Uniunea Europeană vrea să contracareze uraganul Trump printr-o investiție de 200 de miliarde de euro în inteligență artificială

|
inteligenta artificiala 1

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat marţi, în cadrul Summitului de acţiune privind inteligenţa artificială (IA) de la Paris, InvestAI, o iniţiativă de mobilizare a 200 de miliarde de euro pentru investiţii în IA, inclusiv un nou fond european de 20 de miliarde de euro pentru gigafabrici de IA, informează executivul european într-un comunicat de presă, notează Agerpes. Această infrastructură IA de mari dimensiuni este necesară pentru a permite dezvoltarea deschisă şi colaborativă a celor mai complexe modele de IA şi pentru a face din Europa un continent al IA, potrivit sursei citate.

„IA ne va îmbunătăţi asistenţa medicală, va stimula cercetarea şi inovarea şi ne va stimula competitivitatea. Dorim ca IA să fie o forţă a binelui şi a creşterii. Facem acest lucru prin propria noastră abordare europeană – bazată pe deschidere, cooperare şi talent excelent. (…) împreună cu statele noastre membre şi cu partenerii noştri, vom mobiliza capital fără precedent prin intermediul InvestAI pentru gigafabricile europene din domeniul IA. Acest parteneriat public-privat unic, asemănător unui CERN pentru IA, va permite tuturor oamenilor de ştiinţă şi întreprinderilor noastre – nu doar celor mai mari – să dezvolte cele mai avansate modele foarte mari, necesare pentru a face din Europa un continent al IA”, a declarat Ursula von der Leyen.

La rândul său, preşedinta Băncii Europene de Investiţii, Nadia Calvino, a anunţat că, „împreună cu Comisia Europeană, Grupul BEI îşi intensifică sprijinul pentru inteligenţa artificială, un factor-cheie al inovării şi al productivităţii în Europa”.

Fondul InvestAI al UE va finanţa patru viitoare gigafabrici de IA în întreaga UE. Noile gigafabrici de IA vor fi specializate în formarea celor mai complexe modele de IA. Astfel de modele de generaţie viitoare necesită o infrastructură informatică extinsă pentru progrese în domenii specifice, cum ar fi medicina sau ştiinţa. Gigafabricile vor avea aproximativ 100.000 de cipuri AI de ultimă generaţie, de aproximativ patru ori mai mult decât fabricile AI înfiinţate în prezent.

Gigafabricile finanţate prin InvestAI vor fi cel mai mare parteneriat public-privat din lume pentru dezvoltarea unei inteligenţe artificiale de încredere. InvestAI va include un fond stratificat, cu acţiuni cu diferite profiluri de risc şi rentabilitate. Finanţarea iniţială a Comisiei pentru InvestAI va proveni din programele de finanţare existente ale UE care au o componentă digitală, cum ar fi programul Europa digitală şi Orizont Europa, precum şi InvestEU. Statele membre pot contribui, de asemenea, prin programarea fondurilor din pachetele lor de coeziune.

Comisia a anunţat deja primele şapte fabrici de IA în decembrie şi va anunţa în curând următoarele cinci. Sprijinul existent pentru fabricile de IA, în valoare de 10 miliarde de euro, cofinanţat de UE şi de statele membre, este deja cea mai mare investiţie publică în IA din lume şi va debloca de peste zece ori mai multe investiţii private.

În discursul său cu prilejul ultimei zile a summitului privind Inteligenţa Artificială de la Paris, Ursula von der Leyen a făcut totodată eforturi pentru a contrazice ideea că Uniunea Europeană a pierdut deja cursa IA condusă de Statele Unite şi, la o oarecare distanţă, de China, notează EFE.

„Nu sunt de acord, pentru că acea cursă abia a început”, a insistat ea, înainte de a sublinia că adoptarea acestei tehnologii în multe domenii se află încă într-o fază iniţială.

SUA și Marea Britanie au refuzat să semneze Acordul pentru reglementare

Statele Unite şi Marea Britanie au refuzat să semneze alături de 61 de ţări declaraţia pentru o inteligenţă artificială „deschisă”, „incluzivă” şi „etică”, publicată marţi la finalul Summitului pentru Acţiune privind AI de la Paris, relatează AFP, citată de Agerpres. 

Semnatarii, printre care se numără China, Franţa şi India (cei doi co-organizatori ai evenimentului), s-au pronunţat, de asemenea, în favoarea unei coordonări sporite a guvernanţei AI care necesită un „dialog global” şi au solicitat evitarea „concentrării pieţei” pentru a face tehnologia mai accesibilă.

„A face inteligenţa artificială durabilă pentru oameni şi planetă” este, de asemenea, menţionată ca una dintre priorităţile lor.

În acest scop, la summit a fost oficializată crearea unui observator al impactului energetic al inteligenţei artificiale condus de Agenţia Internaţională pentru Energie, ca o coaliţie pentru o AI durabilă care intenţionează să aducă împreună companii de top din sector.

„Alături de inovaţie şi accelerare, punem bazele a ceea ce va deveni AI şi a felului în care se va menţine, adică cheile încrederii”, a comentat preşedintele francez Emmanuel Macron, la încheierea summitului care a avut loc la Grand Palais.

Cu toate acestea, absenţa Statelor Unite şi a Regatului Unit de pe lista semnatarilor arată diviziuni pe această temă.

În discursul său de la summit, vicepreşedintele american J.D. Vance a apărat poziţia ţării sale, avertizând împotriva „reglementării excesive” a inteligenţei artificiale care „ar putea ucide o industrie în plină expansiune”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *