Vin japonezii! Mari corporații vor să investească „trilioane de yeni” în România în producția de „hidrogen albastru”

hidrogen

Japonia și România intenționează să investească în comun „trilioane de yeni” în proiecte de decarbonizare, iar electricitatea produsă din surse regenerabile să fie utilizată inclusiv la export în Ucraina, susține publicația niponă Nikkei, conform profit.ro. Suma pare exagerată, însă ziariștii niponi susțin că autoritățile de la Tokyo și București sunt pregătite să prezinte public o declarație comună care „să precizeze amploarea ajutorului energetic pentru Ucraina și crearea unui cadru pentru investițiile ecologice în România”.

În acest sens, oficiali guvernamentali japonezi vor vizita România însoțiți de o delegație de reprezentanți ai unor corporații nipone precum Hitachi, Eneos Holdings și IHI. Printre proiectele vizate a fi finanțate se numără, potrivit jurnaliștilor japonezi, sisteme hidroelectrice Itochu și cele de energie care combină generarea de energie solară și pilele de combustibil ale grupului Panasonic.

Aproape 40% din electricitatea pe care o consumă România provine din gaze naturale, cărbune și petrol, precizează publicația niponă. La cererea UE, România și-a stabilit un obiectiv de a reduce treptat utilizarea combustibililor fosili până în 2032. Importul de tehnologie este considerat ca ca fiind esențial pentru a îndeplini acest obiectiv. Astfel, Japonia va lua în considerare furnizarea nu numai de echipamente pentru producerea hidrogenului din gaze naturale, ci și de tehnologii de colectare și stocare a emisiilor de dioxid de carbon, ceea ce ar duce la producerea de hidrogen albastru. De asemenea, poate propune tehnologii pentru modificarea centralelor electrice pe gaz natural existente pentru a permite utilizarea hidrogenului drept combustibil.

Fondul Uniunii Europene care sprijină implementarea tehnologiilor inovatoare de decarbonizare este văzut ca o sursă promițătoare de finanțare a proiectelor româno-nipone. Jurnaliștii japonezi amintesc și faptul că România produce anual 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale și că, probabil în acest an, va depăși Olanda, devenind cel mai mare producător de gaze din UE.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *