ministrul infrastructurii, Alexander Kubrakov, a făcut anunțul: „Angajații NABU și SAP au expus și au oprit activitățile unui grup infracțional organizat pentru deturnarea fondurilor bugetare. Grupul infracțional a inclus ministrul adjunct al dezvoltării comunităților, teritoriilor și infrastructurii din Ucraina”, a declarat Kubrakov.

Ministrul a spus că a fost reținut în timp ce primea mită în valoare de 400 de mii de dolari. „A primit aceste fonduri pentru asistență în încheierea contractelor de achiziție de echipamente și utilaje. Procesul penal a fost înregistrat în septembrie 2022″, a dezvăluit ulterior Kubrakov.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *