ZIUA MARINEI 2023 Iohannis, la Constanța: „România se bucură de cele mai solide garanţii de securitate. Recentele escaladări ale războiului reprezintă riscuri semnificative la adresa securității Mării Negre” – VIDEO

Mii de turişti şi constănţeni au participat, marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani, la manifestări fiind prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi, la Constanţa, la ceremoniile de Ziua Marinei despre importanţa marinarilor, în actualul context de securitate de la Marea Neagră, precizând că România se bucură ca membră NATO de cele mai solide garanţii de securitate. Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în Constanța, în discursul susținut de Ziua Marinei, că România va susține Ucraina „cât va fi necesar” și că va oferi Kievului atât sprijin politic cât și sprijin „practic multidimensional”.

Klaus Iohannis a subliniat importanța strategică a regiunii Mării Negre în contextul războiului din Ucraina.

Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.

Acesta a afirmat că „importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spaţiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, aşa cum a fost subliniată şi la Summitul recent al Alianţei Nord-Atlantice de la Vilnius”.

România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă. Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”, a mai transmis preşedintele Iohannis.

Aceasta afirmă că, astfel, „demonstrăm că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”.

„Le mulţumesc şi cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg pentru prezenţa lor în ţara noastră”, a adăugat şeful statului.

ARVE

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, în cadrul festivităţilor legate de Ziua Marinei, de la Constanţa, că alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB şi dă asigurări că vor menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vor întâmpina.

Înainte de toate aş vrea să-i salut pe toţi marinarii români, militari sau civili. Vă doresc tuturor numai bine şi mult succes în activitatea voastră! „La mulţi ani!”, în această zi sfântă de 15 august, Ziua Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni! Pe lângă importanţa sa istorică, Ziua Marinei Române mai are o semnificaţie simbolică aparte. Prin această sărbătoare marcăm rolul deosebit pe care România îl are în regiunea Mării Negre şi la gurile Dunării. Locul unde se deschide cea mai importantă cale de navigaţie dinspre Orient către inima Europei, a transmis premierul României.

Marcel Ciolacu a arătat în discurs că în ultimii ani, această poziţie a României a căpătat o semnificaţie din ce în ce mai importantă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea activităţilor comerciale sau a politicilor energetice ale Uniunii Europene, dar, mai ales, în privinţa poziţiei geostrategice esenţiale pentru Alianţa Nord-Atlantică din care facem parte.

„Aş spune că astăzi, la mai bine de un an şi jumătate de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanţă şi mai mare. Nu doar în ceea ce priveşte alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă. Ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina şi ca poziţie cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea Flancului Estic al Alianţei”, a subliniat şeful Executivului.

Premierul a mai spus că în toate aceste aspecte, Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul Nord-Atlantic.

„De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române, dar şi pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea naţională şi a întregii regiuni. În acest sens, după cum ştiţi, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”, a arătat premierul Marcel Ciolacu.

El a menţionat că, „pe de altă parte, ştie foarte bine că, oricât de mulţi bani ar aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziţiona prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forţelor Navale Române, obiectivele de securitate naţională şi euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuţia celui mai important factor, respectiv factorul uman”.

Nimic din ceea ce ne propunem să facem în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare. Marinarii români sunt cei care pun în mişcare toate aceste resurse şi le organizează în aşa-numita forţă navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare naţională. Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităţilor şi misiunilor pe care le îndepliniţi cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre şi ale Dunării sunt mai sigure. Datorită vouă, România şi întreaga regiune se bucură de acea stabilitate atât de necesară pentru dezvoltarea economică şi socială. Iar, pentru aceasta, nu doar în calitate de prim-ministru al României, ci, mai ales, în calitatea mea de cetăţean al acestei ţări, vă felicit, vă respect şi vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut! „La mulţi ani!” Şi mult succes în continuare!”, a spus premierul în finalul discursului.

ARVE

Mii de turişti şi constănţeni au participat, marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani. La manifestări şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Marinarii militari vor prezenta, cu acest prilej, exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

ziua marinei2

Festivitatea a început la ora 10.00, cu primirea oficialilor, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari.

„Zeul Neptun” și-a făcut apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale ”Vânjosul”, ”Vârtosul” şi ”Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023”.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele miltare participante au defilat prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

ARVE

Ziua de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, între orele 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia. De asemenea, la ora 22.45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu sunt invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.

ARVE
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *