VIDEO Funeraliile reginei Elisabeta a II-a: Sicriul suveranei a fost coborât în cripta regală. Arhiepiscopul de Canterbury: „Moartea este ușa spre glorie”

O lume întreagă și-a luat luni adio de la Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii. Procesiunea care a dus luni sicriul reginei Elisabeta a II-a la Abaţia Westminster pentru funeraliile de stat ale suveranei Regatului Unit, apoi la Castelul Windsor pentru înhumarea sa, se înscrie în linia tradiţiei monarhiei britanice, informează AFP.

Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a, a fost coborât luni în cripta „Royal Vault” din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depozitat şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină. La slujba de înmormântare de la Capela St George din Castelul Windsor, oficiată de decanul de Windsor, David Coney, au participat aproximativ 800 de invitaţi.

elisabeta 1

Un atelaj tras de marinari din Royal Navy

Marinari din Royal Navy au tras cu ajutorul unor frânghii atelajul montat pe un afet de tun care a transportat sicriul reginei britanice, în timp ce alţii, aproximativ 142 în total, s-au aflat în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea. Această tradiţie datează de la funeraliile reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Caii care ar fi trebuit să tragă afetul de tun, ce avea o greutate de peste două tone, s-au speriat şi au intrat în panică, ameninţând să răstoarne sicriul. Prinţul Louis de Battenberg, căpitan în Royal Navy, a sugerat atunci noului rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tracţiune să fie înlocuite cu soldaţi. Nouă ani mai târziu, la moartea regelui Edward al VII-lea, acelaşi dispozitiv a fost pus în aplicare, devenind de atunci un nou ritual esenţial în cadrul funeraliilor regale şi naţionale.

Purtătorii de sicriu

Opt soldaţi din Batalionul I din cadrul Queen’s Company Grenadiers Guards au avut dificila sarcină de a purta sicriul reginei din Westminster Hall până la afetul de tun, apoi de a-l transporta în interiorul Abaţiei Westminster după încheierea procesiunii. Acest regiment este unul dintre cele cinci regimente de infanterie care asigură paza reşedinţei suveranului şi reprezintă, totodată, una dintre cele mai vechi unităţi din armata Regatului Unit. Uniforma membrilor săi, uşor de recunoscut datorită căciulii înalte confecţionate din blană de urs, a fost preluată de grenadierii britanici de la garda imperială a lui Napoleon, învins la Waterloo. Aceşti soldaţi au fost însoţiţi de agenţi din Serviciul de cavalerie al reginei.

Regimente onorate

Trei regimente au fost onorate în mod special în timpul procesiunii, urmând să defileze foarte aproape de sicriul reginei Elisabeta a II-a. Yeomen of the Guard, cel mai vechi corp militar al armatei britanice, înfiinţat în 1485, şi Honourable Corps of Gentlemen at Arms sunt două vechi unităţi ale gărzilor de corp ale monarhului, de acum incluse într-un rol ceremonial. Militarii din prima unitate poartă în continuare uniforma roşie şi aurie din perioada dinastiei Tudorilor (secolul al XVI-lea). Printre misiunile lor emblematice se numără în continuare ceremonia de verificare a subsolului Parlamentului de la Londra înainte de discursul pronunţat în fiecare an de către suveran pentru a marca deschiderea unei noi sesiuni parlamentare. Ei comemorează prin acest ritual Complotul Prafului de Puşcă, o tentativă ratată de asasinat îndreptată împotriva regelui Iacob I şi a Parlamentului în 1605. Ei au fost urmaţi de membri din Royal Company of Archers, care au fost şi gărzile de corp ale reginei Elisabeta a II-a în perioada în care suverana s-a aflat în Scoţia.

Detaşamente din alte regimente britanice şi din Commonwealth, organizaţia al cărei comandant-şef a fost Elisabeta a II-a, s-au alăturat cortegiului funerar care va transporta sicriul suveranei din Abaţia Westminster până la Arcul Wellington.

Casa regală a suveranei Elisabeta a II-a

În timp ce membrii familiei regale britanice, conduşi de noul rege Charles al III-lea, au urmat sicriul, atelajul a fost precedat de membri din casa regală a suveranei Elisabeta a II-a, precum directorul Colecţiilor Regale, Controlorul biroului Lordului Şambelan, unul dintre departamentele casei regale, precum şi secretarul privat al reginei. În faţa lor au defilat orchestrele de cimpoaie şi tobe ale regimentelor scoţiene şi irlandeze, o brigadă de Gurkha – soldaţi de origine nepaleză, membri ai armatei britanice – şi 200 de instrumentişti din Royal Air Force.

Un număr de 6.000 de soldaţi, marinari şi piloţi din armata britanică au luat parte la această procesiune, fiind desfăşuraţi de-a lungul întregului traseu al cortegiului, a precizat duminică pentru BBC amiralul Tony Radakin, şeful statului-major al armatei Regatului Unit. De mai multe ori pe traseul cortegiului, militarii au efectuat un salut regal, inclusiv în faţa Memorialului Reginei Victoria.

„Pentru noi toţi, aceasta este ultima noastră datorie faţă de Majestatea Sa Regina şi prima noastră datorie majoră faţă de Majestatea Sa Regele Charles”, a declarat amiralul Tony Radakin.

Arhiepiscopul de Canterbury, predică la funeraliile Reginei

Arhiepiscopul de Canterbury a spus, luni, după predica la funeraliile Reginei, că a fost „onoarea vieții sale” să predice la acest moment solemn, dar și „unul dintre cele mai triste momente”. El a încheiat predica spunând: „Ne vom întâlni din nou”. În predica rostită, Arhiepiscopul de Canterbury le-a spus celor îndoliați că „durerea” resimțită în întreaga lume din cauza morții Reginei „provine din viața ei abundentă și din serviciul ei plin de dragoste”.

Oamenii de serviciu iubitor sunt rari în orice domeniu al vieții. Liderii slujirii iubitoare sunt și mai rari”, a mai spus Arhiepiscopul. „Modelul multor lideri este acela de a fi înălțați în viață și uitați după moarte. Modelul pentru toți cei care Îl slujesc pe Dumnezeu – faimoși sau obscuri, respectați sau ignorați – este că moartea este ușa spre glorie. Majestatea Sa Defunctă a declarat în mod faimos, în cadrul unei emisiuni la cea de-a 21-a aniversare, că întreaga sa viață va fi dedicată slujirii națiunii și Commonwealth-ului. Rareori o astfel de promisiune a fost atât de bine ținută! Puțini lideri primesc revărsarea de iubire pe care am văzut-o noi. Iisus – care în lectura noastră nu le spune discipolilor săi cum să urmeze, ci pe cine să urmeze – a spus: „Eu sunt calea, adevărul și viața”. Exemplul Majestății Sale Defuncte nu a fost dat prin poziția sau ambiția sa, ci prin cine a urmat. Știu că Majestatea Sa împărtășește aceeași credință și speranță în Iisus Hristos ca și mama sa; același simț al serviciului și al datoriei”, a spus Arhiepiscopul.

El a amintit că în 1953, Regina și-a început Încoronarea cu o rugăciune tăcută, chiar acolo, la Altarul Mare. „Fidelitatea ei față de Dumnezeu a fost dată înainte ca orice persoană să-i dea credință ei. Serviciul ei față de atât de mulți oameni din această națiune, din Commonwealth și din lume, a avut la bază urmarea lui Hristos – Dumnezeu însuși – care a spus că „nu a venit să fie slujit, ci să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți”. Oamenii care slujesc cu dragoste sunt rari în orice domeniu al vieții. Liderii slujirii iubitoare sunt și mai rari. Dar, în toate cazurile, cei care servesc vor fi iubiți și amintiți atunci când cei care se agață de putere și privilegii vor fi uitați de mult”, a mai spus Arhiepiscopul de Canterbury.

În predica sa, Arhiepiscopul de Canterbury a spus că durerea din această zi – resimțită nu doar de familia regretatei regine, ci de întreaga națiune, de Commonwealth și de întreaga lume – provine „din viața ei abundentă și din serviciul ei plin de iubire, care acum nu mai este printre noi”. A mai spus că regina a fost „veselă, prezentă pentru atât de mulți, atingând o multitudine de vieți”.

Ne rugăm în mod special pentru întreaga ei familie, care suferă ca orice familie la o înmormântare – inclusiv atâtea familii din întreaga lume care au pierdut pe cineva recent – dar în cazul acestei familii, în lumina reflectoarelor. Fie ca Dumnezeu să le vindece durerea, fie ca golul lăsat în viețile lor să fie marcat cu amintiri de bucurie și viață. Emisiunea Majestății Sale Defuncte din timpul închiderii perioadei Covid s-a încheiat cu: „Ne vom întâlni din nou”, cuvinte de speranță dintr-un cântec al Verei Lynn. Speranța creștină înseamnă așteptarea certă a ceva ce nu s-a văzut încă. Hristos a înviat din morți și oferă viață tuturor, viață din belșug acum și viață cu Dumnezeu în veșnicie. Așa cum spune colindul de Crăciun „unde sufletele blânde îl vor primi, tot intră dragul de Hristos. Cu toții ne vom confrunta cu judecata milostivă a lui Dumnezeu: cu toții putem împărtăși speranța reginei care, în viață și în moarte, a inspirat conducerea ei slujitoare. Slujire în viață, speranță în moarte. Toți cei care urmează exemplul reginei și inspirația de încredere și credință în Dumnezeu, pot spune împreună cu ea: „Ne vom întâlni din nou”, a spus Preasfințitul Justin Welby.

Sicriul reginei a fost transferat în dric pentru a fi dus la Windsor. Sicriul fusese urcat pe afet şi purtat în procesiune în Londra, până la Arcul Wellington. Aici, a fost transferat într-un dric. Dricul a condus, în aplauzele britanicilor, sicriul la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel.

Iohannis, Custodele Coroanei și Principele Radu, prezenți la funeraliile Majestății Sale

Custodele Coroanei și Principele Radu au sosit la Londra sâmbătă, 17 septembrie 2022, pentru a participa la Funeraliile de Stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a organizate la Westminster Abbey din Londra.

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încă o dată, în numele poporului român, întreaga compasiune pentru pierderea cauzată de decesul Reginei Elisabeta a II-a.

După ce am participat la funeraliile de stat ale Majestății Sale Defuncte Regina Elisabeta a II-a, îmi exprim încă o dată, în numele poporului român, întreaga noastră compasiune pentru această mare pierdere”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

Șeful statului a participat, luni, la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey, în Londra. Conform Reuters, zeci de mii de oameni, dintre care mulți au ajuns peste noapte, au mărșăluit luni pe traseul procesiunii funerare pentru a-și lua rămas bun de la Regină.

Au fost prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu, împreună cu Principesa Elena şi soţul său, Alexander Nixon. Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au avut loc luni, la ora locală 11,00 (10,00 GMT), la Westminster Abbey din Londra, a anunţat Palatul Buckingham. Această zi va fi sărbătoare legală în Marea Britanie, după cum a autorizat noul monarh, Charles al III-lea, într-unul dintre primele sale ordine. Lideri importanţi ai lumii, printre care preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi reprezentanţi ai caselor regale au participat la funeraliile Elisabetei a II-a.

La sfârşitul slujbei de la abaţie s-a păstrat două minute de reculegere la nivel naţional, apoi se intonează imnul naţional „God Save the King”. A urmat o procesiune în centrul Londrei, de unde sicriul a fost dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a a fost înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

Regele Charles al III-lea a mulţumit publicului pentru sprijinul manifestat

Regele Charles al III-lea le-a mulţumit duminică seară tuturor celor care l-au susţinut pe el şi pe familia lui de la moartea, pe 8 septembrie, a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, ale cărei funeralii luni se anunţă grandioase, cu o mulţime uriaşă şi demnitari veniţi din întreaga lume, notează AFP. În timp ce doliul naţional care a urmat decesului suveranei se apropie de final, noul rege le-a mulţumit într-un comunicat „tuturor acestor nenumărate persoane” care şi-au manifestat sprijinul.

La Londra, Edinburgh, Hillsborough şi Cardiff, noi (el şi soţia sa) am fost emoţionaţi peste măsură de toţi cei care şi-au dat osteneala să vină să aducă un omagiu serviciului întregii vieţi al iubitei mele mame, regretata regină”, el a scris el.

charles

Guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere acasă, în pragul uşii sau pe străzi, ori la evenimente ale comunităţii şi priveghi. Suverana, care a murit la 96 de ani, a fost extrem de populară după 70 de ani de domnie, o longevitate fără precedent în istoria Marii Britanii. Atât de mult încât zeci sau chiar sute de mii de oameni au stat la coadă, până la mai bine de 24 de ore, noapte şi zi, de miercuri pentru a se reculege în faţa sicriului său, expus la Westminster Hall, cea mai veche sală a parlamentului britanic.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *