Zeci de arestări și proteste violente în Franța după ce Guvernul lui Macron a trecut de moțiunea de cenzură – VIDEO

Zeci de persoane au fost arestate în Franţa după proteste sporadice izbucnite la câteva ore după ce guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a supravieţuit, cu un scor strâns, unei moţiuni de cenzură în parlament în legătură cu profund nepopulara reformă a pensiilor, transmite Reuters, citat de AGERPRES. Dacă moţiunea ar fi trecut, guvernul ar fi fost demis şi s-ar fi pus capăt legii prin care vârsta de pensionare creşte de la 62 la 64 de ani.

Furia nu s-a domolit însă: protestatari au ieşit în stradă în multe oraşe, deputaţi din opoziţie au promis să forţeze retragerea reformei şi sindicatele pregătesc o zi de mobilizare naţională joi. Pe unele din celebrele bulevarde din centrul Parisului, pompierii s-au luptat să stingă grămezile de gunoi, rămase nestrânse de mai multe zile din cauza grevelor şi cărora protestatarii le-au dat foc. Ceea ce poate îngrijora executivul este numărul mare de tineri participanţi la demonstraţii.

https://www.youtube.com/watch?v=r2ZH8N8pKKw
https://www.youtube.com/watch?v=p_Gty8qYAVU

Imagini televizate au arătat poliţişti recurgând la gaze lacrimogene şi şarjând protestatari în mai multe oraşe. Aceasta l-a determinat pe raportorul special al PNU pentru libertatea de asociere, Clément Voule, să scrie pe Twitter că poliţia ar trebui să evite folosirea forţei excesive.

Votul la moţiunea de cenzură a fost mai strâns decât se anticipa: 278 de parlamentari au sprijinit-o, cu doar nouă mai puţini decât era necesar pentru a fi adoptată. Oponenţii reformei pensiilor spun că scorul arată că decizia lui Macron de a ocoli votul parlamentar prin asumarea răspunderii guvernului i-a subminat deja agenda reformistă şi i-a slăbit conducerea.

Toate privirile sunt întoarse acum spre preşedinte, care, potrivit radioului France Info, urmează să se adreseze miercuri naţiunii de la ora locală 13:00 (12:00 GMT) la posturile de televiziune TF1 şi France 2. Macron va avea discuţii marţi cu prim-ministrul Elisabeth Borne, cu şefii celor două camere legislative şi cu parlamentari din tabăra sa, în încercarea de a găsi o ieşire din criza politică. Chestiunea crucială din următoarele zile va fi dacă Macron va păstra executivul actual, chiar dacă potenţiala paralizie din parlament va complica guvernarea.

Nimic nu este rezolvat şi totul în ţară continuă astfel încât reforma să fie retrasă“, a spus Mathilde Panot, şefa grupului parlamentar al partidului La France Insoumise, stânga radicală.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *