Vouchere de vacanţă 2023. Bani mai mulţi pentru bugetari, tichete și pentru privaţi

Ministerul Muncii a supus dezbaterii publice proiectul HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. De la 1 ianuarie, este propus un salariu de 3.000 de lei, reprezentând o creştere de 17,6 % , faţă de luna decembrie 2022. Majorarea atrage după sine şi creşterea amenzilor, dar aduce şi alte multe beneficii. Dacă, anul acesta, voucherele de vacanță pentru salariații de la stat au avut o valoare de 2.550, aceasta va fi mai mare de la 1 ianuarie. De la 2.550 de lei, cât a fost valoarea unui voucher de vacanță în 2022, anul viitor se va ajunge la 3.000de lei brut, în conformitate cu noul salariu minim pe economie. În plus, la această sumă se va aplica un impozit de 10%.

Ministerul Muncii a pus deja în dezbatere publicăm proiectul HG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Așadar, valoarea tichetelor de vacanță se va raporta la perioada lucrată, situaţia fiind similară pentru toţi bugetarii dacă se va majora salariul minim de la 1 ianuarie 2023. În 2023,  valoarea voucherelor de vacanță crește la 3000 de lei, în conformitate cu salariul minim pe economie, potrivit autorităților. Astfel, dacă un angajat a lucrat șase luni, va primi 1500 de lei, iar dacă a lucrat trei vor primi 750 de lei. Sindicatele din Federația Națională Mine Energie și cei din Federația Națională „Univers” au solicitat printr-o adresă un adaos de 450 de lei pentru fiecare salariat al Complexului Energetic Oltenia, pentru a contracara efectele creșterii salariului minim pe economie.

Vouchere de vacanţă 2023  și pentru angajații din sectorul privat

Angajații din sectorul privat vor putea primi vouchere din bugetele firmelor la care lucrează, pe când voucherele pentru angajații la stat, din bugetul public. Totodată, există însă unele avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea se numără, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. Mai mult, sunt scutite de la plata contribuţiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparaţie cu angajaţii din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanţă. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic şi social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată creşte atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a precizat ministrul Constantin-Daniel Cadariu.

Așadar, voucherele de vacanţă pot fi acordate şi salariaţilor din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Voucherele de vacanţă primite de salariaţi pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate şi alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Vouchere de vacanţă 2023. Bani mai mulţi pentru bugetari, tichete și pentru privaţi

  • marți, 22 noiembrie 2022 la 11:02
    Legătură permanentă

    cred ca sunteti in eroare.Daca cercetati mai atent o sa vedeti ca, in 2022, angajatii de stat au incasat vouchere de vacanta in limita a 1400 lei (exista legislatie in acest sens)!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *