Xi Jinping se întâlnește cu Vladimir Putin, în prima sa vizită în Rusia de la începutul războiului

Președintele Chinei, Xi Jinping, va călători săptămâna viitoare la Moscova pentru a se întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, în prima sa vizită în Rusia după momentul 24 februarie 2022, când Kremlinul a lansat o invazie devastatoare asupra Ucrainei, relatează CNN. Vizita ar putea fi interpretată drept un semnal ferm de susținere în capitalele occidentale, acolo unde liderii au devenit tot mai îngrijorați de aprofundarea parteneriatului dintre China și Rusia. Va fi, totodată, prima călătorie externă a lui Xi după ce și-a asigurat al treilea mandat prezidențial în China.

Despre întâlnirea dintre Xi și Putin au vorbit vineri atât Bejingul, cât și Kremlinul. Ministerul chinez al afacerilor externe a menționat că vizita va avea loc în perioada 20-22 martie și a confirmat că războiul din Ucraina va fi un punct central al discuțiilor.

Propunerea Chinei se reduce la o frază, aceea de a îndemna la pace și a promova discuțiile”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbin.

În schimb, Kremlinul a spus că Xi și Putin vor discuta despre aprofundarea relațiilor și a cooperării strategice dintre Rusia și China.

Este planificat și un schimb de opinii în contextul aprofundării ruso-chineze în arena internațională”, a adăugat partea rusă. „Vor fi semnate un număr de documente bilaterale importante”, a mai spus Moscova.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *