Vârsta de vot ar putea scădea la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare. Bola: „Senatorii NU au vrut să facă opoziție pe față! Ar fi NEDREPT ca un tânăr din Europa să poată vota și un român… nu!”

Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani. Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa.

Propunerea, iniţiată de parlamentarii Forței Drepte și ai altor formațiuni politice, modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”. Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât „cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”. Conform punctului de vedere transmis de Guvern, acesta nu susţine iniţiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituţionale.

În acest context, deputatul constănțean al Forței Drepte, Bogdan Bola, se bucură… pe jumătate de traseul din Parlament. Acesta susține faptul că adoptarea tacită înseamnă că senatorii s-au spălat pe mâini, aceștia opunându-se în realitate ideii și ne-a subliniat faptul că am putea ajunge într-o situație jenantă, întrucât în unele state europene tinerii de 16 și 17 ani au voie să voteze la europarlamentare, iar în România… nu:

În mod normal, ar trebui să ne bucure nespus de mult faptul că inițiativa noastră a trecut de Senat. Însă îmi este teamă de faptul că, adoptându-se tacit acolo, nu s-a făcut altceva decât să ni se ofere un „măr otrăvit”, în sensul în care o inițiativă legislativă poate fi atacată foarte ușor, din punct de vedere constituțional, dacă nu este votată în ambele Camere ale Parlamentului. Senatorii s-au sustras de la a vota, cred eu, din două motive: nu își doresc să dea dreptul la vot, de la 16 ani, tinerilor la alegerile locale și europarlamentare, dar nici nu puteau face opoziție „pe față” la asta deoarece știu că ar fi taxați apoi de tinerii care vor să își exprime acest drept. Deja în Europa se întâmplă acest lucru, încă din 2011 Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei adoptând o rezoluție prin care se cerea statelor membre să analizeze posibilitatea acordării dreptului de vot tinerilor de 16 ani. Ar fi nedrept ca un tânăr din alt stat european să poată vota la alegerile europarlamentare, de exemplu și un tânăr din România nu. Ar fi ilogic. Rezumând: dacă tinerii pot munci, pot plăti taxe și chiar pot răspunde penal în fața legii de la 16 ani, este normal să fie și reprezentați politic. Principiul este unul simplu: „no taxation without representation” și deja sunt state în Europa care au adoptat această măsură. Tinerii merită și trebuie reprezentați în alegerile care îi privesc în mod direct, de aceea vom merge cu această propunere și în Camera Deputaților și sper să fie votată de toți parlamentarii!”, a spus deputatul Bola, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *