Zelenski DECAPITEAZĂ conducerea Serviciului de Securitate. Se lasă cu dosare penale

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a demis pe Volodimir Gorbenko, adjunctul șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei. Decretul nr. 506/2022 a fost publicat pe site-ul Biroului Președintelui.

Demiterea lui Gorbenko Vladimir Terentiyovych din funcția de șef adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei”, se arată în document. Gorbenko a fost numit șef adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei în noiembrie 2019, prin decretul președintelui.

De asemenea, președintele l-a demis pe Ruslan Grigorenko din funcția de șef al Departamentului SBU din regiunea Sumy, numindu-l pe Eduard Fedorov în această funcție. În plus, Zelenski l-a demis pe Volodimir Krasnyansky din funcția de șef al departamentului SBU din regiunea Dnipropetrovsk, numindu-l pe Serhiy Lysak în această funcție. Înainte de aceasta, Lysak a deținut o poziție similară în regiunea Zhytomyr și a fost demis printr-un decret separat. Regiunea Jitomyr a rămas fără liderul SBU. Rotația a avut loc în birourile SBU din regiunile Transcarpați și Poltava. Acum, Ivan Rudnițkii va conduce Serviciul de Securitate al Ucrainei în regiunea Poltava, iar Evhen Borzilov – în Transcarpatia.

Zelenski l-a numit, de asemenea, pe Oleksandr Kutsy în funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunea Harkov. Președintele a semnat un decret privind demiterea fostului șef al departamentului Roman Dudin în luna mai.

La 17 iulie, președintele Zelenski l-a îndepărtat pe Ivan Bakanov din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Zelesnki invoca în motivele sale suspiciuni de „trădare”: „O astfel de serie de infracțiuni împotriva bazelor securității naționale a statului și legăturile care au fost înregistrate între angajații agențiilor de aplicare a legii din Ucraina și serviciile speciale ale Rusiei ridică întrebări foarte serioase pentru liderii relevanți. Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a precizat Zelenski”, spunea Zelenski în motivele sale.

Ivan Bakanov a fost revocat din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în urmă cu două zile de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, o mutare care a surprins pe toată lumea.

Nu este exclus ca în perioada următoare Ivan Bukanov să aibă dosar penal. Asta dacă judecăm după ultima declarație a lui Fiodor Venislawsky, membru al Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Rada Supremă din Ucraina. Oficialul ucrainean nu exclude procedurile penale ca urmare a deciziilor de personal din SBU:

Fără îndoială, după efectuarea întregului audit, a unei anchete oficiale, este posibil ca o serie de alte decizii de personal care vor fi luate în aceste zile la cel mai înalt nivel să aibă probabil un fel de continuare sub forma procedurilor penale. În ceea ce privește activitățile liderilor individuali, inclusiv ale departamentelor regionale individuale din sudul Ucrainei, există o mulțime de întrebări și nu toți primim răspunsul care ar satisface din punct de vedere al argumentării, circumstanțelor etc. În acest moment, au existat multe plângeri împotriva activităților anumitor unități ale SBU și departamentelor regionale individuale, inclusiv a celor ale membrilor Comitetului. Am auzit conducerea SBU la ședința comisiei, întrebările pe care deputații le-au pus despre evenimentele din primele zile ale războiului și evenimentele din cele 4 luni de război, nu întotdeauna răspunsurile au fost cele care i-au mulțumit pe deputații poporului”, a spus Venislawsky, citat de Ukrinform.

Într-un mesaj video, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că auditul de personal din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei este în curs de desfășurare, iar „problema” concedierii a 28 de funcționari în legătură cu rezultatele nesatisfăcătoare ale muncii este în curs de soluționare. Bakanov, fostul șef al SBU, a fost suspendat de Zelensky în temeiul articolului 47 din Carta disciplinară a Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta prevede neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor oficiale care au provocat victime umane, alte consecințe grave sau au creat o amenințare de apariție a unor astfel de consecințe.

Potrivit Strana.ua, Oleg Kulinich, fostul șef al SBU din Crimeea, care a fost reținut la 16 iulie, era un apropiat al lui Bakanov și era asistentul acestuia în momentul arestării. Potrivit surselor portalului, Bakanov nu era la curent cu pregătirea operațiunii de reținere a lui Kulinici, la acțiunile operative participând șeful adjunct al SBU, Vasili Malyuk.

Potrivit unor surse din Ukrainska Pravda și RBC Ucraina, fostul șef al SBU din Crimeea este suspectat de trădare (articolul 111 din Codul penal al Ucrainei, acesta poate fi condamnat la 15 ani de închisoare). El a condus departamentul regional al serviciilor speciale din octombrie 2020, la 2 martie anul acesta, Zelensky l-a concediat. Ivan Bakanov este prietenul lui Zelenski de multă vreme. Acesta i-a condus în trecut compania de divertisment și apoi campania prezidențială.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *