VIDEO Ciucă, în discuții cu prefecții, pentru combaterea efectelor caniculei: „Să NU tratați evenimentele ca fiind de natură minoră” – Cod PORTOCALIU la Constanța

https://www.youtube.com/watch?v=9O77-99c1Xg&feature=youtu.be

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut vineri dimineață o videoconferință cu prefecții pe tema măsurilor de intervenție pentru combaterea efectelor caniculei. Premierul a dat mai multe dispoziții și a cerut „seriozitate maximă” și „coordonare”.

Ce doresc să menționez este faptul că am organizat această videoconferință pentru a avea timp să luăm măsuri suplimentare față de cele decise în Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Vă cer ca la nivelul fiecărui comitet județean pentru situații de urgență să se desfășoare de câte ori este nevoie ședințele extraordinare pentru a putea să interveniți operativ. De asemenea, să luați toate măsurile astfel încât să fie menținute în stare de operativitate toate echipamentele și tehnica necesară pentru intervenții”, a declarat premierul.

Personalul să fie pregătit și în măsură să intervină în cel mai scurt timp și, așa cum am discutat cu domnul secretar de stat Arafat, să avem asigurată suplimentarea efectivelor dacă este nevoie. De asemenea, să se coordoneze foarte bine activitățile cu organizațiile neguvernamentale și serviciile voluntare pentru a putea să suplimentăm și să coordonăm foarte bine toate activitățile de intervenție și chiar partea aceasta de informare și prevenție”, a continuat oficialul.

Este, de asemenea, foarte important ca la nivelul fiecărei localități să se asigure acele puncte medicale unde se poate asigura atât asistență medicală, cât și se pot asigura puncte de distribuire gratuită a apei. Cred că acolo unde este nevoie se poate interveni de la nivel central pentru sprijin, dar sunt convins că, așa cum știu eu că sunt organizate activitățile și resursele la nivelul fiecărei prefecturi, se poate interveni și se pot organiza toate aceste puncte fără probleme”, a adăugat el.

Este, de asemenea, important să avem acele raportări zilnice și vă cer ca sistemul, fluxul de raportare să fie operativ 24 de ore și legătura cu Departamentul pentru Situații de Urgență, cu structurile guvernamentale să se desfășoare astfel încât ori de câte ori va fi nevoie să putem să intervenim în sprijin”, a mai spus liberalul.

Vă rog să nu tratați evenimentele ca fiind de natură minoră, pentru că, așa cum arată situația în momentul de față, orice eveniment care este minor, care ni s-ar părea nouă că este minor, poate să crească și să devină unul cât se poate de grav. Seriozitate maximă, coordonare sunt chestiunile pe care dumneavoastră le știți foarte bine”, a subliniat Nicolae Ciucă.

image 7

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu de caniculă pentru 15 județe din sudul țării, dar și în București. Potrivit ANM, sunt vizate județele Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța. Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei, iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare, se arată în prognoza pe patru săptămâni publicată vineri de Administrația Națională de Meteorologie.

Săptămâna 25.07.2022 – 01.08.2022

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Săptămâna 01.08.2022 – 08.08.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului.

Săptămâna 08.08.2022 – 15.08.2022

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea nord-vestică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Săptămâna 15.08.2022 – 22.08.2022

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va avea o tendință spre deficit în jumătatea sud-vestică a țării, iar în rest va putea fi apropiat de cel normal.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *