Ziua Limbii Elene. Deputatul Zisopol, la Constanța: „Limba neo-greacă este limba tuturor limbilor! Am reușit să o introducem în toate școlile din România, ca limbă maternă și modernă” – VIDEO

Ziua Limbii Elene este sărbătorită în România la data de 9 februarie, din anul 2019. Sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradiţiilor, culturii şi limbii materne de către persoanele aparţinând acestei minorităţi etnice. Astfel, inițiatorul legii, președintele Uniunii Elene din România, deputatul prahovean Dragoș Gabriel Zisopol, face turul țării în această perioadă prin filialele Uniunii pentru a celebra limba neogreacă. Vineri, deputatul Zisopol a fost la Galați, iar sâmbătă la Constanța, urmând ca în acest weekend să participe și să prezideze mai multe evenimente dedicate Zilei Limbii Elene, la București.

elpis greci uniunea elena 2
elpis greci uniunea elena 1

La Constanța, parlamentarul prahovean a făcut o scurtă radiografie a activității sale în Legislativ, în domeniul cultural, subliniind faptul că diaspora greacă din România este prima din lume unde își studiază limba maternă și tot în România se organizează singura olimpiadă internațională de limbă neo-greacă:

Iniţiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparţinut lui Dragoş Gabriel Zisopol, preşedinte şi deputat al Uniunii Elene din România, care a amintit, în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro, că data de 9 februarie marchează comemorarea poetului naţional grec Dionysios Solomos şi a fost declarată Ziua mondială a limbii elene în anul 2017.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat la 29 mai 2018 şi de Camera Deputaţilor, for decizional, la 27 iunie 2018, Legea nr. 204/2018 fiind publicată în Monitorul Oficial la 25 iulie 2018.

În 2019, manifestările dedicate sărbătoririi în România a primei ediţii a Zilei Limbii Elene au avut loc la 9 februarie, în Sala de spectacole a Cercului Militar Naţional şi au cuprins alocuţiuni ale oficialităţilor invitate, conferinţa susţinută de prof. univ. dr. Dimitris Angelatos de la Universitatea “Kapodistrias” din Atena şi prelegerile ambasadorului Republicii Elene în România, Vassilis Papadopoulos, ale academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici şi ale prof. univ. dr. Tudor Dinu de la Universitatea Bucureşti, urmate de un concert de muzică de cameră pe versurile unor mari poeţi eleni, în interpretarea mezzosopranei Eirini Karagianni din Atena şi a Cvartetului “Chronos” al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti (la pian Cristina Ionescu). Programul concertului a aparţinut dirijorului Panagiotis Diamantis, director al Conservatorului “Ano Polis – Salonic”.

În 2020, Zilei Limbii Elene a fost marcată printr-o serie de evenimente organizate de Uniunea Elenă din România, printre acestea fiind sărbătorirea în Aula Academiei Române a Zilei Limbii Elene, prilej cu care a fost dezvelit bustul filantropului grec Evanghelie Zappa (1800-1865).

În 2021, conform site-ului www.uniunea-elena.ro, au fost organizate două evenimente, unul de Ziua Limbii Elene, la 8 februarie (online) şi celălalt, la 12 august, la Ambasada Greciei la Bucureşti, de Ziua internaţională a Limbii Greceşti. Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Limbii Elene, Academia Română şi Ambasada Greciei la Bucureşti au organizat în Aula Academiei Române, la 9 februarie 2022, evenimentul cu tema “Tetralog poetic greco-român”, o ediţie bilingvă cu selecţii din opera poeţilor Ana Blandiana, Ion Pop, Spyros Kokkinakis şi Antonis Fostieris. De asemenea, în perioada 8-11 septembrie 2022, la Bucureşti, Ministerul Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Uniunea Elenă din România au organizat cea de-a şaptea ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului, eveniment desfăşurat sub egida Ministerului Afacerilor Externe Elen – Secretariatul General al Diasporei Greceşti şi al Diplomaţiei Publice.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *