Xi Jinping și Vladimir Putin au gustat vin de la Marea Neagră. Din negocierile celor doi șefi de state: Relația strategică a Chinei cu Rusia este „o prioritate”
Șapte feluri de mâncare, așa s-au pregătit autoritățile de la Moscova pentru întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, relatează TASS. În meniu a mai fost inclusă supa de sturion cu plăcintă și șerbet de rodii. La felul principal cei doi au primit carne de căprioară cu sos de cireșe şi somon alb siberian, pescuit din fluviul Peciora, cu garnitură de legume. La desert a fost servit un tort Pavlova. La final cei doi lideri au degustat vinuri făcute într-o podgorie de la malul Mării Negre, în anul 2020.
„Astăzi am fost bucuros că aţi putut găsi timp pentru a veni seara să avem o discuţie calmă, despre toate problemele de interes, într-o atmosferă prietenească şi informală“, a spus Vladimir Putin omologului său, la plecare, potrivit agenţiei de presă de stat din Rusia.
Potrivit agenţiei de presă Ria-Novosti, Putin şi-a însoţit oaspetele în afara Kremlinului. Marţi au avut loc mai multe discuţii oficiale odată cu semnarea unor acorduri de consolidare a cooperării ruso-chineze.
Vladimir Putin, invitat de Xi Jinping să viziteze China
Xi Jinping spune că l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China în acest an. De asemenea, liderul chinez l-a invitat pe premierul rus Mihail Mişustin să viziteze China cât mai curând posibil și a cerut intensificarea activității mecanismelor interguvernamentale ale celor două țări, relatează presa rusă.
„Ieri l-am invitat pe președintele Putin să viziteze China într-un moment convenabil pentru el în acest an. Începând din acest an vom găzdui cel de-al treilea forum internațional la nivel înalt în cadrul “O centură, un drum”, a declarat Xi Jinping în timpul unei întâlniri cu premierul rus Mihail Mișustin.
El a amintit că Putin „a luat parte la precedentele două forumuri”. „Inițiativa Belt and Road este un subiect important al cooperării noastre cu Rusia, așa că îl invit cu siguranță pe președintele Putin să ia parte la acest forum”, a declarat președintele chinez.
Preşedintele chinez Xi Jinping a afişat marţi în Rusia, în a doua zi a vizitei sale de stat, „prioritatea“ pe care o acordă relaţiilor „strategice“ între Moscova şi Beijing, două „mari puteri“, declarând că l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin să efectueze o vizită în China în cursul acestui an, semn al legăturilor ce unesc cele două ţări pe fondul tensiunilor cu Occidentul, relatează AFP şi EFE, conform AGERPRES.
Deplasarea sa la Moscova răspunde unei „logici istorice“ a spus Xi, căci „suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile“, a adăugat el.
„Ieri (luni), l-am invitat pe preşedintele Putin să vină în China anul acesta, într-un moment convenabil pentru el, căci China va găzdui anul acesta cel de-al treilea forum internaţional în cadrul Iniţiativei Belt and Road“ (fostul Drum al Mătăsii), a declarat Xi, potrivit agenţiei oficiale de presă TASS, în cursul unei întâlniri cu premierul rus Mihail Mişustin.
„Premierul Li Qiang va continua să acorde prioritate parteneriatului strategic global între China şi Rusia“, a subliniat preşedintele chinez în cursul acestei întâlniri cu şeful guvernului rus, în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Rusia, invitându-l de asemenea pe Mişustin să viziteze China „cât mai curând posibil”.
Xi a sosit la sediul guvernului rus, cunoscut sub numele de Casa Albă, înainte de a se deplasa la Kremlin pentru a se întâlni din nou cu Vladimir Putin şi cu delegaţiile celor doi lideri, notează EFE. Xi şi Mişustin şi-au strâns mâna în semn de salut şi au pozat în faţa drapelelor Chinei şi Rusiei pentru fotografia de protocol.
„În primul rând, aş dori să vă felicit pentru realegerea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al Republicii Populare Chineze. Şi aş dori să vă mulţumesc sincer pentru marea atenţie personală pe care o acordaţi dezvoltării prieteniei şi parteneriatului dintre Rusia şi China“, a declarat premierul rus, adresându-se şefului statului chinez. Premierul rus a subliniat, de asemenea, importanţa primei vizite externe a lui Xi în Rusia după realegerea sa în funcţie. „Acest lucru demonstrează natura specială a relaţiilor ruso-chineze, care intră într-o nouă eră“, a subliniat el.
Mişustin s-a declarat convins că în cadrul discuţiilor dintre Putin şi Xi se va ajunge la acorduri importante între cele două ţări. „Sunt planificate decizii importante privind dezvoltarea cooperării ruso-chineze pe termen mediu până în 2030“, a menţionat premierul rus, dând asigurări că ambele guverne vor lucra în mod coordonat la punerea în aplicare a acordurilor la care se va ajunge la cel mai înalt nivel.
„Rusia este sincer interesată în consolidarea şi mai mult a asocierii noastre cuprinzătoare şi a angajamentului strategic cu China. Relaţiile noastre se află la cel mai înalt nivel din întreaga istorie de multe secole şi influenţează formarea agendei globale, în logica multipolarităţii’, a afirmat Mişustin, precizând că majoritatea membrilor guvernului rus participă la întâlnirea cu Xi de marţi.
„Coordonarea activităţii noastre comune este asigurată de mecanismul reuniunilor periodice dintre şefii de guvern din Rusia şi China. Acesta este un format unic care include cinci comisii interguvernamentale şi peste 80 de subcomisii şi grupuri de lucru“, a subliniat el.
Portofoliul de investiţii al Comisiei interguvernamentale ruso-chineze pentru cooperare în domeniul investiţiilor cuprinde 79 de proiecte în valoare de peste 165 de miliarde de dolari, a adăugat premierul rus. De asemenea, Mişustin s-a arătat încrezător că Rusia şi China vor aduce schimburile comerciale la 200 de miliarde de dolari încă din acest an, şi nu în 2024, aşa cum era planificat. Anul trecut, schimburile comerciale între cele două ţări a crescut cu aproape o treime, ajungând la aproape 190 de miliarde de dolari. Premierul rus a subliniat că, în pofida situaţiei externe nefavorabile, a turbulenţelor de pe pieţele globale şi a numărului mare de sancţiuni occidentale, cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi China se dezvoltă cu succes.
Chiar dacă China încearcă să se erijeze ca mediator în Ucraina, Occidentul consideră că Beijingul sprijină prea mult Moscova pentru a fi credibil. Washingtonul acuză chiar autorităţile chineze că intenţionează să furnizeze arme Rusiei, lucru negat de acestea. Occidentul mai consideră că Beijingul s-ar putea inspira din atacul rusesc asupra Ucrainei pentru a prelua controlul Taiwanului, notează AFP.
Planul de pace al Chinei, pe placul lui Putin
Multe puncte din planul de pace al Chinei referitor la Ucraina pot fi luate ca bază pentru o înţelegere atunci când Occidentul şi Kievul vor vrea să discute despre asta, dar deocamdată o astfel de disponibilitate nu există, a declarat Vladimir Putin marţi, în urma discuţiilor cu liderul chinez Xi Jinping, relatează TASS, potrivit news.ro.
„Credem că multe dintre prevederile planului de pace prezentat de China sunt în concordanţă cu abordările Rusiei şi pot fi luate ca bază pentru o soluţionare paşnică atunci când Occidentul şi Kievul vor fi pregătiţi pentru aceasta”, a declarat şeful statului rus. El a precizat însă că „până în prezent nu a existat o astfel de disponibilitate” care să fi fost sesizată de Rusia.
Putin a declarat că el şi Xi „au petrecut mult timp” şi „au acordat multă atenţie” discutării planului Beijingului de a pune capăt conflictului din Ucraina. Liderul rus a descris discuţiile cu omologul său chinez ca fiind „reuşite şi constructive” şi a declarat că acestea au arătat că Beijingul este în mod clar acum cel mai important partener economic al Moscovei.
La rândul său, vorbind la conferinţa de presă comună cu Putin, Xi Jinping a spus că Beijingul are o „poziţie imparţială” în conflictul din Ucraina şi susţine pacea şi dialogul. Xi, care a vorbit prin intermediul unui translator, a declarat că discuţiile cu Putin au fost „deschise şi prietenoase”.
Cei doi lideri au subliniat că „dialogul responsabil” este cel mai bun mod de a rezolva în mod constant criza ucraineană, a relatat, la rândul său, presa de stat chineză, potrivit The Guardian.
Partea rusă şi-a reafirmat angajamentul de a relua discuţiile de pace cât mai curând posibil, a scris presa de la Beijing. Cele două părţi au subliniat că, pentru a rezolva criza ucraineană, trebuie respectate „preocupările legitime de securitate” ale tuturor ţărilor şi trebuie evitată confruntarea între tabere, a relatat presa de stat de la Beijing.