A căzut cortina și s-au stins luminile, la SEAS 2024. Șimșensohn (Teatrul de Stat Constanța): „Cu toții am trecut prin momente de oboseală cruntă. Ne-au mobilizat foarte tare reacțiile spectatorilor” – VIDEO
Teatrul de Stat Constanța a organizat luni, 9 septembrie, la ora 12:00, la o conferință de presă prilejuită de încheierea celei de a treia ediții a „SEAS – STAGIUNEA ESTIVALĂ A ARTELOR SPECTACOLULUI, iulie – septembrie 2024”. Ediția din acest an a fost organizată de Teatrul de Stat Constanța, cu finanțarea Consiliului Județean Constanța, are ca partener principal Primăria Municipiului Constanța și ca sponsor principal – furnizorul de energie PPC, iar reprezentațiile au avut loc la Teatrul de Vară Soveja (în spatele City Mall), la Grădina Tomis din Parcul Arheologic din centrul orașului (pe Bulevardul Ferdinand), la Casa de Cultură a Sindicatelor (pe bd. Alexandru Lăpușneanu), la sala „Ovidiu” din incinta Hotelului Continental Forum (din Strada Mircea cel Bătrân), la BCR Youth Hub (pe faleza Cazinoului din Constanța) și la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (din strada Ion Lahovari nr. 2A).
În inima Constanței, acolo unde valurile Mării Negre își cântă neîncetat povestea, Festivalul de Teatru SEAS 2024 a transformat și anul acesta orașul într-un veritabil sanctuar al artei și emoțiilor. Festivalul a adus împreună artiști din toate colțurile lumii, oferind publicului o experiență teatrală de neuitat și, de la deschiderea festivă, unde luminile reflectoarelor au dansat pe fațadele clădirilor istorice, până la ultimele aplauze ale serii, fiecare moment a fost o celebrare a creativității și a pasiunii, așa cum a precizat la conferința de astăzi directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn:
„La deschiderea Stagiunii Estivale, am avut alături de noi pe reprezentanții autorităților – președintele Consiliului Județean, reprezentanți ai partenerilor oficiali, ai sponsorilor. Pe parcursul acestei Stagiuni, am dat mult prea multe interviuri și am încercat să evit o serie din ele, pentru că devenise cumva festivalul Șimșensohn… Și este necesară o imagine a ceea ce înseamnă echipa care construiește acest eveniment. Aici este doar o mică parte din ei, nu am reușit să îi aducem pe toți. Ei sunt oamenii SEAS, ca SEAS să se întâmple! (…) 60-70 de voluntari în festival, azi sunt 5 dintre ei. (…) Un lucru de care sunt foarte mândru, accesibilizarea pe care am făcut-o anul acesta și cred că am crescut foarte mult și la acest capitol. Au fost 7 spectacole cu accesibilizare încă din perioada stagiunii, veneau 5, 7, 10, 12 surdo-muți. Anul acesta au venit cam 35, iar la ultima reprezentație au început să vină din țară, de la Galați, București, ceea ce mie mi se pare minunat. Un alt proiect, un podcast al Stagiunii Estivale și am avut 11 episoade și cred că au avut peste 20.000 de vizualizări – actori, regizori, un compozitor, o soprană… (…) În cadrul SEAS, pentru al doilea an consecutiv, am avut o coproducție cu asociația lui Daniel Chirilă din Târgu Neamț, care a pornit cu un atelier de dramaturgie pentru adolescenți și l-am invitat la Constanța să prezinte spectacolele pe care le fac”, a spus Șimșensohn.
Publicul a fost martor la momente de o intensitate rar întâlnită, actorii reușind să transmită, prin jocul lor, emoții autentice care au rezonat adânc în sufletele celor prezenți. Fiecare replică, fiecare gest părea să spună o poveste, să dezvăluie o parte din misterul și frumusețea teatrului. Festivalul de Teatru SEAS 2024 nu a fost doar un eveniment cultural, ci și o experiență emoțională profundă, care a reușit să aducă împreună oameni din toate categoriile sociale, uniți de dragostea pentru artă. Într-o lume în continuă schimbare, festivalul a reamintit tuturor că teatrul rămâne un refugiu al emoțiilor și al poveștilor care ne definesc:
„Cred că și la această ediție cei mai mulți au fost constănțenii. (…) Noi tot timpul ne comparăm cu festivalurile mari și importante și vrem să ajungem foarte sus. Festivalul de la Sibiu – poate unul dintre cele mai mari din Europa, care durează 10 zile – doar din partea autorităților, are 21 de milioane. Sunt cifre oficiale. Noi am avut un buget de aproape 5 milioane care au însemnat 9 săptămâni de spectacole: SEAS, SeaStreet, Madrigal, tot! Îmi doresc ca anul viitor să reușim să creștem și ca să putem crește sper să avem un buget mai bun decât atât. Mulțumesc echipei de la CJ, de la președinte, Direcția de Cultură, Buget și care ne-au sprijinit cu organizarea. Mulțumesc și Primăriei, de unde nu am avut un sprijin financiar, dar a fost unul logistic. În cadrul festivalului s-au întâmplat destule lucruri și au fost alături de noi. Spectatorii prezenți – estimați și de Jandarmerie – au fost peste 80.000 de spectatori care au beneficiat de aceste evenimente. Peste 1.000 de invitați – actori, regizori, muzicanți, peformeri, scenografi; 12 locații din oraș au fost folosite”, a mai spus Șimșensohn.
Din vânzarea de bilete, festivalul a avut încasări de 700.000 de lei, aproape 20% din cheltuielile pentru organizare: „Știu că pare o sumă mare, raportată… Eu eram invidios pe cei de la Delfinariu, poate suma asta o fac în două weekenduri! Umplu 1.000 și ceva de locuri, de patru ori pe zi… Dar, pentru noi, spectacole de teatru în Constanța, mie mi se pare că anul acesta am stat foarte bine, este peste dublu față de anul trecut. Doar bilete vândute, nimic altceva. 140.000 de euro, aproape 20% din bugetul Stagiunii. (…) Ediția de anul acesta – cred foarte tare – că a fost un succes, pentru că succesul îl evaluezi comparând cu ce a fost înainte. Anul acesta am avut mult mai mulți spectatori, spectatori plătiitori, ceea ce înseamnă că începem să avem un obicei de consum cultural important despre care tot vorbesc, mulți oameni din toate păturilor sociale – mediul academic, zona mediului de afaceri, din presă – care au sprijinit și au apreciat acest eveniment. De foarte multe ori, cu toții am trecut prin momente de oboseală cruntă. Pare că suntem mulți. Nu, suntem foarte puțini față de volumul de muncă și am trecut prin niște momente de oboseală la limită, cât pe-aci să cedăm. Ce ne-a ținut pe linia de plutire și ne-a mobilizat foarte tare au fost reacțiile spectatorilor. Când vezi oameni fericiți, bucuroși, ne opresc pe stradă și ne mulțumesc…”, a mai spus directorul Teatrului de Stat Constanța.
Desigur, pe măsură ce cortina a căzut, iar luminile s-au stins, un singur gând a rămas în mintea tuturor: așteptarea cu nerăbdare a următoarei ediții, care va aduce, cu siguranță, noi povești și emoții de neuitat.