Vot pentru reducerea birocraţiei în cazul energiei din resurse regenerabile: Se vor putea emite autorizaţii de construire şi fără documentaţii de amenajare a teritoriului

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, precum şi pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii care reduce birocraţia în cazul proiectelor de producere a energiei electrice din resurse regenerabile.

„După intrarea în vigoare, se vor putea emite autorizaţii de construire şi fără documentaţii de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate, pentru lucrări de construire a capacităţilor de producere a energiei electrice şi a hidrogenului din surse regenerabile situate în intravilanul şi extravilanul localităţilor”, spune Varga Glad, deputat PNL.

„Vot final de adoptare în şedinţa de astăzi a Camerei Deputaţilor pentru propunerea legislativă pe care am iniţiat-o alături de colegii mei din PNL în vederea reducerii birocraţiei în cazul proiectelor de producere a energiei electrice din resurse regenerabile! După intrarea în vigoare, se vor putea emite autorizaţii de construire şi fără documentaţii de amenajare a teritoriului şi de urbanism aprobate, pentru lucrări de construire a capacităţilor de producere a energiei electrice şi a hidrogenului din surse regenerabile situate în intravilanul şi extravilanul localităţilor”, a transmis Varga Glad, deputat PNL, după votul din plen.

El arată că reducerea costurilor pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte, accelerarea procesului de autorizare şi, implicit, diminuarea termenelor de implementare, promovarea energiei regenerabile şi îmbunătăţirea accesului la energie se numără printre beneficiile vizate de această modificare legislativă.

Proiectul prevede că în măsura în care lucrările de construcţii vizează realizarea mai multor obiective de investiţii pe acelaşi teren, la cererea expresă a solicitantului, se poate emite câte o autorizaţie de construire pentru fiecare obiectiv de investiţii, în baza aceluiaşi certificat de urbanism obţinut pentru terenul aferent, cu condiţia delimitării acestor obiective în documentaţia tehnică menţionată la alin.(1) lit.c). Certificatul de urbanism se emite pentru un anumit imobil (teren) şi are caracter pur informativ – nu generează drepturi şi obligaţii în sarcina beneficiarului, prin urmare nu poate impune acestuia să obţină o singură autorizaţie sau mai multe, acesta fiind liber să autorizeze separat sau etapizat fiecare obiectiv.

Clarificarea este necesară şi pentru a uniformiza practica neunitară la nivelul autorităţilor publice locale, emitente ale autorizaţiilor de construire, arată iniţiatorii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *