A fost paradă la Moscova, de 9 Mai, Ziua Victoriei. Putin: „Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar că nu va permite nimănui să o ameninţe, într-un discurs care marchează aniversarea a 79 de ani de la victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Pe măsură ce trupele ruse avansează împotriva forţelor Ucrainei susţinute de Occident, Putin a acuzat elitele occidentale „arogante” că au uitat rolul decisiv jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi că au alimentat conflictele din întreaga lume.
„Ştim la ce duce exacerbarea unor astfel de ambiţii. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală”, a spus Putin în Piaţa Roşie, după ce ministrul apărării Serghei Şoigu a trecut în revistă trupele, în timp ce o furtună de zăpadă biciuia imensa piaţă, scrie Reuters. „Dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt întotdeauna într-o stare de pregătire de luptă„, a adăugat locatarul de la Kremlin.
Putin a denunţat încercările „coloniştilor” occidentali de a „distorsiona” adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial prin dezmembrarea monumentelor soldaţilor sovietici şi prin punerea pe un piedestal a „trădătorilor şi complicilor” lui Hitler, relatează EFE. Totodată, Putin a insistat că, în schimb, Rusia nu a subestimat niciodată importanţa rolului aliaţilor occidentali în înfrângerea nazismului şi a amintit, de asemenea, de lupta Chinei împotriva imperialismului japonez.
„Nu vom uita niciodată lupta noastră comună şi tradiţiile pline de inspiraţie ale alianţei”, a subliniat el. După ce a cerut ţinerea unui minut de reculegere, Putin şi-a încheiat discursul cu cuvintele: „Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!”, oferind indiciul pentru ca mii de trupe să răspundă cu trei urale puternice.
Putin, care şi-a trimis armata să invadeze Ucraina în 2022, consideră războiul ca parte a unei lupte cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, încălcând ceea ce el consideră sfera de influenţă a Moscovei.
Ucraina şi Occidentul îl acuză pe Putin că este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperialist. Ei au promis că vor învinge Rusia, care controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, şi părţi din patru regiuni din estul Ucrainei. Rusia spune că aceste teritorii, cândva parte a imperiului rus, fac acum din nou parte din Rusia.
Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forţele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis şi steagul roşu sovietic a fost înălţat peste Reichstag în 1945.
Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01, pe 8 mai 1945, marcată drept „Ziua Victoriei în Europa” de către Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. La Moscova era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” a Uniunii Sovietice în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic din 1941-1945.
În ciuda vremii proaste, în condiţiile în care Moscova înregistrează unele dintre cele mai scăzute temperaturi pentru această perioadă a anului, minus 25 de grade Celsius, peste 9.000 de militari şi 70 de echipe de luptă participă la paradă care a început, conform tradiţiei, la ora locală 10:00 (07:00 GMT). Între militarii care defilează în Piaţa Roşie se numără şi trupe care au luptat în Ucraina în ceea ce Rusia numeşte „operaţiune militară specială”.
La paradă asistă lideri din şase foste republice sovietice, între care Belarus şi Kazahstan, liderul cubanez Miguel Diaz-Canel, precum şi conducători din Laos şi Guineea Bissau.
Parade similare urmau să aibă loc în peste 20 de oraşe ruse, cu toate că în mai multe oraşe situate în partea europeană a Rusiei, aproape de Ucraina, inclusiv peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, paradele au fost anulate din motive de securitate.
În ajun, Putin a felicitat fostele republici sovietice pentru victoria asupra naziştilor.
Putin i-a scris Maiei Sandu: „Este important să oprim orice încercare de a denatura sau de a uita istoria noastră comună”
Președintele rus Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitare liderilor mai multor țări, înclusiv și ai Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale din Rusia, mesajul lui Vladimir Putin este adresat liderilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud, precum și popoarelor din Georgia și Moldova, relatează Unimedia citat de stiripesurse.md.
În mesajul său, președintele Rusiei a subliniat că „trebuie să aducem un omagiu de profundă recunoștință și respect tuturor celor care, în anii grei de război, au luptat cu curaj pe front și au lucrat dezinteresat în spate, cu prețul unor sacrificii și greutăți colosale, aducând mult-aşteptata Victorie mai aproape”.
„Este important să oprim orice încercare de a denatura sau de a uita istoria noastră comună. Și, bineînțeles, să păstrăm cu grijă și să transmitem generațiilor următoare glorioasele tradiții de prietenie și asistență reciprocă care i-au ajutat pe tații și bunicii noștri să reziste cu onoare la încercări militare dificile și să zdrobească nazismul”, a menționat Putin.
Totodată, președintele rus și-a exprimat încrederea că legăturile de prietenie fraternă, formate în timpul Marelui Război, vor rămâne o bază de încredere pentru dezvoltarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre.
Adresându-se liderilor și cetățenilor țărilor străine, președintele Rusiei le-a transmis cuvinte de sinceră recunoştinţă veteranilor Marelui Război, urându-le sănătate, prosperitate, spirit bun și longevitate.
Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat că pe 9 mai Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, împreună cu alte formațiuni, vor sărbători „Ziua Victoriei”, marcată tradițional printr-un marș în capitală. Pe de altă parte, în aceeași zi, guvernarea vă organiza un eveniment dedicat „Zilei Europei”. „Nu înțeleg de ce încearcă, din nou, să ne pună pe baricade diferite”, a menționat ex-președintele.
Anul trecut, deputații Eugen Sinchevici și Natalia Davidovici au înregistrat un amendament prin care au stabilit că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.
Partidul Socialiștilor a condamnat intenția PAS de a modifica Ziua Victoriei, marcată pe 9 mai. „Înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, Partidul Socialiștilor a avertizat alegătorii că Sandu și PAS vor atenta la sărbătorirea Zilei Victoriei, marcată pe 9 mai, și vor încerca să anuleze această sărbătoare sfântă pentru noi toți. Cu regret, avertismentele noastre nu au fost zădarnice”, a spus formațiunea.
Totodată, PSRM a anunțat că inițiază audieri publice parlamentare privind proiectul de lege al PAS de anulare a marcării Zilei Victoriei pe 9 mai și stabilire a Zilei de comemorare şi reconciliere pe 8 mai. „Președintele Maia Sandu și partidul PAS tot mai des merg în contradicție cu poporul, datorită voturilor căruia au câștigat puterea în țară. Oamenii au crezut în promisiunile lor de a lupta împotriva corupției și de a ridica nivelul de trai al cetățenilor”, se menționează în comunicatul formațiunii.