VIDEO Au început lucrările de lărgire a plajei din Eforie. Tanczos Barna (Mediu): „Zeci de ani turiștii vor putea folosi aceste zone!”
Ministrul mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a participat astăzi, la Eforie Sud, la inaugurarea lucrărilor de înnisipare la lotul 5, din cadrul „Proiectului de protecție și reabilitare a litoratului românesc al Mării Negre în zona Eforie”.
„Inaugurăm două loturi care sunt extrem de importante din punctul de vedere al protejării zonei costiere. Lucrările sunt, de fapt, lucrări de protejare a zonei de coastă, pentru că eroziunea macină încet-încet și distruge aceste zone de plajă care sunt folosite în scop turistic. Este o investiție pe termen lung, iar zeci de ani turiștii vor putea folosi aceste zone de plajă, zona costieră fiind proptejată prin aceste lucrări. Lucrările sunt unele de anvergură, iar costurile sunt pe măsură, acestea depășesc 600 de milioane de lei. Din punctul de vedere al Ministerului Mediului, componenta de protejare a biodiversității este foarte importantă, astfel încât se vor muta speciile care trebuie protejate, temporar, și vor fi readuse după finalizarea lucrărilor. Aceste specii autohtone, caracteristice zonei, trebuie protejate și componenta este finanțată, în cadrul proiectului, tot din fonduri europene. După finalizare, vom merge mai departe pe aceeași procedură de amenajare a plajei pe care am deschis-o și în zona Constanța-Mamaia. În acea zonă suntem în faza în care săptămâna viitoare se depune documentația finalizată de Ordinul Arhitecților pentru concursul internațional de soluții. Totodată, în această toamnă se va deschide licitația pentru proiectarea acestei amenajări și sper ca anul viitor deja să avem un câștigător care să gândească amenajarea zonei de plajă din Mamaia”, a declarat ministrul Tánczos Barna.
Lucrările de înnisipare vor dura 12 săptămâni, termenul de predare fiind ianuarie 2023. După finalizarea lucrărilor din zona, se vor crea 50 de hectare noi de plajă și aproape 3 hectare de biodiversitate, unde trăiesc specii protejate precum „Donax trunculus” și „Donacilla cornea”. Totodată, întregul proiect va ocroti infrastructura socio-economică şi va reduce impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani. De asemenea, investiția ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie Nord – Eforie Sud, Vama Veche – 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti – 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade.
Sucursala din România a companiei olandeze Van Oord Dredging and Marine Contractors BV anunță începerea lucrărilor de înnisipare Lot 5 (Eforie Sud) în cadrul „Proiectului de protecție și reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre în zona Eforie”. Proiectul are la bază un contract de proiectare și execuție încheiat cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanța (A.B.A.D.L) și o valoare totală de circa 395 de milioane de lei, sumă finanțată din fonduri europene. Lucrările de înnisipare vor dura 12 săptămâni, termenul de predare fiind ianuarie 2023. După finalizarea lucrărilor din Eforie se vor crea 50 de hectare noi de plajă și aproape 3 hectare de biodiversitate. Proiectul prevede două componente de protecție a mediului – una de menținere și dezvoltare a habitatelor marine (protejarea speciilor de scoici “Donax trunculus” și „Donacilla cornea”), iar a doua implică refacerea habitatelor de „zostera noltii” (iarbă de mare) cu importanță în dezvoltarea mediului acvatic și marin.
„Scopul întregului proiect este dat chiar din numele său – prevenirea eroziunii costiere și, cel mai important, asigurarea securității atât a locuitorilor și turiștilor, cât și a afacerilor din zona limitrofă mării. Deși nu vorbim de un proiect de lărgire a plajelor, acestea se vor extinde ca urmare a lucrărilor de înnispirare, ceea ce evident va avea și un impact economic important pentru întreaga zonă”, a declarat managerul sucursalei Constanța a Van Oord Dredging and Marine, Marius Stamat.
În cadrul lucrărilor de înnisipare din zona Eforie, vedeta este draga autorefulantă „Utrecht” care draghează nisipul la 10-12 km de țărm și îl pompează apoi pe uscat. O echipă de 50 de oameni lucrează în regim continuu alături de „Utrecht” pentru ca la capătul celor trei luni litoratul din zona Eforie să fie mai mare cu 50 de hectare.
„În această zi frumoasă de final de vară, au început lucrările pentru un nou lot în vederea protejării zonei costiere, parte a unei investiții pe termen lung a statului român. Mă bucur că viteza cu care se lucrează aici este foarte bună, în aproape trei luni lucrarea va fi gata. Acest lucru este posibil pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate și printre cele mai performante din lume. La fel de importantă pentru Ministerul Mediului este și componenta de biodiversitate. Vor fi mutate temporar specii autohtone pe care le dorim protejate, iar la finalizarea lucrărilor vor fi readuse în habitatul lor natural”, a declarat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos în cadrul evenimentului la care au mai luat cuvântul și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac și directorul Administrației Naționale Apele Române Dobrogea Litoral (ABADL), Hristu Uzun.
Până în acest moment, Van Oord a mai executat lucrări similare pentru patru loturi – trei în zona Constanța și unul în zona Eforie Nord (între 2013 și 2015), în cadrul primei faze a Proiectului. Campania de înnisipare (Lotul 5 – zona Eforie Sud și cordon Eforie Nord – Eforie Sud) face parte din Faza a doua a proiectului “Reducerea eroziunii costiere (2014-2020)”, în cadrul căreia, în urma licitațiilor susținute, Van Oord a fost declarată câștigătoare și va urma să execute lucrările pentru zona Jupiter-Neptun (Lotul 8), respectiv Balta Mangalia-Venus Aurora (Lotul 9).