VIDEO INCENDIU VIOLENT la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța – Mai mulți MORȚI – S-a activat PLANUL ROȘU! UPDATE

|
spital 1 scaled

UPDATE 12:15

Specialiștii din cadrul Direcției de Investigații Criminale și ai Institutului Național de Criminalistică vor ancheta cauzele producerii incendiului de la ATI Constanța. Deja, în această speță, o anchetă a fost deschisă de procurorii Constanța.

9 oameni au murit în incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Un dosar penal a fost deschis pentru ucidere din culpă. Dosarul penal a fost deschis pentru ucidere din culpă la Parchetul Tribunalului Constanța. Incendiul s-a manifestat în secția ATI cu pacienți COVID. Sunt 9 pacienți decedați, conform DSU. Întregul spital a fost evacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 10:55. Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților.

UPDATE 11:55

Premierul Florin Cîțu i-a solicitat vineri secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde a avut loc un incendiu și mai mulți pacienți au murit, pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme, a anunțat Guvernul. O celula de criză a fost activată vineri la nivelul MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

Autorităţile au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului izbucnit, vineri, la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. O echipă de cercetare se află la faţa locului, investigaţia fiind coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

UPDATE 11:50

Conform unui raport asupra problemelor din spitale realizat după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța au fost descoperite mai multe nereguli la instalațiile de semnalizare și la cele electrice. Conform raportului, în spital nu funcționau instalatiile de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice nu erau verificate periodic cu personal atestat. Raportul mai aăta că instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

spital2

În ansamblu, raportul arăta că 28% dintre spitale nu au rezervor de apă pentru incendii; 71% din saloanele de terapie intensivă nu au sistem de ventilație mecanică prin exhaustare; 60% din saloanele de terapie intensivă nu au sisteme de tratarea aerului cu 3 trepte de filtre HEPA; 71% din secțile de ATI controlate nu se asigură distanțele între paturi (de 2, 5 m); doar 40% din secțile ATI respectă asigurarea normativului de medici pe timpul efectuării unei garzi; la 56% dintre paturi nu sunt amplasate cel puțin 12 prize pe ambele părți ale patului. După incendiul Spitalul Județean din Piatra Neamţ, în care 12 pacienţi au murit, Inspecţia sanitară de stat a făcut controale în secţiile ATI din spitalele publice şi private. Controalele au început pe 17 noiembrie, iar o serie de rezultate au fost anunțate la jumătatea lunii decembrie.

UPDATE 11:45

Reprezentanții ISU Constanța au declarat, vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde 9 pacienți au murit, că incendiul a fost lichidat de pompieri.

Primul apel l-am primit în jurul orei 09.48. Am fost anutati ca la parterul spitalului este un incendiu. S-a instalat un spital mobil in curtea spitalului. Nu se stie cauza, se va stabili ulterior. Incendiul a fost lichidat in jurul orei 10.55”, a declarat un oficial ISU.

Ministrul interimar al Sănății, Cseke Attila, susține că măsurile medicale impuse de instituția pe care o conduce au fost respectate la spitalul din Constanța.

Nu pot să confirm un număr, dar confirm că sunt morți. ISU o să confirme după intervenție. Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru preluarea pacienților. Pot să vă spun că m-am uitat asupra acestui spital că pe planul de conformare pe partea medicală MS a discpus două măsuri: ambele sunt realizate în august 2021. Din punct de vedere medical măsurile au efectuate. E vorba de compartimentul de ATI care nu avea ceva aparate. Aici informația exactă e deținută de ISU și ei vor comunica oficial pe partea de incendii. Eu pot să vă spun ce mi-am propus: la fiecare județ să fie managerii pregătiți pentru prevenirea incendiilor. Nu am informații să fie de la managerul de spital că sunt probleme”, a spus Attila la Digi24.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. S-a activat planul roșu de intervenție. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum. Incendiul a izbucnit la secția ATI. Pacienți COVID sunt evacuați inclusiv pe ferestre și sunt transportați pe tărgi și în scaune cu rotile în afara spitalului. În ambulanțe se încarcă butelii de oxigen pentru aceștia.

spital1
ARVE

O persoană a fost resuscitată în curtea spitalului. ISU Constanța confirmă decese în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Neoficial, au fost raportați 9 pacienți morți, la ora 11:00. Și prefectul de Constanța, Silviu Coșa, a confirmat primele decese:

ARVE

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a ajuns vineri la spitalul de boli infecțioase unde a izbucnit un incendiu. La momentul respectiv, erau 4 morți confirmați, toți de la secția ATI COVID. Peste 50 de pacienți sunt evacuați și duși la spitalul militar și la spitalul județean. La fața locului au fost chemate 40 de ambulanțe și mașini de pompieri și din Ialomița și Călărași.

Mihai Lupu de la CJC, praf și pulbere! Nu sunt victime

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, susținea, în urmă cu puțin timp, că nu sunt victime la incendiul de la spitalul din Constanța. Incendiul se manifestă violent, iar pacienții sunt evacuați de medici și pompieri.

Spitalul nu este în subordinea Consiliului Județean Constanța, dar asta nu înseamnă că nu suntem în colaborare cu cei de la Primărie. Din ce știu nu sunt victime și nu sunt răniți. Nu am informații exacte în momentul de față. Sunt în legătură cu managerul spitalului. A fost activat planul A. Spitalul este vechi, de aproximativ 60 de ani. O să mai avem astfel de probleme”, a spus Lupu la Digi24.

spital 1

Nu știm dacă pacienții vor fi transferați la București, depinde de cât de grav sunt. Toate instalațiile sunt foarte vechi, noi am dispus verificări. Cu astfel de probleme o să ne mai întâlnim. S-au schimbat o parte din instalații”, a mai punctat Lupu.

113 pacienți erau internați în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, din care 10 în ATI.

spital 2

Ministerul Sănătății a anunțat, referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, vineri dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean de Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitățile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.

spital 3

PLANUL ROȘU!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” a fost solicitat să intervină în municipiul Constanța la Spitalul de Boli Infecțioase. A fost activat planul roșu. Medicii ajută la evacuarea pacienților. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum. Conform primelor informații, este vorba despre un incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase, la secția de ATI. La fața locului, au fost trimise mai multe echipaje SAJ și SMURD.

Incendiul de la spitalul din Constanța se manifestă violent, iar pompierii se văd nevoiți să își cheme în ajutor colegii din alte județe. Intervin în acest fel pompieri din Călărași și Ialomița. De la ISU GALAȚI acționează în sprijin 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *